06 Ocak 2010 00:00

Dizileri bizden çok sevenler var!

Türkiye yapımı dizileri bolca gösteren Bulgaristan kanalları, bunu bir belgesele konu yaptı.

Paylaş

Türkiye yapımı dizileri bolca gösteren Bulgaristan kanalları, bunu bir belgesele konu yaptı. Bulgaristanlılar, bizden düşkün olmasın, “Shakespeare olsa o da dizi yazardı” diyecek kadar dizi düşkünü.
Bu durum, Türkiye gazetelerine ve ajanslarına da, “Bulgarları ekrana kilitleyen Türk dizileri belgesele konu oldu” şeklinde haber oldu. Aslında belgesel, genel olarak dizi kültürünü konu alıyor. Ama bolca Türkiye yapımı dizi gösterilmesi, ajansların bundan “pay çıkarmalarına” neden oldu.
Hakikaten, geçen yazdan beri ‘Gümüş’, ‘Binbir Gece’, ‘Yabancı Damat’, ‘Asi’, ‘Yaprak Dökümü’ ve ‘Annem’ başta olmak üzere, Türkiye televizyonları için çekilen 10’dan fazla dizi, Bulgaristan’da izlenme rekorları kırıyor. Bu dizilerin yüksek izlenme oranı ve etkileri şimdi de bir belgeselde işlendi.
Üç Türkiye yapımı dizi yayımlayan ve çok izlenen özel kanal BTV’nin Muhabiri Kristina Vladimirova, 15 dakikalık belgeselinde, bilim insanları ve izleyicilerle konuşarak, bu olağanüstü ilgiye yanıt aradı.
Yeni Bulgaristan Üniversitesi’nden Antropolog Doç. Plamen Boçkov, “Shakespeare bugün yaşıyor olsaydı dizi senaryosu yazardı” yorumuyla, dizilerin önemine vurgu yaptı. Sosyal Psikolog Plamen Dimitrov bu dizilerin kadın karakterlerini ‘Pamuk Prenses’, ‘Külkedisi’ kahramanlarına benzetti ve bu kültürün eski masal kültürüyle ilişkisine dikkat çekti.
Belgeselde, Bulgaristanlı izleyicinin, Türkiye dizilerindeki aile modelini ve değerleri kendine yakın gördüğü belirtildi. Belgesele göre diziler, özel hayat ve aile ilişkilerinin yanı sıra isim geleneklerini ve turistik tercihleri de değiştiriyor. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Bono’ya iyi haber: Bizde youtube yasak

SONRAKİ HABER

Gün sayıyoruz...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...