07 Ocak 2010 00:00

Obama: Ucuz kurtulduk!

ABD Başkanı Barack Obama, Detroit’teki saldırı girişiminden ülkenin son anda kurtulduğunu ve bu durumun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, Detroit’teki saldırı girişiminden ülkenin son anda kurtulduğunu ve bu durumun kabul edilemeyeceğini söyledi.
Obama, Beyaz Saray’da üst düzey bir güvenlik toplantısı gerçekleştirdi. Detroit’teki saldırı girişiminin konuşulduğu toplantıda, alınacak önlemlerin değerlendirildiği bildirildi. Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Obama, Amerikan istihbaratının bu konuda çok sayıda bilgi aldığını ancak bunları bir araya getirmek konusunda başarısız olduğunu söyledi. Obama, şöyle konuştu: “Amerikan hükümeti, Noel günü yaşanan girişimi ortaya çıkaracak ve muhtemelen önleyecek yeterli bilgiye sahipti. Ancak istihbarat ekibimiz, zanlının uçuş yasağı konulanlar listesine alınmasını sağlayabilecek bu bilgileri bir araya getirmede başarısız oldu. Diğer bir ifadeyle, bu istihbarat toplanması açısından bir başarısızlık değil, bu sahip olduğumuz istihbaratın bir araya getirilip değerlendirilmesi konusundaki bir başarısızlıktı. Bilgi ortadaydı ve ona ihtiyacı olan birimlerin de ulaşma imkanı vardı. Bizim profesyonel ekibimiz onu aramak ve bir araya getirmek için eğitildi. Bu kabul edilemez ve buna müsamaha göstermeyeceğim.”
YENİ ÖNLEMLER GELİYOR
Güvenlik ekibinden bu hafta içinde ilk durum değerlendirmesini yapmasını istediğini, böylece yeni “reformların” hemen hayata geçirilebileceğini belirten Obama, “Tekrar tekrar öğrendik ki, bilgileri bir araya getirmek ve acilen harekete geçmek, düşmanımızdan bir adım önde kalmak için kritiktir. Dolaysıyla daha iyisini yapmamız lazım ve daha iyisini de yapacağız. Bunu hızlıca gerçekleştirmeliyiz. Amerikalıların yaşamı bunun üzerinde” diye konuştu.
GUANTANAMO KAPANACAK AMA...
Obama açıklamasında, Guantanamo üssünün kapatılması düşüncesinin devam ettiğini de kaydetti. “Her zaman söylediğim gibi, üssü, Amerikan emniyeti ve güvenliğini muhafaza edecek biçimde kapatacağız” diyen Obama, ancak Yemen konusundaki mevcut güvenlik durumuna işaret ederek, bu aşamada üsten Yemen’e yeni mahkum transferinin planlanmadığını söyledi. Obama, El Kaide’yi, nerede kök salarlarsa salsın hedef almaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
Öte yandan toplantıdan basına sızan bilgiye göre Obama içerdeki konuşmasında, “Kurşun sıyırdı geçti. Sistem çalıştığı için değil… Cesur kişiler (uçak yolcuları) tarafından önlendi ve bu kabul edilemez.” diye konuştu.
ABDULMUTTALİB’İN VİZESİ İPTAL EDİLDİ
Obama, yurtdışındaki temsilciliklere, verdikleri vizeleri gözden geçirmeleri talimatı gönderildiğini de söyledi. Dışişleri Bakanlığı da terörle bağlantılı oldukları gerekçesiyle bazı vizeleri iptal etti. Bu kişiler arasında Detroit uçağında bomba patlatmaya çalışan Nijeryalı Ömer Faruk Abdulmuttalib de bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

YEMEN’DE EL KAİDE OPERASYONU

Yemen polisinin, aralarında El Kaide’nin yerel liderinin bulunduğu 3 kişiyi yakaladığı bildirildi. Bir güvenlik yetkilisi, güvenlik güçlerinin 2 gün önce başkent Sana yakınlarında düzenledikleri baskından yaralı kurtulan Yerel Lider Muhammed El Hanak ve diğer iki kişinin bir hastanede yakalandıklarını belirtti.
Yemen İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise güvenlik güçlerinin 3 gün önce Erhab bölgesindeki dağlara yapılan baskında çıkan çatışmalarda bir El Kaide grubuna saldırdığı, bu baskında El Hanak ve yakını Nezih El Hanak’ın yakalanmasının hedeflendiği belirtildi.
Açıklamada, çatışmalarda bu iki kişinin kaçmayı başardığı, onlarla birlikte olan iki kişinin öldüğü, diğerlerinin yaralandığı kaydedildi. Güvenlik güçlerinin önceki gün Reyna’da bir hastanede 3 yaralıyı yakaladığı belirtilen açıklamada, yakalananların kimlikleri açıklanmadı.

KANADA VE FRANSA DA‘TARAMA’ YAPACAK
ABD’nin Detroit kenti havaalanında bir uçağın havaya uçurulması girişimi nedeniyle Kanada”da da artırılan güvenlik önlemlerine her gün yenileri eklenirken, son olarak ABD’nin uygulamaya koyduğu ve bugüne kadar bilinen en sert tedbirler olarak tanımlanan önlemler de uygulanmaya başlandı.
Kanada’nın ulaştırmadan sorumlu Devlet Bakanı Rob Merrifield, yaptığı açıklamada, havaalanı ve büyük tren garlarına kurulmak üzere insan vücudunu çıplak olarak gösteren tarayıcılardan 44 adet sipariş ettiklerini söyledi.
Bu arada insan vücudunu 3 boyutlu ve çıplak olarak gösteren yeni x-ışını cihazlarının özel hayatın sınırlarını geçeceği ve uygulamanın insan haklarına aykırı olduğu tartışmaları da devam ediyor. Kanada Ulaştırma Bakanı John Baird yaptığı açıklamada, “18 yaşın
altındakiler bu taramadan geçmeyecek. Tarama, diğer yolcuların ekranı göremeyeceği şekilde kapalı bir odada yapılacak. Hiçbir tarama Kanada kanunları gereğince kaydedilmeyecek, başka bir sisteme gönderilmeyecek ve yazıcıda basılmayacak” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, çıplak gösteren güvenlik cihazlarının ülkedeki havaalanlarında kullanılması için çalışma başlatılmasını istedi. Sarkozy ile görüşen İçişleri Bakanı Brice Hortefeux, cumhurbaşkanının konuyla ilgili raporu bir ay içerisinde istediğini söyledi. Fransız bakan, ülkede gerçek bir terör tehdidi bulunduğunu iddia etti.
Fransa’da yasama organı 2008 yılında söz konusu cihazların kullanılmasını ele almıştı. Ancak kişilik haklarını ihlal edeceği gerekçesiyle konu gündemden düşmüştü. Öte yandan Fransa’nın uçuşlarda “riskli” ülkeler listesini genişletmesi bekleniyor. Bakan Hortefeux; Afganistan, Cezayir, Mali, İran, Pakistan, Yemen ve Suriye’nin yer aldığı listedeki ülke sayısının 20 ya da 30’a çıkarılması gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Filistin konvoyuna taşlı saldırı

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...