07 Ocak 2010 00:00

Yine kışkırtma, yine linç girişimi!

Türkiye, yine linç girişimine sahne oldu. Açılım tartışmalarının ardından birçok yerde yaşanan gerilim...

Paylaş

Türkiye, yine linç girişimine sahne oldu. Açılım tartışmalarının ardından birçok yerde yaşanan gerilim ve linç girişimleri, bu kez Manisa’nın Selendi ilçesi ve Mersin’in Akdeniz ilçesinde sahnedeydi. Mersin’de öğrenciler arasında başlayan tartışma Türk-Kürt kavgasına dönüştü, Manisa’da ise bir Romanın kahvede sigara içmesiyle başlayan tartışma, 5 gün sonra Romanlara yönelik linç girişimine dönüştü.
MANİSA’DA ROMANLAR HEDEFTE
Manisa’nın Selendi ilçesinde yılbaşı gecesi çıkan kavga yeniden alevlenince ortalık karıştı. Yılbaşı gecesi, Roman olan Burhan Uçkun’un kahvede sigara içmesi üzerine, kahvenin sahibi Musa Yıldız ve diğer vatandaşlarca uyarılması sonucu kavga çıkmıştı. Önceki gün Uçkun’un yakınlarının kahveyi basarak etrafı darmadağın ettiği ileri sürüldü. Bu duyumu alan Selendililer ise Romanların yaşadığı mahalleye giderek ev ve araçlara saldırdı.
İLÇEYİ TERK ETTİLER
Romanların evlerine ve araçlarına zarar veren, taşlayan ve kullanılmaz hale getiren yaklaşık 2 bin kişilik kalabalık, daha sonra hükümet konağı önünde toplandı. Olayların büyümesi üzerine ilçeye gelen Manisa Valisi Celalettin Güvenç saldırganlara seslendi ve sakin olmalarını, dağılmalarını istedi. Bunun üzerine kalabalık dağıldı.
Romanlar ise ilçeyi terk etmek zorunda kaldılar. 40 Roman da İlçe Jandarma Komutanlığı’na sığındı. İlçeye Manisa, Kula ve Salihli’den takviye Çevik Kuvvet ekipleri gönderildi.
BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Olaylarda gözaltına alınan 20 kişi, savcının talimatıyla serbest bırakıldı. Oğlu Burhan Uçkun’un da gözaltına alındığını öğrenen Necdet Uçkun (59), İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün karşısındaki bir işyerinin önünde kalp krizi geçirdi. Hastaneye kaldırılan Uçkun, hayatını kaybetti. Saldırılar sırasında 3 kişi yaralandı.
‘DOĞULULAR TÜRKLERİ DÖVMÜŞ’
Mersin’in merkez Akdeniz ilçesinin Kazanlı Mahallesi’ndeki Kazanlı Lisesi’nde, önceki gün öğleden sonra iki öğrenci arasında tartışma çıktı. Biri Kürt olan gençlerin tartışması, bir anda kavgaya dönüştü. Çocuklarının kavga ettiğini haber alan aileler ve yakınları da okula akın ettiler. Çevrede “Doğulu çocuklar Türk çocukları dövmüş” dedikodusu, kulaktan kulağa yayıldı. Bunun üzerine okula gelen aileler arasında yaşanan gerginlik, meydan kavgasına dönüştü. Erkek, kadın ve gençlerden oluşan yaklaşık 200 kişinin karıştığı kavgada, karakol ekipleri yetersiz kalınca, takviye kuvvet istendi. Olay yerine gelen panzerli polis ekipleri, tarafları güçlükle ayırdı. Taş ve sopaların kullanıldığı kavgada 6 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılardan durumları ağır olan 4 kişi, ambulanslarla hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kavganın çıktığı okulda mahsur kalan çok sayıdaki Kürt öğrenci, polis araçlarına bindirilerek bölgeden uzaklaştırıldı. Olayla ilgili 15 kişi de gözaltına alındı. (HABER MERKEZİ)

SALDIRGANLAR YARGI ÖNÜNE ÇIKMALI
KESK Genel Başkanı Sami Evren, hükümetin linç girişimleri karşısında aldığı sorumsuz tutumun, gerilimin esas kaynağı olduğunu belirtti. Edirne, Erzincan ve Kars’ta Gençlik Dernekleri üyelerine yönelik saldırıları hatırlatan Evren, “Toplantı ve gösteri özgürlüğünü kullanmak isteyenlere şovenist, faşist kalabalıklar tarafından saldırılmasına, polis hiçbir işlem yapmayarak adeta yeni linçleri teşvik etmektedir” dedi. Evren, linççilerin yargı önüne çıkartılması gerektiğini vurguladı. Eğitim Sen Merkez Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamayla, Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleşen linç girişimlerinin, demokratik tepkileri engellemeye yönelik bir provokasyon olduğunu belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Şirket değişti, çile değişmedi

SONRAKİ HABER

ÖDÜLLÜ İŞÇİ SENDİKALI OLUNCA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...