07 Ocak 2010 00:00

‘JİTEM yoktur’ demenin bir anlamı yok

GENELKURMAY Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı, bölgede işlenen cinayetlerden sorumlu tutulan JİTEM’in varlığını inkar etti.

Paylaş

GENELKURMAY Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı, bölgede işlenen cinayetlerden sorumlu tutulan JİTEM’in varlığını inkar etti. Diyarbakır Barosu Eski Başkanı Av. Sezgin Tanrıkulu, JİTEM’in devletin yasama, yürütme ve yargı organları tarafından kabul edildiğini belirterek, Genelkurmay’ın tarihiyle yüzleşmekten kaçındığını belirtti. Tanrıkulu, “JİTEM yoktur” demenin bir anlamı ve inandırıcılığının kalmadığını söyledi.
Susurluk olayı ile ilgili TBMM’nin kurduğu araştırma komisyonunun da, JİTEM gerçekliğini açığa çıkardığını ve bu gerçekliğin komisyonun raporunda yer aldığını hatırlatan Tanrıkulu, hafızaların tazelenmesi gerektiğini belirtti. Tanrıkulu, yakın tarihte JİTEM isminin sıkça anıldığı ve ortaya çıkan belgelerle de büyük yankı uyandıran Şemdinli olayına dikkat çekti. Meclis’in Şemdinli ve Yüksekova’da gerçekleşen olaylarla ilgili kurduğu araştırma komisyonunun bin sayfaya yakın bir rapor hazırladığını anlatan Tanrıkulu, bu sayfaların büyük bir bölümünün de JİTEM ve JİTEM’in faaliyetlerine dayandığını seyleyerek, yasama organlarında anayasaca oluşturulan komisyonlarda JİTEM’in varlığına temas edildiğini belirtti.
JİTEM İSMİ YÜRÜTME DOSYALARINDA
JİTEM’in devletin yürütme organı tarafından da bilindiği ve hazırladığı resmi raporlarda da buna dikkat çekildiğini ifade eden Tanrıkulu, 1998 yılında dönemin başbakanının talimatıyla yaşanan olaylara ilişkin Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan raporu hatırlatarak, “Yürütme organının metinlerinde de JİTEM’in varlığı kabul edilmiştir” diye konuştu. JİTEM’in yargı organlarının kayıtlarında olduğunu ifade eden Tanrıkulu, Diyarbakır devam eden 3 JİTEM dosyasına dikkat çekti. Yargının genellikle buna sessiz kaldığını belirten Tanrıkulu, JİTEM dosyalarına sonunda yargının bakacağını söyledi. Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın “JİTEM yoktur” demesinin bir anlamı ve inandırıcılığının kalmadığını dile getiren Tanrıkulu, “Kamuoyu Genelkurmay’ın geldiği bu noktaya verdiği cevapları gülünç bulmaktadır” dedi. “Genelkurmay bu cevapla kendi tarihiyle yüzleşmekten kaçınmaktadır” diyen Tanrıkulu, “Genelkurmay Başkanlığı’’nın bugün yaptığı iş bana göre kozmik odada aranan belgelerdir. O kozmik belgeler ‘93 konseptini ortaya çıkaracak, JİTEM’in varlığını, kuruluşunu ortaya çıkaracak hatta cumhurbaşkanlarının sorumluluğunu ortaya çıkaracak bilgi ve belgelerdir” dedi. (DiyarbakırDİHA)
Sertaç Kayar
ÖNCEKİ HABER

Kürdoloji Bölümü için altyapı yokmuş!

SONRAKİ HABER

Seyyar satıcı‘açılım’ mağduru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...