07 Ocak 2010 00:00

Mücadeleye devam!

Ankara’ya gelişlerinin 23. gününde TEKEL işçileri, sendikaları Tek Gıda-İş Sendikası’nın kararı doğrultusunda referanduma giderek “yola devam” dedi.

Paylaş

Ankara’ya gelişlerinin 23. gününde TEKEL işçileri, sendikaları Tek Gıda-İş Sendikası’nın kararı doğrultusunda referanduma giderek “yola devam” dedi. İşçiler, referandumdan saatler önce Türk-İş binası önünde toplandılar. Referandumda beyaz oyun “direnişe devam” anlamına geldiğini öğrenen işçiler, ellerindeki beyaz mendil ve kağıtları kaldırarak, “Beyaz, beyaz” diye tempo tuttular.
Türk-İş binasının alt koridorunda oylama başlamadan önce açıklama yapan Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, çeşitli çevrelerin, “TEKEL işçilerinin eyleminin ideolojik olduğu, belirli kesimlerce organize edildiği, 300-500 kişiyle sınırlı olduğu” yönündeki eleştirilerde bulunduklarını hatırlattı. Başbakan Erdoğan’ın da benzer ifadeler kullandığını dile getiren Amaç, işçi sayısının Türk-İş’in ricası ve işçilerin soğuktan zarar görmemesi için azaltıldığını, çeşitli illerden çok sayıda işçinin Ankara’ya gelmek istediğini, ama kendilerinin engellediğini söyledi.
‘İRADEYE SAYGI GÖSTERECEĞİZ’
Gelinen aşamada, “hükümetin bu sorunun çözümünden yana görünmediğini, çözüm yerine inatlaşmayı araç olarak gördüğünü” belirten Amaç, referandum sonunda TEKEL işçisinin iradesine saygı göstereceklerini vurguladı. “23 gündür direnen işçiler, ‘11 aylık süreyi, 100 liralık artışı yeterli görüyoruz’ derse buna saygı göstereceğiz. Sonuç açıklandığında, TEKEL işçileriyle bu mücadelede vedalaşacağız.
Eğer oy sayısı yarıdan fazla ‘devam’ çıkarsa, Tek Gıda-İş TEKEL işçisini asla yalnız bırakmayacak, bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürecek” diye konuşan Amaç, Ankara da 10-14 Ocak’ta TEKEL işçisinin kaç kişi olduğunu göstereceklerini de ifade etti. Daha sonra işçiler, beşer-altışar kişilik gruplar halinde içeri alınarak oylama yapıldı. Kimliklerini gösterip imzalar atarak zarfları alan işçiler, zarflara “yola devam” olan beyaz pusulaları koyup, sandığa attılar. Birçoğunun beyaz pusulaları zarflara açık koydukları gözlenirken, işçiler oy kullanırken de çıkarken de “Ölmek var, dönmek yok” dediler.
Referandum devam ederken, Türk-İş önünü adeta miting alanına çeviren işçiler, ellerine aldıkları beyaz mendil ya da kağıtlarla “Beyaz, beyaz”, “Direnişe devam” diye tempo tuttular. İşçiler sık sık “İşçi memur el ele, genel greve”, “İşte TEKEL, işte direniş”, “Ölmek var dönmek yok”, “Yılgınlık yok direniş var” sloganları attılar. İşçiler, zarflara koymadıkları kırmızı oy pusulalarını ise yerlere atıp çiğnediler.
REFERANDUMDAN ‘BEYAZ’ ÇIKTI
Oylama sonunda resmi olmayan rakamlara göre Türkiye genelinde 8 bin 159 işçi sandığa gitti. 8 bin 128’inin “beyaz oy” kullandığı, yani “direnişe devam” dediği referandumda, 31 işçi de “kırmızı oy” kullandı. Türk-İş Genel Merkezi’nde ise toplam 1282 işçi oy kullandı. İşçilerin tümü “beyaz oy” kullandı.
Türk-İş’te kullanılan oyun sonucunu açıklayan Servet Akbudak, sonucun Başbakan’ın “Türk-İş’in önünde 500 kişi” sözüne en güzel yanıtı oluşturduğunu söyledi. Sayım sonrası kullanılmayan kırmızı pusulaları kaldıran işçiler, “Başbakan’a kırmızı kart gösterdik” dediler.
Tek Gıda-İş Başkanlar Kurulu bugün Türk-İş Genel Merkezi’nde toplanacak. Toplantı öncesi Genel Başkan Mustafa Türkel, referandumun resmi sonuçlarını ve bundan sonraki eylem programını açıklayacak. (Ankara/EVRENSEL)

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSܒNDE TEKEL EYLEMİ

BOĞAZİÇİ Köprüsü’ne iki otobüsle gelen TEKEL işçileri, kendilerini köprü korkuluklarına zincirledi. Eyleme müdahale eden polis, işçileri gözaltına aldı.
TEKEL işçileri, önceki gün Boğaziçi Köprüsü’ne geldikleri sırada otobüsten inerek köprünün yan bölümüne geçti. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde, 20 işçi kendilerini korkuluklara zincirledi. “Direniş var yılgınlık yok”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Başbakan şaşırma sabrımızı taşırma”, “Ölmek var dönmek yok” ve “Yan gelip yatmadık vatanı satmadık” sloganları atan işçilerin eylemi nedeniyle köprü trafiği durma noktasına geldi. Hükümeti protesto eden yazıların bulunduğu önlükler giyen ve seslerini duyurmak için böyle bir eylem yaptıklarını açıklayan işçiler, haklarını alana kadar eylemlerine devam edeceklerini söylediler.
1 saat süren eylem nedeniyle köprüye gelen Çevik Kuvvet polisleri işçileri zorla gözaltına aldı. Gözaltına alınan işçiler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Tehdit işçiye sökmedi

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...