06 Ocak 2010 00:00

Bono’ya iyi haber: Bizde youtube yasak

YOKSULLARA yardım, küresel ısınmaya önlem konserlerinde bolca boy gösteren U2’nun solisti Bono, internette müzik paylaşımına savaş açtı.

Paylaş

YOKSULLARA yardım, küresel ısınmaya önlem konserlerinde bolca boy gösteren U2’nun solisti Bono, internette müzik paylaşımına savaş açtı. Polisiye önlemlere çağrı yapıp internet kullanımının kısıtlanmasını öneren Bono, Çin’deki internet kısıtlamalarının örnek alınmasını istedi.
Bono, New York Times gazetesindeki yazısında, internette telifsiz müzik ve film paylaşanların izlenip durdurulması gerektiğini öne sürdü. Rock grubu U2’nun solisti Bono, internet üzerinden telifsiz olarak müzik ve film paylaşanların izlenmesi ve durdurulmasını istedi.
BİZİ DE ÖRNEK GÖSTEREBİLİRDİ!
“Bu ticaretten kazanç sağlayanlar servis sağlayıcılardır, kaybedenler ise biz yaratıcılar” diye konuşan Bono, yasadışı içeriğin bugün teknolojik olarak izlenebildiği ve kaynağının tespit edilebildiğini söyledi. İçeriğin izlenmesi ve kontrol edilmesi konusunda “başarı” örneği olarak Çin’i gösteren Bono, çok yoğun tepki toplayan yazısında şunları söyledi:
“Bant genişliğindeki teknolojik gelişme, pek yakında “24” dizisinin tüm bir sezonunu sadece 24 saniyede indirmemize olanak verecek. Müzik sanayiinin son 10 yılına baktığımızda, dosya paylaşımının incittiği tek kesim yaratıcılar... Kazanan ise müzik sanayiinin zararını kâr hanesine yazan servis sağlayıcılardır.”
SANSÜRÜN BAŞARISI İSPATLANMIŞ
İnternette içerik takibi ve müdahalesinin, yani sansürü artık “Başarısı ispatlanmış bir teknoloji” olarak savunan Bono şöyle devam etti:
“ABD’nin çocuk pornosu trafiğini izleyerek bunu durdurmada çok başarılı sonuçlar aldığını biliyoruz. Çin de çevrimiçi muhalefeti engellemek için aynı yöntemleri alçakça kullanıyor. Bunlar internetteki içeriğin teknolojik olarak takip edilebildiğinin kanıtı.”
KAZANDIĞI YETMİYOR MU?
Bono’nun yazısı, hem içerik takibinin siyasi ve ahlaki yönü, hem de ekonomik anlamsızlığı açısından şiddetli tepki topladı.
Dosya paylaşıım konusunda çalışmaları bulunan blogçu-gazeteci Cory Doctorow, “En totaliter yönetimlerde bile içeriğin izlenmesi mümkün değildir. Atmosferdeki karbon oranı eğer açgözlülük ve cehaletle azaltılabiliyor olsaydı, Bono bunu çoktan başarmıştı” dedi.
Dünyanın en çok kazanan rock gruplarından U2, 6 Eylül 2010’da İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda konser verecek. Yüzlerce liralık biletler, erkenden satışa çıkarak aylar öncesinden tükendi.
(MEDYA SERVİSİ)


ÖNCEKİ HABER

KABADAYI KANAL D 20.15

SONRAKİ HABER

Dizileri bizden çok sevenler var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa