07 Ocak 2010 00:00

Hacizler durmazsa esnaf bitecek

Memleketin birçok yerinde olduğu gibi 2009 yılının toplumsal olayları ve yaşattığı ekonomik kriz, Karabağlar’daki küçük atölyelerde de konuşulmaya ve hissedilmeye devam ediyor.

Paylaş

Memleketin birçok yerinde olduğu gibi 2009 yılının toplumsal olayları ve yaşattığı ekonomik kriz, Karabağlar’daki küçük atölyelerde de konuşulmaya ve hissedilmeye devam ediyor. Atölyelerle dolu sokaklara girdiğinizde, her tarafta genç işçileri ve esnafları görmek mümkün. Eğer yolunuz gereği oradan geçiyorsanız, bu hareketliliği iş yoğunluğuna bağlayabilirsiniz. Ancak sokağın çalışanları, esnafları ile konuşmaya başladığınızda anlıyorsunuz ki, telaşın sebebi, kriz yüzünden işini kaybetme korkusu, bir yerde ekmek davası.
‘ESNAFIZ DEDİYSEK TOK DEĞİLİZ’
Yıllardır mobilya işi yapan Ramazan Çelik, 28 yaşında ve yıllardır mobilya sektöründe esnaflık yapıyor. “Onca krizden ve işsizlikten hep cepten yiyerek çıktık. Artık cepte yiyecek bir şey de kalmadı. İşçilerimi çıkarttım, evimi, arabamı sattım, günlük yaptığımız işlerle kazandığımız üç beş lira ile evimize gider olduk” diyerek durumunu özetliyor.
Başka bir esnaf Süleyman Dönmez de cebinden 50 kuruş çıkartıp bize gösteriyor. “Budur cebimdeki para. Yanlış anlayamayın sakın, esnafız dediysek tok değiliz” diyerek, krize olan tepkisini ifade ediyor.
Oto yıkamada çalışan Okan ise kriz döneminde işyerinde yapılan işten çıkarmaların, daha uzun süreli çalışmayı da beraberinde getirdiğini belirtiyor. Yeni asgari ücret miktarını soruyoruz, bilmediğini söylüyor. Okan, “Ben aylık 600 TL alıyorum. Ancak bu para ile geçinmek ne mümkün. En az 750 TL alabilsem iyi kötü yaşayabileceğim” diyor.
Genç oto yıkama işçisi hükümetten beklentilerini de bir çırpıda dile getiriyor: “Vergilerin indirilmesini, ekonominin düzeltilmesini, var olan haciz işlemlerinin dondurulmasını istiyorum...”
Yine eski bir esnaf olan, ancak iflas ettikten sonra işçi olarak bir atölyede çalışmaya başlayan Bilal Abi, “Bu bölgedeki esnafların yüzde 80’i, kredi kartı borçları nedeniyle haciz işlemleri ile karşı karşıya” derken, en çok da atölyelerin bağlı olduğu odalardan dert yanıyor.
“Yıl içinde hiçbir sıkıntımız ile ilgilenmediler. Ancak aidat söz konusu olduğunda, ödeyemezsek falan hakkımızda haciz işlemi bile başlatıyorlar” diye konuşuyor.
(İzmir/EVRENSEL)
İlyas Coşkun - Alper Toraner
ÖNCEKİ HABER

Sırıklar düzgün, hayat eğreti

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...