08 Ocak 2010 00:00

İşsizler dahi asgari ücrete isyan ediyor

ASGARİ ücrete 31 TL zam yapıldı. “Açlık sınırının 795 TL olduğu bir ülkede asgari ücretin net 577 TL olmasını işsizler nasıl değerlendiriyor acaba?”

Paylaş

ASGARİ ücrete 31 TL zam yapıldı. “Açlık sınırının 795 TL olduğu bir ülkede asgari ücretin net 577 TL olmasını işsizler nasıl değerlendiriyor acaba?” Bu soruya, asgari ücretle çalışılan pek çok fabrikanın bulunduğu Güneşli’de cevap bulmaya çalıştık.
Birçok fabrikanın önünde iş arayan işsizlere sorduk. İşsizler, çalıştıklarında da işsiz kaldıklarında da aynı sorunlarla boğuştuklarını ve dolayısıyla işçiyle işsiz arasında pek de bir fark kalmadığını anlatıyorlar.
İş bulma umuduyla Güneşli sokaklarında dolaşan işsizler ise iki buçuk aydır iş aradıklarını söylüyorlar. Sevda, bir tekstil işçisi. İşsiz kaldığından beri psikolojik sorunlar yaşadığını söylerken asgari ücrete yapılan 31 TL’lik zam için “Hiç yapmasalar daha iyi” yorumunu getiriyor. Sevda, “Zaten aylardır iş arıyoruz bulamıyoruz. Hem iş yok hem de her şeye zam geliyor, ne söylesen boş! Ne istiyorlarsa onu yapıyorlar. Kimse bizi ciddiye almıyor” diyerek bitiriyor sözlerini...
1 TL OLMADAN GEÇEN 1 AY
Çalışanlar ise hepten şikayetçi. “Asgari ücretin net 577 TL olarak belirlenmesi bizim için hiç de iyi bir belirleme değil” diyen Fatih Yiğit, “Ev kiraları bile 400-500 TL. Asgari ücretli bir aile nasıl geçinir” diye soruyor. “Aldığımız para kiramızı bile karşılıyor” diyen Fatih, “Elektrik, su, doğal gaz faturaları da cabası. Her aya borçlu giriyoruz. Borçlarımız her ay artarak gidiyor. Bakalım nereye kadar?” sözleriyle, işçilerin geleceklerine dair kaygılarını anlatıyor. Şimdiye kadar birçok fabrikada çalıştığını ve hep sorunlarla boğuştuğunu söyleyen Fatih, “Yaşanan ekonomik sıkıntıdan dolayı insanların aile huzurları bozuluyor. Ben ailemle dışarı çıkmak istediğimde kırk tane hesap yapıyorum. Maaş, aldığım gün bitiyor ve bütün bir ayı cebimde 1 TL bile olmadan geçiriyorum” diyor.
“Ben böyle gelmiş böyle gidenlerden değilim” diyen Fatih Yiğit, “Böyle gitmemeli. İşçilerin artık bilinçlenmesi gerekiyor” diyerek, “Biz sürekli birileri tarafından bir yola sokuluyoruz. Artık kendi yolumuzu kendimiz belirlemeliyiz” vurgusuyla sözlerini bitiriyor.
GEÇİNMENİN SIRLARI
“Hükümet bizimle dalga geçiyor” diyen Yunus Tozlu, öfkeyle konuşuyor: “Berbat bir durum. 31 TL zam yapılır mı hiç? Elektriğe bir yıl içinde yüzde 80 zam yapıldı. Asgari ücrete 31 TL zam yapılır mı?..” Asgari ücretle çalıştığını belirten Tozlu, “Evliyim ve bir çocuk babasıyım, geçinemiyorum. Devlet ve hükümet bilmeli ki asgari ücretli geçinemiyor” diyor.
Asgari ücretle çalışan bir başka işçi Erdal Seren’e nasıl geçindiğini sorduğumuzda şu cevabı alıyoruz: “400 TL kira veriyorum. Zaten aldığım ücretin 400 ü kiraya gidiyor. Bizim dolabımız her zaman boştur. Isınmak için de sağdan soldan yakacak topluyoruz. Kendimizi zaten düşündüğümüz yok.”
Asgari ücretin belirlenmesinde patronların hükümet üzerinde fazlasıyla etkisi olduğunu düşünen Sezgin Demir ise “Aslında bu ülkenin başında patronlar var” diyor. Sezgin Demir, yaşanan ekonomik krizi de patronların fırsata çevirip kullandığını söylerken, “Kriz var diyorlar ama bizim kriz dönemi işlerimiz daha da yoğunlaştı, nedense ücretlerimiz düzensiz ödeniyor!” sözleriyle desteliyor tezini.
Eskiden sendikalı bir fabrikada çalıştığını söyleyen Sezgin Demir, işçilerin, haklarını korumak için sendikalaşmaları gerektiğini vurguluyor.
(İstanbul/EVRENSEL)

31 TL’Yİ GÜLE GÜLE HARCAYIN
EMEK Partisi Antalya İl Örgütü, “Asgari ücret yeniden belirlenmeli, zamlar geri alınmalıdır” diyerek, Kışlahan Meydanı havuz yanında stant açıp imza kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında ayrıca bildiri dağıtıldı. Dağıtılan bildirileri dikkatle okuyan Antalyalılar, açılan imza standına uğramayı da ihmal etmediler. Emekçileri 2010 yılında nelerin beklediğini Antalyalı işçi, işsiz, memur, emekliye sorduğumuzda, aldığımız cevap; açlık, yoksulluk, daha fazla sıkıntı, daha fazla sömürülmek oldu. İşçi, memur ve emekliler ayrıca, 31 TL’lik zammı Başbakan Tayyip Erdoğan’a bağışladıklarını ve güle güle kullanmasını temenni ettiklerini de sözlerine eklediler. (Antalya/EVRENSEL)
Arife Onat
ÖNCEKİ HABER

Migros, işyeri temsilcisini işten attı

SONRAKİ HABER

Vekilin ettiğine bak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...