08 Ocak 2010 00:00

Yardım konvoyu Gazze’ye ulaştı

Londra’dan 1 ay önce yola çıkan ve Mısır devleti tarafından fiili saldırı da dahil olmak üzere pek çok sorunla karşı karşıya bırakılan Filistin’e Özgürlük Konvoyu, nihayet Gazze’ye girdi.

Paylaş

Londra’dan 1 ay önce yola çıkan ve Mısır devleti tarafından fiili saldırı da dahil olmak üzere pek çok sorunla karşı karşıya bırakılan Filistin’e Özgürlük Konvoyu, nihayet Gazze’ye girdi.
Ariş Limanı’ndan gruplar halinde Gazze’ye doğru yola çıkan konvoydaki 155 aracın tamamı, önceki akşam Gazze’ye ulaştı. Refah Sınır Kapısı’ndan giriş yapan konvoyu, Gazzeliler büyük bir törenle karşıladılar.
Refah Sınır Kapısı’ndan giriş yapan konvoyu, Gazze halkı çiçeklerle karşılarken, Hamas’ın Gazze’deki üst düzey yöneticileri de karşılama töreninde hazır bulundu. Konvoy daha sonra şehir merkezine doğru yola koyuldu. Yollara dökülen Gazze halkı, büyük bir coşku ile konvoya eşlik etti. Şehir merkezinde konvoy için binlerce kişinin katıldığı bir tören düzenlendi.
Gazze’ye girmeyi başaran Filistin’e Özgürlük Konvoyu katılımcıları, burada yalnızca 48 saat kalabilecekler. Katılımcılar, bu 48 saat içerisinde konvoyda bulunan araçları ve beraberinde getirdikleri insani yardım malzemelerini Gazze halkına bağışlayarak, yine Refah Sınır Kapısı’ndan çıkacaklar.
6 ARALIK’TA YOLA ÇIKMIŞTI
İngiliz parlamenter George Galloway’in organize ettiği konvoy, 6 Aralık’ta İngiltere’nin başkenti Londra’dan yola çıkmış; Avrupa, Türkiye ve Suriye üzerinden Ürdün’ün Akabe Limanı’na ulaşmıştı. Ancak Mısır’ın, El Ariş Limanı’ndan başka herhangi bir limanını kullandırmayacağını açıklaması üzerine, konvoy Suriye’ye dönerek Lazkiye Limanı’ndan gemiyle El Ariş Limanı’na ulaşmıştı.
Bu arada, konvoydakiler ile Mısırlı yetkililer arasında gerginliğin tırmanmasına neden olan ve Gazze’ye geçmesine izin verilmeyen 57 aracın, Lübnan ve Suriye’de bulunan mülteci kamplarına hibe edilmesine karar verildi. Araçlar, Türkiye üzerinden bu ülkelere ulaştırılacak.


THE GUARDIAN:BATI DUYARSIZ KALDI

İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, “Filistin’e Yol Açık” konvoyunun Mısır’dan geçişi sırasında meydana gelen olaylar karşısında, Batının duyarsızlığını eleştirdi.
Seumas Milne imzalı makalede, Mısır’daki olaylara yer verilerek, “Eğer 85 yaşında Yahudi soykırımından kurtulmuş bir kişi açlık grevine girseydi, yüzlerce Batılı protestocu onu taşlasaydı ve polis dövseydi, emin olun bu olaydan hepimizin haberi olurdu. Ama bu olay, İran yerine Batı tarafından desteklenen Mısır’da olduğu için, Avrupa’daki ve Kuzey Amerika’daki birçok insan, hakkında hiçbir şey bilmiyor” ifadeleri kullanıldı.
İngiltere ve Türkiye’den milletvekillerinin de yer aldığı konvoyun Mısır’dan Gazze’ye geçişi için mücadele verildiğini ve bu mücadelenin ardından geçişin sağlandığını yazan Milne, “Batıda bu olay göz ardı edilse de, Ortadoğu’da büyük bir medya olayıydı” dedi.
ÖNCEKİ HABER

CIA ajanları,intikam için öldürülmüş

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...