08 Ocak 2010 00:00

Karargahta kozmik zirve

Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un haftalık olağan görüşmesi, ilk kez Genelkurmay Karargahı’nda yapıldı.

Paylaş

Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un haftalık olağan görüşmesi, ilk kez Genelkurmay Karargahı’nda yapıldı. ‘Olağan görüşme’ adıyla yapılan ama olağanüstü nitelikler taşıyan bu görüşme 2.5 saat sürdü. Toplantıya başka isimler de katıldı! Toplantıyla birlikte akıllara kritik sorular geldi!
Erdoğan ile Başbuğ, Başbakanlık yerine Genelkurmay Karagahı’nda dün saat 10.00’da bir araya geldi ve iki buçuk saat görüştü. Bu görüşmeye ayrıca, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay da katıldı.
SON ZİYARET 2008’DE
Erdoğan döneminde başlayan Genelkurmay başkanı ile haftalık olağan görüşmeler bugüne kadar ya merkez binada ya da Resmi Konut’ta gerçekleşiyordu. Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı’na YAŞ toplantıları dışında en son 24.09. 2008’de, göreve yeni başlayan Başbuğ’a nezaket ziyareti nedeniyle gitmişti.
OLAĞAN DEĞİL
Ankara’da sivil-asker geriliminin farklı gerekçelerle doruğa tırmandığı günlerde TSK’nın kalbinde arama yapılırken, yine tam da askerin kalbi olan Genelkurmay Karargahı, Başbakan Erdoğan’ı ağırladı. Üstelik “haftalık olağan görüşme” kapsamında olsa bile, bazı detaylar görüşmenin çok da olağan olmadığı izlenimi veriyor.
SÜRPRİZ KONUKLAR
Bu görüşmenin olağan olmayan bir yanı, Başbuğ’un Erdoğan dışında iki konuğu daha olması. Bir tanesi Başbakan Erdoğan’ın kendi aracıyla Genelkurmay’a getirdiği İçişleri Bakanı Beşir Atalay, diğeri de Adalet Bakanı Sadullah Ergin. Oysa normalde haftalık olağan görüşmelerde her perşembe sadece Başbakan’la Genelkurmay başkanı bir araya gelirdi.
Ergin’in, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla alakalı olaylar nedeniyle, Atalay’ın da Demokratik Açılım konuları sebebiyle toplantıya katıldığı düşünülüyor.
BU DEFA EV SAHİBİ BAŞBUĞ!
Başka önemli bir ayrıntı ise görüşmenin yerine ilişkin. Erdoğan-Başbuğ görüşmesi bugüne kadar hep üç adreste yapılmıştı: Başbakanlık merkez bina, Başbakanlık yeni bina ve Başbakanlık Resmi Konutu. Her üç adresin ortak noktası, ev sahibinin daima Başbakan olmasıydı.
NEDEN KARARGAH?
İddialara göre birkaç hafta önce Org. Başbuğ, Başbakan Erdoğan’a, “Olağan görüşmelerden birisini Genelkurmay Başkanlığı’nda yapalım” talebini iletti. Başbakan da bu davete “Evet” dedi. Suikast ve kurumlar arası çatışma iddialarının sıkça dile getirildiği bir dönemde görüşmenin karargahta yapılması, “Genelkurmay’a güven ve destek” mesajı olarak yorumlandı. Ayrıca kafalardaki “İyi ama tam da Seferberlik Tetkik Kurulu’nda inceleme yapılırken ve bu nedenle büyük tartışma yaşanırken, bu kadar tesadüf fazla değil mi” sorusuna yanıt, bu açıklamayla bulunamadı.
NE DEĞİŞTİ?
Bir başka önemli ayrıntı da karargahta bir araya gelen dört isim, zaten bundan 10 gün önce MGK için yine bir masa etrafında buluşmuştu. Bu durum da akıllara bir başka soruyu getirdi. O günden bugüne kadar nasıl bir gelişme yaşanmış olmalı ki, tekrar bir toplantı ihtiyacı duyuldu ve bu toplantı için “haftalık olağan görüşme” zemin olarak seçildi?
OLAĞAN AÇIKLAMA!
Tüm olağanüstülüğüne rağmen görüşme sonrası yapılan açıklama değişmedi. Genelkurmay’ın internet sitesinde yer alan açıklamada, görüşmeye ilişkin detaylar verilmedi. Genelkurmay şu açıklamada bulundu: “Görüşmede iç güvenlik konuları başta olmak üzere, gündemdeki diğer konular üzerinde de durulmuştur.”
KARARGAHA 3. ZİYARET!
Karargahta ilk olağan görüşme olarak Erdoğan, Org. Başbuğ’un Genelkurmay Başkanı olmasının ardından, 24 Eylül 2008 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’na giderek nezaket ziyaretinde bulunmuştu. İkili, karargahta son olarak 4 Aralık 2009 tarihinde yapılan Yüksek Askeri Şûra toplantısında bir araya gelmişti. Bugün yapılacak görüşme ise karargahta yapılan ilk ‘olağan görüşme’ olma özelliğini taşıyor. (Ankara/EVRENSEL)

KOZMiK ODA EMiRLE AÇILDI
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla başlayan ve kozmik odaların aranmasına kadar süren süreçte Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un kilit bir rol oynadığı ileri sürüldü. Milliyet gazetesinden Fikret Bila’ya göre Kozmik odalarda arama yapmak isteyen hakimin odalara girmesi için Genelkurmay Başkanı Başbuğ, “Aramaya engel olursak yanlış anlaşılırız, kapıları açın” emri verdi.
ÖNCEKİ HABER

Anayasal değişiklik mi olacak?

SONRAKİ HABER

‘Kırıklar F Tipi Cezaevinde hukuk skandalı yaşandı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...