08 Ocak 2010 00:00

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: DENİZ FENERİ VURGUN YAPTI

İÇİŞLERİ Bakanlığı Dernekler Dairesi’nin hazırladığı Deniz Feneri Raporu’nda, derneğin “kamu yararına dernek” olma önkoşuluna uymadığı vurgulandı.

Paylaş

İÇİŞLERİ Bakanlığı Dernekler Dairesi’nin hazırladığı Deniz Feneri Raporu’nda, derneğin “kamu yararına dernek” olma önkoşuluna uymadığı vurgulandı. Bakanlık, derneğin 2007-2008 yılları arasında yardımları gerektiği gibi yapmadığını belirterek, bu yıllarda 17 milyonluk vurgun yapıldığının tespit edildiğini belirtti.
ÇOK SAYIDA USULSÜZLÜK VAR
Deniz Feneri soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı’ndan derneğin faaliyetleri ile ilgili bilgi istedi. Bakanlığın Dernekler Dairesi tarafından hazırlanan raporda, bağış prosedürü, alım ve satım işlemlerinde çok sayıda usulsüzlük yapıldığı tespitine yer verildi.
ŞEFFAF DEĞİL
Raporda, “Dernek tarafından 60 bin lirayı aşan çok sayıda alım yapılmış olduğu halde bu işlemlerde serbest piyasa koşulları gözetilmeksizin dernek yöneticilerinin uygun gördüğü belli firmalardan alım yapılmış, kamu yararına dernek olmanın önkoşulu olan şeffaflık ilkesine uyulmamıştır” denildi.
YARDIMLAR AMACINA UYGUN DEĞİL
Çok sayıda mal ve hizmetin yönetim kurulu kararı olmaksızın usulsüz şekilde alındığı tespitine yer verilen raporda, yardımların amaca uygun şekilde dağıtılmadığı da belirtildi. Raporda ayrıca, “Kaynaklar, yoksulların ve yardımseverlerin beklentisi doğrultusunda öncelikle yurtiçindeki yoksulların mağduriyetinin giderilmesi için kullanılmalıdır. Ancak 2007-2008 yıllarında derneğe aktarılan 50 milyon 114 bin liradan 17 milyon liranın, yurtdışındaki tüzel kişilere aktarıldığı tespit edilmiştir. Bu paranın hangi konularda ne şekilde kullanıldığı belirlenememiştir” bilgisi yer aldı. (Ankara/
EVRENSEL)



KURRBAN YOLSUZLUĞU
‘Kurban vurgunu’ nedeniyle aralık ayında yapılan operasyonda, 8 ilde Mehmetçik Vakfı, LÖSEV ve Deniz Feneri Derneği başkan ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 56 kişi gözaltına alınmış, 20’si tutuklanmıştı. Geçtiğimiz günlerde Mehmetçik Vakfı Başkanı Salih Güloğlu, LÖSEV Başkanı Üstün Ezel, Deniz Feneri Derneği Başkanı Mehmet Cengiz ile Ankara Et Borsası Başkanı Faik Yavuz’un da aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.
ÖNCEKİ HABER

DURUM

SONRAKİ HABER

MERMİLER NEDEN ‘SÜRAT’LE GİTTİ?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...