08 Ocak 2010 00:00

ORGANİZE İŞLER

Irkçı şoven saldırganların gerçekleştirdiği linç girişimlerinin son günlerde giderek artması organize edilmiş bir oyunun ortaya konulduğunun işaretleri durumunda.

Paylaş

Irkçı şoven saldırganların gerçekleştirdiği linç girişimlerinin son günlerde giderek artması organize edilmiş bir oyunun ortaya konulduğunun işaretleri durumunda. Yaşanan linç girişimlerinde de görüldüğü gibi saldırganların birden bire binleri bulması, saldırıya uğrayanların bir türlü güvenlik güçleri tarafından korunamaması ve lincin başını belli bir siyasi görüşe mensup kişilerin çekmesi olayların organize edildiğinin kanıtları durumunda.
Sakarya, Bozüyük, Seferihisar gibi il ve ilçelerde vatandaş hassasiyeti diye adlandırılan Kürtlere yönelik linç girişimlerinin de organize edilmiş bir kışkırtmayla gerçekleştiği yaşanan olaylarda kanıtlanıyor.
Son bir aydır yaşanan linç olayları “vatandaş hassasiyetiyle” bile açıklanamayacak şekilde organize edilmiş olaylar halini alması nasıl bir oyun oynanıyor sorusunda beraberinde getiriyor.
En son Edirne’de yaşananların bir gün önceden bildiriler dağıtılarak Kürt Türk çatışmasını çıkarmayı hedefleyen provokatörlerin işi olduğu Edirne Savcılığının yaptığı araştırma sonucu ortaya çıkmış durumda. Provokatörlerin internet üzerinden “Edirne’ye PKK’liler gelecek, hazırlık yapalım , sopa ve sapan hazırlayalım” şeklinde linç örgütledikleri ortaya çıktı.
Yine Manisa Selendi’de saldırıya maruz kalan Roman vatandaşlar saldırıyı MHP’li belediye başkanının organize ettiğini iddia etti. Mersin’in Akdeniz ilçesi Kazanlı beldesinde saldırıya uğrayanlar ise saldırıyı ülkücü görüşe sahip kişilerin Kürt Türk çatışması çıkarmak üzere organize ettiğini ve polisten destek aldığını açıkladılar.
‘BELEDİYE BAŞKANI KIŞKIRTTI’
Manisa’nın Selendi ilçesinde yaşanan linç girişimine maruz kalanlar, olayları MHP’li belediye başkanının kışkırttığını iddia etti. Saldırıya maruz kalan Burhan Uçkun olayların söylendiği gibi sigara yüzünden değil ‘Çingenelere çay vermem” sözü üzerine geliştiğini söyledi.
NTV’nin haberine göre yılbaşında çıkan kavganın taraflarından Burhan Uçkun olayın sigara içme kavgası olmadığını belirterek “Ben kahveye gittim ve çay içmek istedim. ‘Çingenelere çay vermem’ cevabı alınca tartışma çıktı ve beni dövdüler” diye konuştu. Kavga üzerine karakola götürüldüğünü söyleyen Uçkun kendisinin bu durumuna üzülen babasının fenalık geçirip vefat ettiğini dile getirdi.
Önceki gün yine eşi ve akrabalarının ev gezmesine giderlerken sataşmalara maruz kalması üzerine tartışma yaşandığını söyleyen Uçkun olayı duyunca olay yerine giderek ailelerini evlerine getirdiklerini belirtti. Bundan sonra Saat 02.00 civarı Selendi Belediye Başkanı’nın anons yaparak, halkı belediye önüne çağırdığını söyleyen Uçkun, Akşam saatlerinde de gürültüler gelmeye başladığını ifade etti.
‘VURUN ÇİNGENELERE’ DEDİLER
Linç girişimine maruz kalan Roman vatandaşlar da kalabalığın üzerlerine yürümesi sırasında kimsenin engellemediğini söyleyerek “‘vurun çingenlere’ diyorlardı. Ben de Türk vatandaşıyım...” dedi.
Diğer bir vatandaş ise olaylarda belediye başkanının kışkırtmasıının olduğunu ifade ederek “Belediye’nin imkanlarıyla arabalar tahrip edildi. Evlere saldırdılar ve subayımız sayesinde canımızı kurtardık” dedi.
30 senedir Selendi’de olduklarını ve aralarında husumet veya kavganın olmadığını belirten Roman vatandaş
Manisa Valisi’nin ise onlara bir takım kağıtlar uzatarak kendi istekleriyle gittiklerine dair imzalı kağıt almaya kalkıştığını söyledi
(HABER MERKEZİ)

NELER YAŞANMIŞTI
Manisa’nın Selendi ilçesinde İddialara göre yılbaşı gecesi, Roman olan Burhan Uçkun’un kahvede sigara içmesi üzerine, Kahvenin Sahibi Musa Yıldız ve diğer vatandaşlarca uyarılması sonucu kavga çıkmıştı. Önceki gün Uçkun’un yakınlarının kahveyi bastığı iddiası ile toplanan 2 bin kişi ise Romanların yaşadığı mahalleye giderek ev ve araçlara saldırmıştı. Romanlar ise ilçeyi terk ederek Gördes’e gitmişti.

BELEDİYE BAŞKANI: GERİ DÖNÜN
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı Nurullah Savaş, Olayları kışkırttığı yönündeki iddiaları reddederek halkın toplanması için yapılan anonsu da şehrin çeşitli bölgelerine dağılan vatandaşların bir bölgeye toplanması için yaptığını savundu. Roman yurttaşların Gördes, Salihli ve Kula’daki yakınlarının yanına gittiklerini belirten Savaş, Roman yurttaşların ilçeyi terk etmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğunu söyledi. “Geri dönün” çağrısı yapan Savaş, Roman yurttaşlarla görüşeceğini açıkladı.
VALİ: KAYGILANACAK BİR DURUM YOK
Manisa Valisi Celalettin Güvenç ise ilçede yaptığı incelemelerin ardından ilçede durumun sakin olduğunu, konunun adliyeye intikal ettiğini duyurdu. Roman yurttaşların ilçeyi terk etmek zorunda kalmasına ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmayan Güvenç’e göre kaygılanacak bir durum yok. Bu arada Selendi’de alınan yoğun güvenlik önlemleri de sürüyor. İlçede polis ekipleri sürekli devriye geziyor.

İHD, SELENDİ’YE HEYET GÖNDERİYOR
Manisa’nın Selendi ilçesinde, yaşanan linç girişim sonrası Roman vatandaşlar Gördes, Kula ve Salihli’ye sürgün edildi. Olaylardan sonra İHD İzmir Şubesi Selendi’ye heyet göndereceğini belirtirken, Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği ise konuyu Meclis gündemine ve yargıya taşımaya hazırlanıyor.
Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı ve TBMM Roman Çalıştay Üyesi Erdoğan Şener, sürgün edilen Romanları ziyaret ederek, konuyu Meclis gündemine taşıyacağını ve hukuki girişim başlatacaklarını söyledi. Selendi Belediye Başkanı ve kaymakamının ihmali olduğunu belirten Şener, yapılanların bir halkı hedef almak olduğunu belirtti. Öte yandan İHD İzmir Şubesi de Romanlara yönelik linç girişimini incelemek üzere Selendi’ye bir heyet gönderecek. Bugün yola çıkacak olan heyette yer alan İHD MYK Üyesi ve Ege Bölge Temsilcisi Necla Şengül, toplumda yükselen linç kültürünün her gün yeni bir grubu hedef aldığını ve son olarak Romanları hedef aldığını söyledi. Selendi’de yetkililerle görüşmek için randevu aldıklarını ve ardından Romanların sürgün edildi Kula, Salihli, Gördes’e gideceklerini belirten Şengül, incelemeler sonunda bir rapor hazırlayacaklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

15 Ocak’tan sonrası belirsiz

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...