07 Ocak 2010 00:00

Yanardağlar faaliyete geçiyor

Filipinler, Kolombiya ve Kongo’dan sonra Kosta Rika’da bulunan ve 19. yüzyıldan bu yana uyuyan Turrialba yanardağı da faaliyete geçti.

Paylaş

Filipinler, Kolombiya ve Kongo’dan sonra Kosta Rika’da bulunan ve 19. yüzyıldan bu yana uyuyan Turrialba yanardağı da faaliyete geçti.
Yetkililer, başkent San Jose’nin doğusunda bulunan Turrialba’nın salı günü kül ve duman püskürtmeye başladığını belirterek, yanardağın çevresinde önemli bir yerleşim birimi olmadığını, az sayıda insanın da bölgeden tahliye edilmeye başlandığını kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki felaketlerle mücadele komisyonu yetkililerinden Vanessa Rosales, yanardağın aktifliğinin artması durumunda başkent San Jose’nin de etkilenebileceğini söyledi.
Kosta Rika Yanardağ ve Sismolojik Araştırmalar Kurumu Başkanı Juan Segura da, Turrialba’nın son olarak 1864’de faal olduğunu ve bu faalliğin yaklaşık 22 yıl sonra sona erdiğini dile getirerek, yanardağın en aktif olduğu 1866’da fırlatılan lav ve küllerin yüzlerce kilometre uzaktaki Nikaragua’ya kadar ulaştığının bilindiğini söyledi.
SON YANARDAĞ FAALİYETLERİ
Aralık ayı ortalarında Filipinler’in orta kesimindeki Mayon yanardağı faaliyete geçti ve on binlerce kişinin bölgeden tahliye edilmesi gündeme geldi.
Kolombiya’nın güneyindeki Galeras volkanı ise 2 Ocak’ta faaliyete geçerek, çevreye kaya ve kül fırlatmaya başladı. Yaklaşık 8 bin kişi bölgeden tahliye edilmeye başlandı.
2009 yılı içinde 10 kez aktif hale geçen ancak can kaybına yol açmayan Galeras’ın 1993 yılındaki faaliyeti sırasında 10 kişi ölmüştü.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

St Simeon Manastırı’ndaki eserler çalınıyor

SONRAKİ HABER

Che Guevara ile hep destek, tam destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...