08 Ocak 2010 00:00

Azim Kargo işçileri sendika hakkı için direniyor

KRİZ gerekçesiyle işçilerin her türlü kazanılmış hakkına saldırı sürüyor. Bir yandan da işçiler, bu saldırılara karşı mücadele ediyor, sendikalaşmaya çalışıyorlar.

Paylaş

KRİZ gerekçesiyle işçilerin her türlü kazanılmış hakkına saldırı sürüyor. Bir yandan da işçiler, bu saldırılara karşı mücadele ediyor, sendikalaşmaya çalışıyorlar. Ancak özellikle nakliye işkolunda 4 ile 15 arasında işçinin çalıştığı ambarların olduğu sitelerde örgütlenmek oldukça zor. Patronun kuralı dışında hiçbir kuralın işlemediği bu sitelerde, hakları için direnen işçilere her türlü baskı uygulanıyor. Bu işyerlerinden biri de TÜMTİS’te örgütlenen işçileri işten atan Azim Kargo.
ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYORLAR
Azim Kargo, Denizli, Bursa, İzmir ve Çorlu’ya kargo ve yük taşımacılığı yapıyor. Toplam dört il ve bir ilçede faaliyette olan Azim Kargo’da çalışan işçi sayısı toplam 130. Günde 12-14 saat arası çalıştırılan işçilere asgari ücretin biraz üzerinde para veriliyor. İşçilerin hiçbir iş güvenceleri yok. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbiri de alınmıyor. Ağır çalışma koşulları nedeniyle çoğu bel fıtığı. İşçiler, yetersiz beslenme ve sağlıksız koşullar nedeniyle başka hastalıklarla da boğuşuyorlar.
Firmanın Kartal-Soğanlık’ta bulunan şubesinde çalışan 8 işçiden 7’si bu şartları değiştirmek için TÜMTİS’te örgütlendi. Sendikalaşan işçilerin hepsi hemen kapı önüne kondu. İşçiler, 2 aydan fazla bir süredir işyeri önünde direnişteler. İşçiler bu süre içinde, türlü baskı ve zorbalıklarla karşı karşıya kaldılar. İşçiler, şirketin 5 ortağından biri olan ve Soğanlık şubenin sahibi olan Recep Karakaya’nın, AKP Hükümeti ile olan ilişkilerinden yararlandığını söylüyorlar.
BASKILARA BOYUN EĞMEDİLER
Yaşananlar da işçileri doğruladı. Direnişin ilk iki haftasında işyeri önünde yığınak yapan Çevik Kuvvet ve Terörle Mücadele polisleri, işçilere biber gazı ve copla saldırdı. TÜMTİS yöneticileri defalarca gözaltına alındı. Ancak işçilerin kararlı duruşu patron Recep Karakaya’nın bgeri adım atmasına yol açtı. Bu arada TÜMTİS, aynı kargo şirketinin İzmir acentesinde de örgütlenerek burada protokol imzaladı. Bu gelişme İstanbul’daki işçilere de moral oldu.
Her gün işyeri önünde bekleyen işçiler, mal sevkıyatı yapılmasına izin vermiyorlar. TÜMTİS’in örgütlü olduğu diğer işyerlerinden işçiler de her gün sabah 8 ile gece 9-10’a kadar işyerinin önünde ve çevresinde bekleyerek, atılan işçilere destek oluyorlar. Pazar günleri hariç diğer günlerde işyeri önünden ayrılmayan işçiler, sendika kabul edilene kadar direnmekte kararlılar.
KAZANANA KADAR...
Direnişteki işçileri yalnız bırakmayanlardan Öz Bursa Kargo İşyeri Temsilcisi Haydar Tamer, “Bize karşı biber gazı kullandılar. Yerlerde sürükleyerek gözaltına aldılar bizi. Ama biz her gün nöbetleşe buradayız. Sendikamızın desteği de tam” dedi.
TÜMTİS İstanbul Şube Yöneticisi Mehmet Aydın da Kartal ilçenin, bir işçi havzası olduğunu, irili ufaklı kargo şirketlerinin bu bölgede faaliyet yürüttüklerini belirterek, “Burada başarırsak Göngören’deki şubede de örgütleniriz. Amacımız 130 işçiyi de örgütlemektir” dedi.
TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun da şunları söyledi: “Patron ve ortakları AKP’nin imkanlarını kullanıyorlar. Ama ne olursa olsun kazanıncaya kadar devam diyoruz. İzmir’deki gibi protokol imzalamak istiyoruz. Amacımız, 7 işçinin geri alınması ve sendikamızın kabul edilmesidir.” (İstanbul/EVRENSEL)
Haşim Demir
ÖNCEKİ HABER

TORBALI’DA TEKEL’E DESTEK EYLEMİ

SONRAKİ HABER

Mücadeleyi yükseltecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...