06 Ocak 2010 00:00

Halksız halkın katılımı toplantısı

Rize’nin Fındıklı ilçesinde hidroelektrik santral (HES) projesiyle ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılmayan yöre halkı, şirket yetkililerini protesto etti.

Paylaş

Rize’nin Fındıklı ilçesinde hidroelektrik santral (HES) projesiyle ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılmayan yöre halkı, şirket yetkililerini protesto etti.
Fındıklı’nın Arılı Vadisi Yeşildere Deresi’nde yapılması planlanan Başköy Regülatörü ve HES Projesi konusunda, Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda ‘ÇED Sürecine Halkın Katılımı ve Bilgilendirilmesi’ toplantısı düzenlendi. Toplantıya resmi görevliler, projenin yapımını üstlenen firma yetkilileri ile ÇED raporunu hazırlayan uzmanlar dışında katılan olmadı. Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, muhtarlar ve vatandaşlar, toplantya katılmadı. HEM binası önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, slogan atarak toplantıyı ve şirket yetkililerini protesto etti.
Platform Sözcüsü Avni Ertaş, burada yaptığı açıklamada, daha önce aldıkları karar gereği toplantıya katılmadıklarnı söyledi. Sonuna kadar direneceklerini ifade eden Ertaş, “Bu toplantının yapılması gereken yer, Gürsu köyüdür. Ama Gürsu köyünde bu toplantıları yapma cesaretleri yok” dedi.
Yetkililer, ‘Yöre halkı katılmadığından bilgilendirme toplantısı yapılamamıştır’ şeklinde tutanak tutarak, toplantıyı iptal etti. (RİZE)

SANTRAL İNŞAATI CAN ALDI
RİZE’nin İkizdere Vadisi’nde yol genişletme çalışması sırasında minibüsün üzerine kaya parçaları düşmesi sonucu ağır yaralanan 23 yaşındaki Muharrem Baş tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Muharrem Baş’ın yaralanmasına neden olan olay İkizdere Vadisi Gürdere Köyü’nde 27 Aralık 2009 günü meydana geldi. Yapımı süren Cevizlik Hidroelektrik Santrali inşaatında yapılan yol açma çalışması sırasında, yamaçtan kopan kaya kütlesi, güvenlik önlemi alınmayan yolda seyir halinde olan Hızır Baş’ın kullandığı 61 FF 312 plakalı minibüsün camından girdi ve oğlu Muharrem Baş’ın ağır yaralanmasına neden oldu. Muharrem Baş, Rize 82’inci Yıl Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından sevk edildiği Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde önceki gece hayatını kaybetti. (RİZE)

Çevre Mühendisleri’nden bakanlığa dava

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın serbest çevre mühendisliği hizmeti alanına giren konularda, odanın denetim yapmasını engelleyen yönetmeliğin iptali istemiyle dava açtı.
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Orman Bakanlığı’nın odanın denetim yetkisini elinden alan yönetmeliğin iptali için dava açtığını açıkladı. Oda tarafından yapılan açıklamada, bir mesleğin icrasının Anayasa, kanunlar, mesleki etik ve kurallarına uygun olup olmadığının denetiminin, bir meslek örgütünün olmazsa olmaz görevlerinden olduğuna dikkat çekildi. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın kendilerinden proje onayı istememesinin kabul edilemez bir davranış olduğunun belirtildiği açıklamada, bu girişimin projelerden beklenen kamu yararının gerçekleşmesini de sağlamayacağına vurgu yapıldı.
Bakanlığın bir an önce bu keyfi tasarrufundan vazgeçerek tüm projelerde oda onayına sunulmuş olma şartını araması gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, Çevre Mühendisleri’nin sürecin takipçisi olacağı belirtildi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Neredeyse su gördükleri her yere santral yapacaklar

SONRAKİ HABER

Refah kentinde 18 bin evsiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...