08 Ocak 2010 00:00

Kefen giyecekler geri dönmeyecekler

TEKEL işçilerinin “Mücadeleye devam” kararının ardından, sendikaları Tek Gıda-İş eylem programını açıkladı.

Paylaş

TEKEL işçilerinin “Mücadeleye devam” kararının ardından, sendikaları Tek Gıda-İş eylem programını açıkladı. 14 Ocak’tan itibaren TEKEL işçileri aileleriyle birlikte kefen giyerek Ankara’ya gelecekler. İşçiler, önce 3 günlük oturma eylemiyle sorunlarına çözüm bekleyecekler. Talepleri kabul edilmezse, işçiler önce açlık grevine, sonra da ölüm orucuna başlayacak. Tüm emek güçlerine destek çağrısı yapan Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, hükümete “Sizden çözüm bekliyoruz. Aksi takdirde bizim cenazemize gelmek zorunda kalacaksınız” dedi.
Tek Gıda-İş Başkanlar Kurulu dün Türk-İş Genel Merkezi’nde toplandı. Toplantının ardından Başkanlar Kurulu adına açıklamayı Genel Başkan Mustafa Türkel yaptı. 10 bin 853 TEKEL işçisinin izinli ve istirahatlı olanlar hariç tamamının oy kullandığını açıklayan Türkel, referandumda 9 bin 628 kişi mücadeleye devam derken, sadece 55 ret oyu çıktığını bildirdi.
4-C UCUBE BİR REZİLLİKTİR
TEKEL işçilerinin tüm baskılarına rağmen “bir çiçeği bile sapından koparmadan” mücadele ettiğini belirten Türkel, hükümetin işçilerin sesini 24 gündür duymazdan geldiğini söyledi. Hükümetin 4-c dayatmasını eleştiren Türkel, 4-c’nin 2004 yılında AKP Hükümeti tarafından Türk-İş’e rağmen çıkarılan “ucube bir rezillik” olduğunu ifade etti. 4-c’nin ilk defa bu kadar kitlesel olarak TEKEL’de uygulanmak istendiğine dikkat çeken Türkel, “Sanki TEKEL işçilerinden intikam almak istiyorlar. Ama 4-c ile bizi köleliğe mahkum etmelerine izin vermeyeceğiz” dedi.
Başbakan’ın TEKEL işçilerinden “300-400 kişilik bir grup” sözlerine yanıt veren Türkel, Türk-İş önünde bile 1300’e yakın işçi bulunduğunun referandumla görüldüğünü vurguladı. Türkel, hükümet yetkililerinin “Eylem ideolojik” sözlerini de eleştirerek, “Siz Dünya Bankası ve IMF politikaları sonucu özelleştirmelerle üzerimizden geçerken nasıl ideolojik davranıyorsanız, biz de öyle ideolojiğiz” diye konuştu.
GERİ DÖNÜŞ YOK
Sorunlarının çözümü için AKP’ye gittiklerini, ancak çiçekler yerine panzerlerle karşılandıklarını, diğer siyasi partilere gitmelerinin de engellenmeye çalışıldığını hatırlatan Türkel, “Demokrasi Avrupa Birliği için mi? Bu nasıl demokrasi Sayın Başbakan” diye sordu.
Türkel, “referandumun sonuçlarının TEKEL işçilerinin tek nefes, tek yumruk olduğunu gösterdiğini” ifade etti. Referandum sonuçlarının kendilerini mücadele etme konusunda cesaretlendirdiğini kaydeden Türkel, 14 Ocak’tan itibaren TEKEL işçilerinin kefenlerini giyerek aileleriyle birlikte Ankara’ya geleceğini açıkladı.
Sorunu çözüme kavuşturmadan geri dönmeyeceklerini vurgulayan Türkel, ilk 3 gün oturma eylemi yapacaklarını, sonuç alınmazsa 3 günlük açlık grevine gireceklerini bildirdi. Türkel, sorun bu süre zarfında çözülmezse ölüm orucuna başlayacaklarını belirterek, “Bu işin şakası yok. Herkes ciddiye alsın. 12 bin insan dünyanın gözü önünde ölüm orucuna girecek” dedi. İşçiler, Türkel’in sözlerini “Kefenleri giydik, geri dönüş yok” sloganları ile kestiler.
EMEK ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI
DİSK, KESK ve Kamu-Sen başta olmak üzere bütün emekten yana güçleri 14 Ocak’tan itibaren TEKEL işçilerinin yanında olmaya çağıran Mustafa Türkel, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümet yetkililerine, “Çözüm için elimizi uzattık, sizden çözüm bekliyoruz. Aksi takdirde bizim cenazemize gelmek zorunda kalacaksınız” diye konuştu. Dünyanın çeşitli ülkelerinde 3 bine yakın kuruluşun temsilcilerinin 15 Ocak’ta TEKEL işçileriyle dayanışma için Türkiye’ye geleceğini bildiren Türkel, Ankara’ya yola çıkacak işçilere de, “Yanınıza yağmurluğunuzu, kefeninizi ve taburelerinizi alıp yola çıkın” diye seslendi. (Ankara/EVRENSEL)

HAYAT 2 SAAT DURACAK
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar gereği, TEKEL işçilerine destek olmak, 4-c uygulamasının sona ermesi ve özelleştirmelerin durdurulması talebiyle bugün iki saat iş bırakılacak.
Mesai bitiminde ise AKP il binalarına yürüyüş yapılacak. Taleplerin kabul edilmemesi halinde haftaya cuma günü 3, diğer hafta cuma günü ise 4 saat iş bırakılacak. KESK, DİSK, TMMOB ve TTB de, yaptıkları açıklamalarla eyleme destek vereceklerini duyurmuşlardı. (HABER MERKEZİ)

TEKEL DAYANIŞMA GRUBU’NDAN DESTEK ZİYARETİ

Aralarında pek çok akademisyen ve gazetecinin de bulunduğu TEKEL Dayanışma Grubu üyeleri de dün TEKEL işçilerini ziyaret etti. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) önünde toplanarak Türk-İş Genel Merkezi önüne gelen grup adına konuşan ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın, TEKEL fabrikalarının varlık bedelinin çok altına fiyatlara ABD’li şirketlere satıldığını, bu şirketlerin de ilk icraatlarının fabrikaları kapatmak olduğunu hatırlattı. Başbakan’ın “Yetimin hakkını yiyorlar” sözlerine değinen Günaydın, “Fabrikaları ABD’li şirketlere sat, kapat, işçileri işsiz bırak, sonra da ‘Yetimin hakkını yiyorlar’ de. Bu meselenin altında yetimin hakkı, Türkiye’nin hakkı var” diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Mücadeleyi yükseltecekler

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...