06 Ocak 2010 00:00

Bu yangını işçi söndürecek

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun direnişte olan itfaiye çalışanlarını ziyareti, belediye ve TEKEL işçilerinin ortak eylemine dönüştü.

Paylaş

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun direnişte olan itfaiye çalışanlarını ziyareti, belediye ve TEKEL işçilerinin ortak eylemine dönüştü.
İşçiler, mücadelenin büyütülmesi çağrısında bulundular. Ziyaret öncesi Belediye-İş İstanbul şubelerinin eski binası önünden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önüne yürüyen itfaiyecilere, 141 gündür sendikalı olabilmek için direnişte olan Esenyurt Belediyesi işçileri, İBB’ye bağlı Ulaşım AŞ’de işten atılan işçiler ve çok sayıda sendikacı ile üyeleri de destek verdi. “Giydik kefeni geri dönüş yok” sloganı ile yürüyüşe katılan TEKEL işçileri, “İtfaiye TEKEL omuz omuza” sloganı ile karşılandılar. İBB önünde basına açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, memleketin işçi hak ve ihlalleriyle yandığını, itfaiye ve TEKEL işçilerinin bu kez de bu yangını söndürmek için mücadele verdiğini söyledi.
DEVLET, AYRIMCILIK YAPAMAZ
“Yaşadıklarınız ve yaşattıklarınızla çalışma yaşamının içinde bulunduğu durumun aynası oldunuz. Sizleri izleyenler, Türkiye’deki çalışma yaşamının acımasız koşullarını görüyor; Türkiye’de iş güvencesi olmadığının, emeğe saygı duyulmadığının farkına varıyor” diyen Kumlu, işçilere sorulmadan aldıkları üç kuruşun bir kuruşa indirildiği, çalıştıkları şirketlerin satıldığı bir süreç yaşadıklarını kaydetti.
Esenyurt’ta işçilerin sendikalaştıkları için işten atıldığını belirten Kumlu, hükümetin “21. yüzyılda sendikaların varlığının ve güçlü olmasının” önemli olduğunu söylediğini, ancak sendikaya üye olanların işten atıldığını ifade etti. Kumlu, “Özelleştirmeler nedeniyle işyerlerinden olan TEKEL işçileri, her türlü haktan yoksun olarak ve düşük ücretle 4-c statüsüne mahkum edilmeye çalışılıyor, bunun da bir lütuf olduğu söyleniyor. Peki aynı yerde çalışan memurları ne yapıyorlar? Onları da aynı koşullarda çalıştırmak için diğer kurumlara dağıtmak üzere havuza alıyorlar. Olmaz böyle bir şey. Devlet, vatandaşı arasında ayrımcılık yapamaz” diye konuştu.
İTFAİYE MÜCADELESİ TÜRK-İŞ’İN MÜCADELESİ
Türk-İş Başkanlar Kurulu’un 23 Aralık tarihinde aldığı “sürekli eylem” kararını hatırlatan Kumlu, cuma günü işe geç başlama ve AKP binalarına yürüyüşlerin süreceğini, ayrıca bölgesel mitingler yapılacağını söyledi.
Bütün bu eylemleri hükümete seslerini duyurabilmek için yaptıklarını ifade eden Kumlu, ekmek mücadelesi için seslerini duyurmaya çalışan işçilere, tazyikli su ve biber gazı sıkıldığını, gözaltına alındıklarını dile getirdi.
Türk-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu, “Çalışma Bakanlığı’nın çatışma bakanlığı haline getirilmesine karşıyız” dedi. İşçilerin bu taleplerine kulak tıkayanları, görmezden gelenleri kendilerinin de görmeyeceğini söyleyen Kumlu, itfaiyecilerin mücadelesinin Türk-İş’in mücadelesi olduğunu ifade etti.
Direnişteki itfaiye işçilerini, KESK İstanbul Şubeler Platformu da ziyaret etti. Platform temsilcileri destek vereceklerini bildirdiler. (İstanbul/EVRENSEL)

İTFAİYECİLER MEŞALELERLE YÜRÜDÜ

İSTANBUL’da itfaiye hizmeti veren Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak şirketi BİMTAŞ’ın ihaleyi tartışmalı bir şekilde kaybetmesiyle işsiz kalacak olan itfaiyeciler, Taksim’de meşaleli yürüyüş yaptı.
Taksim Tramvay Durağı’ndan “İtfaiye yatmadı vatandaşı satmadı”, “İtfaiye yanıyor Topbaş bakıyor”, “İstanbul uyuma itfaiyene sahip çık”, “İtfaiye TEKEL omuz omuza” sloganları atarak Galatasaray Lisesi’ne yürüyen itfaiyecilere, siyasi partiler de destek verdi.
Burada açıklama yapan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, AKP Hükümeti’ne ve Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın duymayan kulaklarına bir kez daha seslenmek için sokaklara çıktıklarını söyledi.
“Topbaş’a sesleniyoruz, İstanbul halkının canını emanet ettiği itfaiyedeki taşeronlaştırmanın nedenlerini, çık basın karşısında anlat. İstanbullu bunu bekliyor senden” diyen Büyükkucak, taşeronlaştırma uygulamasından vazgeçilmesini istedi.
Belediye-İş 5 No’lu Şube Başkanı Nihat Altaş da yapılan ihale ile İstanbul İtfaiyesi’nin satıldığını söylediklerinde, belediye yöneticilerinin itiraz ettiğini hatırlatarak, “Bugün bakıyoruz ki İstanbul itfaiyesi satıldı. Şimdi yasalara uygun yaptık diyorlar. Deniz Feneri’nde olduğu gibi yasalara uygun hırsızlık yapıyorlar” dedi.
Altaş, ihaleyi alan Lapis-Makro yöneticilerinin, baskılarla işçileri sendikadan istifa ettirdiklerini, ancak istifa eden işçilerin tekrar geri döndüğünü kaydetti. Altaş, “İstanbul İtfaiyesi’ni işçi, memur, sözleşmeli, taşeron olarak ayıranları, buradan bir kez daha lanetliyoruz. Biz çarşamba günü itfaiyeciler olarak TBMM önünde olacağız” diye konuştu. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

TEKEL işçileri referanduma gidiyor

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...