07 Ocak 2010 00:00

Evrensel Kültür’de İstanbul'un başkent hali

İSTANBUL birçok kimliği olan bir kent. Finans ve turizm merkezi olarak da görülüyor, mega kent, küresel kent olarak da adlandırılıyor.

Paylaş

İSTANBUL birçok kimliği olan bir kent. Finans ve turizm merkezi olarak da görülüyor, mega kent, küresel kent olarak da adlandırılıyor. 2010 yılına da Avrupa Kültür Başkenti olarak girdi. Bir yandan da hızlı bir kentsel dönüşüm gerçekleştiriliyor. İstanbul'un kültür başkenti kimliği ile diğer kimlikleri arasında sıkı bir bağ var. Evrensel Kültür'ün 2010 yılı ilk dosyasında küreselleşme ve kentleşme arasındaki ilişkiyi en kristalize olmuş biçimiyle gösteren "kültür başkenti" İstanbul tartışılıyor. Mücella Yapıcı, Chin Tao Wu, Ali Şimşek, Ebru Moçoş yazılarıyla "kültür başkenti" İstanbul'u anlattılar.
Türkiye'nin en demokrat kentlerinden İzmir'de gerçekten milliyetçi ve şoven bir dalga yükseliyor mu? "İçinden Selanik ve Mardin Geçen Şehir" başlıklı yazısında Zeki Gül İzmir'i anlatırken, Sevda Karaca da medyanın kışkırtıcı dilini kaleme aldı.
Diyarbakır'da ilk kez bir Kürt sineması festivali yapıldı. Festival izlenimleri, film okumaları ve değerlendirmeler Emir Benli, Baran Odabaşı, Devrim Kılıç, Murat-Sevda Bayramoğlu imzalarını taşıyor. Çok satanlar listesinin en üstlerine yerleşen alacakaranlık romanlarının gördüğü ilgiyi Çağdaş Günerbüyük "Vampirler Aramızda" başlıklı yazısında yorumladı. Bu sayıda Sennur Sezer unutulmuş bir tarihe geri dönerek gençlik tiyatrolarını yazdı. Ali Rıza Kılınç'ın yazısı ABD'de açılan ülke sergilerinden hareketle kültür diplomasisine bir mercek tutmaya çalışırken, Özgen Yıldırım, Beyoğlu'ndaki sokak sanatına yöneltiyor dikkatini. Esra Kaya güvenlik sorunu ekseninde kentleri ve makanları anlatıyor, Ali Galip Yener'in yazısının başlığı ise "Şiirde Ütopya ve Gelecek düşüncesi". Geçtiğimiz ay düzenlenen Sosyal Bilimler Kongresi'nde sosyal bilimcilerin temel tartışma konularını ele alan yazı ise Denizcan Kutlu'ya ait. Komet'in sergisini Koray Karaermiş yorumlarken Lütfiye Bozdağ da bakışını "Bakışımsız İlişkiler" Çağdaş Sanat Sergisi'ne yöneltti. Bu ayın öyküleri, Riita Cankoçak ve Sadık Aytekin imzalarını taşıyor. Bu ayın şairleri: Selma Ağabeyoğlu, Cafer yıldırım, Aynur Uluç, Diana Ferrus, Özgün E. Bulut. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Che Guevara ile hep destek, tam destek

SONRAKİ HABER

Çizgi Roman Klasikleri’nden ‘Savaş ve Barış’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...