06 Ocak 2010 00:00

AMAÇ İLAÇ TEKELLERİNİ ZENGİN ETMEK!

ÇAĞDAŞ Eczacılar Derneği İzmir Şubesi, Sağlıkçılar Lokali’nde dün yaptığı basın toplantısı ile eczacılarla ilgili yeni uygulamaları ve bireysel sözleşme konusunu değerlendirdi.

Paylaş

ÇAĞDAŞ Eczacılar Derneği İzmir Şubesi, Sağlıkçılar Lokali’nde dün yaptığı basın toplantısı ile eczacılarla ilgili yeni uygulamaları ve bireysel sözleşme konusunu değerlendirdi.
Çağdaş Eczacılar Derneği İzmir Şubesi yaptığı basın toplantısında, SGK’nın TEB’le olan sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi ve eczacılarla tek tek protokol imzalama çabasını ve Başbakan’ın marketlerde ilaç satılacağına dair açıklamalarını eleştirdi.
Çağdaş Eczacılar Derneği İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Levent Budak yaptığı açıklamada, alınan kararın TEB ve 51 eczacı odasını tasfiye etme, örgütlü yapıdan çıkararak yalnızlaştırma amacı taşıdığını, eczacıların bu gerçekliği görerek sözleşmeyi imzalamayı reddettiğini ifade etti.
Budak, ilaçların marketlerde satılması ile binlerce semt eczanesinin kapanacağını ve eczacıların yanında çalışan binlerce insanın da işsizler kervanına katılacağını belirterek, “Bu uygulama sonucunda, halkımızın ilaca ulaşımı zorlaşacak, sosyal devlet anlayışı terk edilerek halkın cebinden sağlık ve ilaç için daha çok para çıkması gerekecektir” diye konuştu. Amerika’da uygulanan sağlık politikasının, ilaç tekellerinin ve büyük hastane zincirlerine sahip holdinglerin elinde olduğunu belirten Budak, ülkemizde de AKP iktidarının “Sağlıkta Dönüşüm” diyerek bunu yapmaya çalıştığını, ancak bu sistemin çoktan iflas ettiğini belirtti. Budak, ilacın sıradan mallardan sayılabilecek bir tüketim aracı, hastaların da tüketici olmadığını ifade ederek, “İlaç gerektiğinde, yerinde ve zamanında kullanılmalıdır. Ucuz, bulunabilir ve güvenilir olmalı, hekim ve eczacı denetiminde kullanılmalıdır. İlaç, üretiminden tüketimine bilim ürünüdür. Bu da eczacıların işidir” dedi. “İlaç marketleri kurma planlarına son verilmesini, eczacılar üzerindeki ekonomik, siyasi ve psikolojik baskının kaldırılmasını; hastalarımıza, hak ettikleri ilaç ve eczacılık hizmetinin kesintisiz sunulmasını sağlayacak tutum ve çözüm üreten bir sözleşmenin acilen yürürlüğe girmesini talep ediyoruz” diyen Budak, hükümetin bu taleplerine olumlu yanıt vermemesi durumunda, sağlık alanındaki diğer emek, meslek örgütleri ile halkın da destek vereceği ortak mücadele yöntemleri geliştirileceğini vurguladı. (İzmir/EVRENSEL)

ECZACILIK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDEN MEKTUP

KAYSERİ Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencileri, markette ilaç satımıyla alakalı çalışmaların durdurulması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 400 adet mektup gönderdi.
Eczacılar Odası’nda düzenledikleri basın toplantısıyla, marketlerde ilaç satılmasına karşı olduklarını belirten öğrenciler, markette kasiyer olmak için öğrenim görmediklerini dile getirdiler. Öğrenciler adına açıklama yapan Salih Sercan Kahraman, sağlık hizmetlerinin sunumunda çok önemli bir yere sahip olan eczanelerin, marketler içinde birer reyon haline getirilmesiyle bilinçsiz ve kontrolsüz ilaç kullanımının artacağını, bunun sonucunda da zehirlenme ve ölüm gibi olaylar yaşanabileceğini söyledi.
Eczacılık mesleğini tercih ederken bir market içinde tıpkı bir kasiyer gibi çalışmak zorunda kalacaklarını düşünmediklerini aktaran Kahraman, 5 yıl boyunca alacakları zorunlu eğitimin, saatlerce süren laboratuvar çalışmalarının bir anda yok sayılacağına, kaydetti.
(KAYSERİ)
ÖNCEKİ HABER

Tren kazasında iki makiniste tutuklama

SONRAKİ HABER

Dünyanın üçte biri verem mikrobu taşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa