06 Ocak 2010 00:00

Dünyanın üçte biri verem mikrobu taşıyor

İstanbul Verem Savaşı Derneği’nin verilerine göre dünya nüfusunun üçte biri, Türkiye’de ise milyonlarca kişi verem mikrobu taşıyor.

Paylaş

İstanbul Verem Savaşı Derneği’nin verilerine göre dünya nüfusunun üçte biri, Türkiye’de ise milyonlarca kişi verem mikrobu taşıyor. Bu mikrobu taşıyanların yüzde 10’u yaşamlarının bir döneminde tüberküloz hastalığına yakalanıyor. Tüberküloz, 2007 yılında dünya üzerinde yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne neden olurken, Türkiye genelinde yıllık görülme sıklığı 100 binde 27.9. Bu rakam İstanbul için 100 binde 50.8.
3-9 Ocak Verem Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle dün bir basın toplantısı yapan İstanbul Verem Savaşı Derneği Başkanı Şef. Dr. Ahmet Refik Erdem, hastalıkla ilgili bilgi verdi. İstanbul’da 2007’de dispanserlere kayıt edilen tüberkülozlu hasta sayısının 6 bin 392 olduğunu belirten Erdem, 2008 yılında bu sayının 6 bin 417 olduğunu belirtti.
SAĞLIK OCAKLARINA EĞİTİM
“2009 yılında İl Sağlık Müdürlüğü içinde tüberküloz ile ilgili birim yeniden ele alınmış ve daha güçlendirilmesi yönünde çalışmalar sürdürülmektedir. Halen mevcut olan İl Tüberküloz Kurulu’nun daha aktif ve etkili hale getirilmesi, İstanbul’daki tüberküloz mücadelesi açısından mutlak bir gerekliliktir” diyen Erdem, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasının kalitesinin artırılması için sistematik denetimler yapılması gerektiğine dikkat çekti. Erdem, “Gerek dispanserler gerekse birinci basamak sağlık kuruluşlarında (sağlık ocakları) çalışanların eğitimlerinin, sistemli ve sürekli hale getirilmesi gereklidir. Tüberkülozda erken tanı, tedaviye ve iyileşmeye katkı sağlar” diye konuştu.
CEZAEVLERİNDE VEREM TEHLİKESİ
Risk grubu olan cezaevlerinin tüberküloz mücadelesi açısından kritik öneme sahip olduğuna vurgu yapan Erdem, “Cezaevlerinde Tüberküloz Kontrolü Kurulu oluşturulmalıdır. Sağlık Bakanlığı, cezaevlerinde tarama yapılması için İstanbul Valiliği’ne bir yazı yazılıyor. Sağlık Müdürlüğü de tarama cihazlarının olmadığını belirterek yazıyı bize havale ediyor. Biz ilk önce Metris Cezaevi’nden başladık. Burada büyük bir sorun vardı. Cezaevinin hastane olan bölümü tamamen tüberkülozlu hastalarla doluydu. Bunun üzerine bütün cezaevini taradık, hasta olan kişilerden tüberküloz olanlarını tespit ettik. Önerilerimizi söyledik ve hem cezaevi müdürlüğüne hem de Adalet Bakanlığı’na bir yazı yazdık. Arzumuz, daha geniş olarak tarama çalışmasının devam etmesi şeklindeydi. Biz bütün bu tarama çalışmasını ücretsiz olarak yaptık. Sağlık Bakanlığı’nın bir benzin katkısı bile olmamıştır. İstanbul’daki bütün cezaevlerini taradık ve bütün bunları tespit ederek bildirdik. Cezaevine giren her tutuklunun cezaevi sağlık ekibi tarafından akciğer filminin çekilmesi şarttır” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)

VEREMİN BELİRTİLERİ NELER?
*Öksürük
*Balgam çıkarma
*Gece terlemesi, ateş
*Kan tükürme
*İştahsızlık ve aşırı zayıflama

VEREM NASIL BULAŞIR?
*Verem, solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır.
*Kalıtımsal bir hastalık değildir.
*Veremin bulaşması; hastaların aksırma, öksürme ve konuşmalar sırasında havaya yayılan verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile olur.
*Her türlü öksürükte ağzın kapanması, verem ve diğer solunum yolu hastalıklarının bulaşmasını önler.
*Verem; yiyecek içecek, giyecek, ortak kullanılan eşyalar ve cinsel temas yolu ile bulaşmaz.

VEREM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

*Verem (tüberküloz) kesin tedavisi olan bir hastalıktır.
*Düzenli olarak 6-9 ay ilaç kullanmakla iyileşen bir hastalıktır.
*İlacı düzenli olarak kullanmayan hastaların tedavisi daha zor ve pahalı olmaktadır.
*Kendinizi iyi hissetseniz bile ilaçlarınıza ara vermeyiniz.
*İlaçlarınızı her gün eksiksiz ve düzenli olarak alınız.
*Zamanından önce ilaç kullanmayı bırakmak çok tehlikelidir.
*Ailenizde verem hastası varsa tüm bir yıl boyunca üç ayda bir Verem Savaş Dispanserlerine götürerek kontrol ettiriniz.
* Kontrollerinize düzenli ve zamanında gidiniz.
ÖNCEKİ HABER

AMAÇ İLAÇ TEKELLERİNİ ZENGİN ETMEK!

SONRAKİ HABER

Bursa’daki hastane yangınında ilk dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...