09 Ocak 2010 00:00

İşçi kararlılık bekliyor

Türk-İş'in TEKEL işçilerine destek için aldığı bir saat iş bırakma kararı İzmir'de başarıyla hayata geçti.

Paylaş

Türk-İş'in TEKEL işçilerine destek için aldığı bir saat iş bırakma kararı İzmir'de başarıyla hayata geçti. Eylem bir öncekine göre daha yaygın gerçekleştirildi. İzmir'de işçilere seslenen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun konuşması sürekli olarak "Suskun Türk-İş istemiyoruz", "Şalter inecek bu iş bitecek" sloganlarıyla kesildi. Kumlu'nun "Eylemdeyiz işte" sözleri de işçilerin sloganlarını durdurmadı.
DSİ, TEDAŞ, Karayolları, Balatçık TEKEL, PETKİM ve TÜPRAŞ başta olmak üzere Belediye-İş, Tez Koop-İş, TÜMTİS ve Türk Metal'in örgütlü olduğu işyerlerinde iş bırakılırken, eylem bir öncekine göre daha yaygın şekilde gerçekleştirildi.
İşçiler iş bırakarak Bornova Ağaçlı Yol'da bulunan Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü önünde toplandı. KESK'e bağlı sendikaların şube başkanlarının da katılarak destek verdiği eylemde, Balatçık TEKEL işçileri, hiç durmadan "Her yer TEKEL, her yer direniş", "Ölmek var dönmek yok" sloganlarını attılar.
HÜKÜMET İNADINDAN VAZGEÇMELİ
Yaklaşık 2 bin işçiye seslenen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu eylemlerinin artarak süreceğini, 15 ve 22 Ocak'ta da iş bırakılacağını ve bölgesel mitingler yapacaklarını söyledi.
TEKEL ve itfaiye işçilerinden asgari ücrete ve 4-c'ye kadar işçilerin yaşadığı sıkıntıları sıralayan Kumlu "Ben Türk-İş'in başkanıyım nemelazımcısı değilim. İşçilerimin sorununu çözmek için herkesle görüşürüm. Eğer sorun büyükse ve çözülmüyorsa demokratik hakkımızı kullanmamız son derece doğaldır. Bunu herkes kabul etmek zorundadır. Emek örgütleri demokrasiden, emekten yana, halktan yana iktidarlara sahip çıkmaya hazırdır. Biz çalışanlarımızın sosyal devlet çatısı altında mutlu, huzurlu, geleceğe güvenle bakmalarını istiyoruz. Burada hükümete düşen görev, inadından vazgeçip, taleplerimizi hemen dikkate alarak gereğini yapmaktır" dedi.
Kumlu'nun kürsüye çıkması ile birlikte işçiler, tek tek bağırarak ve topluca slogan atarak daha etkin eylem kararlarının alınmasını istediler. İşçilerin, "Suskun Türk-İş istemiyoruz" sloganlarına karşı Kumlu gülerek, "Eylemdeyiz işte" derken işçiler sloganlarını devam ettirdi. İşçiler, "Şalter inecek bu iş bitecek", "Genel grev genel direniş" sloganları ile taleplerini dile getirdiler.
TÜRK-İŞ DAHA ETKİN OLMALI
İzmir'de özel işyerleri içinde Türk-İş'in kararını tam olarak uygulayan tek işyeri yaklaşık 1 yıl önce özelleştirme nedeniyle 800'e yakın işçinin 4-c statüsüne geçirildiği PETKİM oldu.
PETKİM işçileri sabah saat 08.00'de işyerine gelen servislerle fabrika kapısı önünde toplandı. Burada işçilere seslenen Petrol-İş Aliağa Şubesi Başkanı İsmail Doğan, sendikacıların söylediklerini yapmaları, aldıklara kararlara uymaları gerektiğini söyledi.
Konuşması sık sık "Türk-İş eyleme genel greve" sloganı ile kesilen İsmail Doğan, "Sendikacılar, bir şey yapması gerekenlerdir, ya sonuç alıcı eylemler yapın, ya da yapacak olanlara yol verin. İşçi hareketinin, mücadelenin önünü daha fazla tıkayamazsınız, sendikacılar bir şey yapmazsa, işçiler size rağmen karar alıp yapacaklardır" dedi.
Her zamankinden daha fazla birliğe ihtiyaç olduğunu söyleyen Doğan, mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını bildirdi.
GENÇ İŞÇİLERİN SORUNU ÇÖZÜLSÜN
Kendi işyerlerinde yaşadıkları sorunlara da değinen İsmail Doğan, "Bizler de özelleştirilmiş işyerlerinde yaşanan sıkıntıları yaşıyoruz. Performans uygulaması, öneri sistemi derken yaşam kalitemiz düşüyor. Bunlarla uğraşırken genç arkadaşlarımızın üzerinde sendikayla aranızdaki bağı kesin, bize gelin biz sizin sorunlarınızı çözeriz dediklerini duyuyoruz. İçinde bulunduğumuz süreç toplusözleşme süreci. Düşük ücretli arkadaşlarımızın ücret skalasının yükseltilmesi, iş tarifi gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Bu sorunlar çözülmezse toplusözleşme bitmez" dedi. TÜPRAŞ'ta ise işyerinde bildiri dağıtılarak TEKEL işçilerine destek verildi.
Ayrıca Aliağa Demokrasi Platformu bir araya gelerek Aliağa'da neler yapılabileceğini tartıştı. Toplantı sonunda Aliağa'daki emek ve demokrasi güçleri salı günü Demokrasi Meydanı'nda eylem yapma kararı aldı. (İzmir/EVRENSEL)

DİRENİŞİN 1. GÜNÜ
TEKEL işçileri 25. gün de yine Türk-İş önünde buluştu. Sabah erken saatlerde Türk-İş önüne gelen işçiler, yine kararlı, yine öfkeli ve heyecanlıydı. Samsun TEKEL’den gelen işçiler her sabah olduğu gibi yine Sakarya Caddesi’nde buluşup, Türk-İş’in önüne alkış ve sloganlarla yürüdüler. Bunu “Coşkuyu ve kararlılığı artırmak” amacıyla yaptıklarını ifade eden Samsunlu işçiler, diğer işçiler tarafından coşkuyla karşılandı. Türk-İş önünde tek tek iller sayılarak yoklama yapıldı. “Burada” yanıtının verildiği yoklamada, “Türkiye” ve “Siirt” denilip, “burada” yanıtı alındıktan sonra, Başbakan Erdoğan kastedilerek, “Eniştesi” sorusuna hep birlikte “yuuuhh” yanıtı verildi. Türkiye’nin dört bir yanından iş bırakma ve eylem haberlerinin anons edilmesi alkışlarla ve “Geliyor geliyor genel grev geliyor”, “Birleşe, birleşe kazanacağız” sloganlarıyla karşılandı.
Başbakan’ın Türk-İş önüne bir heyet göndermesini isteyen işçiler, “Gelip kaç TEKEL işçisinin olduğunu görsünler” dediler. İşçiler, 25. günlerinde olmasına rağmen ilk günkü gibi kararlı olduklarını “Direnişin kaçıncı günündeyiz” sorusuna işaret parmaklarını kaldırarak, “bir” yanıtı vererek gösterdiler ve ardından, “Kavga bitmedi, daha yeni başlıyor” sloganını attılar.
İŞÇİLER GÖZALTINA ALINDI
Bir grup TEKEL işçisi de hükümete tepkilerini göstermek için önce AKP il binası önünde eylem yapmak istedi. Ancak burada polisin eyleme izin vermemesi üzerine işçiler bu sefer de AKP Genel Merkezi önüne gittiler. Burada kendilerini zincirlemek isteyen işçilere polis engel oldu. 10’u kadın yaklaşık 41 işçi gözaltına alınarak Karşıyaka Polis Karakolu’na götürüldü (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ankara’dan dayanışmayı büyütme çağrısı

SONRAKİ HABER

AKP’DEN iSTiFA EDECEKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...