07 Ocak 2010 00:00

Binlerce Tamil kurşuna dizilmiş

İNGİLTERE’nin Channel 4 News televizyonu tarafından yayınlanan, Sri Lanka ordusunun Tamilleri kurşuna dizdiği görüntülerin gerçek olduğu anlaşıldı.

Paylaş

İNGİLTERE’nin Channel 4 News televizyonu tarafından yayınlanan, Sri Lanka ordusunun Tamilleri kurşuna dizdiği görüntülerin gerçek olduğu anlaşıldı. Sri Lanka hükümetinin uydurma ve montaj dediği görüntülerin, yapılan uzman incelemesi sonucu orijinal olduğu ortaya çıktı.
Lider kadrosu öldürülen askeri saldırı sonrasında binlerce Tamilin kurşuna dizildiği iddiaları, bir cep telefonu ile çekilen ve geçtiğimiz ay Channel 4 News’te yayınlanan görüntülerle doğruluk kazandı. Sri Lanka devlet başkanlığı için adaylığını koyan eski General Foneska’nın, bazı gazetecilerin ölümünde parmağı olduğu iddiaları gündeme getirildi. Bu arada önümüzdeki günlerde, Sri Lanka’da yaşanan insan hakları ihlalleri ile ilgili Russel Mahkemesi benzeri bir uluslararası mahkeme kurulacağı öğrenildi.
Temmuz 2009’da gerçekleşen büyük çaplı saldırıda, Tamil Kaplanları’nın lider kadrosunun yanı sıra askeri gücü büyük oranda tasfiye edilmiş, bu esnada binlerce Tamil öldürülmüştü. Bu ani gelişmenin ardından şok edici bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre operasyon sonrası binlerce Tamil, Sri Lanka ordusu tarafından kurşuna dizildi. Sri Lanka hükümeti iddiaları yalanlarken, terörizm olarak nitelendirdiği Tamil sorununun çözüldüğünü duyurdu. Bu açıklamadan bir süre sonra İngiltere’nin televizyon kanalı Channel 4 News’te yayınlanan kısa süreli bir görüntü, hükümeti yalanlarken, Sri Lanka’da sorunun nasıl çözüldüğü konusunda da önemli ipuçları verdi.
KAFALARINA KURŞUN SIKILDI
Bir cep telefonu ile kaydedilmiş olan 1 dakika 8 saniyelik görüntülerde, elleri ve gözleri bağlı, çırılçıplak bir halde açık araziye getirilen birçok Tamil, Sri Lanka askerlerince kafalarına kurşun sıkılarak öldürülüyordu.
Olay büyük bir yankı uyandırdı. Sri Lanka hükümeti, ilk açıklamasında görüntüleri yalanlamadı; aksine, bu görüntülerin Tamiller tarafından öldürülen askerlere ait olduğunu açıkladı. Hemen sonrasında ise bir askeri yetkili bir açıklama yaparak, olayın kurgu olduğunu ve bir tiyatro sahnesine sokulan gizli video kameraya ait olduğunu iddia etti.
Hükümet, peşi sıra görüntüleri Channel 24 News’e ulaştıran Demokratik Sri Lanka Gazetecileri adlı oluşuma gözdağı verirken, televizyon kanalı hakkında da hukuki girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
Hükümetin bu açıklaması üzerine İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesi, görüntüleri Forensic Video Uzmanı Grant Gredericks’e incelettirdi. Eski bir polis memuru olup, 25 yıldan beri bu tür video kamera tekniği üzerine çalışmalar yapan ve halen FBI’a ait akademide de konuyla ilgili dersler veren Fredericks, görüntülerin gerçek olduğunu ve üzerinde herhangi bir oynama bulunmadığını belirtti.
Bu gelişme, gözleri, aynı görüntüleri incelemek üzere bir komisyon oluşturan Birleşmiş Milletler’e çevirdi. Komisyonun ön raporunda, nihai raporun 2010 Ocak ayının sonlarında tamamlanacağı açıklanmakla yetinildi.
İlgili çevrelerin dikkati BM raporuna çevrilirken, Tamillerin kurşuna dizilmesinin yanı sıra benzer vahim durumların yaşandığını güçlendiren başka bir iddia daha ortaya atıldı. İddia, 26 Ocak’ta yapılacak olan ve işbaşındaki Mahinda Rajapaksa ile geçen eylül ayında istifa eden eski Genelkurmay Başkanı General Sarath Fonseka’nın seçimler sırasında gündeme geldi. Muhalefetin adayı olan ve Tamillere karşı büyük saldırı emrini veren eski Genelkurmay Başkanı Foneska’nın, birçok gazetecinin ölümünde parmağı olduğu önü sürülüyor. (Berlin/EVRENSEL)
Hüseyin Deniz
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

İnsansız uçaklar yine öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...