09 Ocak 2010 00:00

Ankara’dan dayanışmayı büyütme çağrısı

ANKARA’da Petrol-İş, Tez Koop-İş ve Türk Metal Ankara 2 No’lu şubenin örgütlü olduğu işyerleri dışında dikkat çeken bir iş bırakma eylemi gerçekleşmedi.

Paylaş

ANKARA’da Petrol-İş, Tez Koop-İş ve Türk Metal Ankara 2 No’lu şubenin örgütlü olduğu işyerleri dışında dikkat çeken bir iş bırakma eylemi gerçekleşmedi. KESK’e bağlı BES’in örgütlü olduğu Danıştay önündeki eyleme katılan TEKEL işçileri kararlılıklarını dile getirerek dayanışma çağrısında bulundular.
Tez Koop-İş Ankara şubelerinde örgütlü, TMMOB ve bağlı odalardaki çalışanlar sabah saatlerinde iş bırakıp, Kızılay Sakarya Caddesi’nde buluştu. Buradan alkış ve sloganlarla Türk-İş önüne yürüyen Tez Koop-İş üyeleri mücadeleyi büyütme sözü verdiler.
HER İŞÇİ 4-C ADAYI
Petrol-İş üyesi TPAO işçileri de sabah TPAO Genel Müdürlük binasının girişinde toplandılar. Burada işçilere seslenen Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, “Bugün TEKEL, itfaiye işçilerinin başına gelenler yarın bizim başımıza gelecek. Her işçi 4-c aday adayıdır” dedi. “TEKEL işçileriyle dayanışma göstermeyen, onları ziyaret etmeyen, yanlarında olmayan, sıkıntılarını içinde hissetmeyen işçi, işçi değildir” diyen Özgen, tüm işçileri TEKEL işçileriyle dayanışmaya çağırdı. Başbakan’ın TEKEL işçilerini hedef alan sözleriyle kışkırtıcılık yaptığını söyleyen Özgen, hükümetin 4-c dayatmasını ülkenin içinden geçtiği koşullarla açıklamaya çalışıldığını aktararak şöyle devam etti: “Buradan bir kampanya öneriyorum. Madem ülke zor durumda, Başbakan, milletvekilleri, biz sendika yöneticileri bu zor durum bitene kadar
4-c’li olalım. Refahı siz paylaşırken, yoksulluğu niye biz paylaşıyoruz” diye konuştu.
Bu arada TPAO binasının asansörlerine 25 Aralık 2009 tarihinde yapılan iş bırakma eyleminin yasalara uygun olmadığı ve tekrarlanması halinde katılanların iş akdinin feshedileceğinin iddia edildiği yazılar asıldı.
Türk Metal Sendikası Ankara 2 No’lu Şube de, Makina Kimya Enstitüsü, MAKSAM, Elsa Gaz Maske, Kayaş Fişek Fabrikası ve Gazi Fişek Fabrikası’nda iş bıraktı.
DANIŞTAY ÖNÜ MİTİNG ALANI GİBİ
KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri de SGK Balgat Arşiv Dairesi Başkanlığı, SGK Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, Mithatpaşa Vergi Dairesi ve Danıştay önünde yaptıkları eylemle TEKEL işçilerine destek verdi. Eylemlerde söz alan TEKEL işçileri de “mücadelede kararlılıklarını” ifade ettiler. TEKEL işçileri Danıştay önünde BES’in açıklamasına kitlesel katılarak, burayı adeta miting alanı haline getirdi. Eylemde “Her yer TEKEL, her yer direniş”, “TEKEL işçisi direnişin simgesi”, “AKP
4-c’yi al başına çal” sloganları atıldı.
Burada TEKEL işçileri adına konuşan Servet Akbudak, TEKEL işçilerinin mücadelesinin ekmek kavgasının yanı sıra barış ve demokrasi mücadelesi de olduğunu da belirtti. Akbudak sonuç almadan Ankara’dan dönmeyeceklerini de söyledi. Daha sonra söz alan BES Danıştay İşyeri Temsilcisi Hacı Özkan, TEKEL işçilerinin mücadelesini desteklerini dile getirdi.
YÜRÜYÜŞ YAPTILAR
Açıklamanın ardından BES ve TEKEL işçileri birlikte Türk-İş önüne yürüdüler. Alkış ve sloganlı yürüyüş sırasında yol bir süre trafiğe kapandı. Yürüyüşçüleri Türk-İş önünde bekleyen TEKEL işçileri, alkış ve sloganlarla karşıladılar.
Burada işçilere seslenen BES Genel Sekreteri Döndü Taka Çınar, TEKEL işçilerinin, özellikle kadın işçilerin kararlılığının kendilerine yol gösterdiğini de belirterek kazanabilmek için “tek yumruk” gibi birleşmek, ortak mücadele vermek gerektiğinin altını çizdi. DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası üyeleri de sabah saatlerinde Türk-İş önüne gelerek desteklerini sundular. (Ankara/EVRENSEL)

Köy dernekleri TEKEL işçisinin yanında

ANKARA’nın Mamak ilçesinde bulunan Çorum’un İmat, Şekerhacılı, Küre, Karakaya, Misler Ovacığı; Yozgat’ın Tayip, Büyükincirli köy derneklerinin başkanları ve üyeleri, TEKEL işçilerini ziyaret etti.
Mithatpaşa köprüsü üzerinden “TEKEL işçileri yalnız değildir” pankartıyla, “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz”, “TEKEL işçisi direnişin simgesi” sloganlarıyla Türk-İş önüne yürüyen yöre dernekleri TEKEL işçileri tarafından alkışlarla karşılandı.
Burada dernekler adına konuşan Ahmet Demirel, TEKEL işçilerinin kazanımının halkın kazanımı olacağını söyledi. Demirel, “Ankara’nın ayazına, yağmuruna rağmen binlerce kişi buradasınız. Hükümetin korkulu rüyası oldunuz. Bu onurlu direnişinizi tüm yüreğimizle selamlıyoruz” dedi. Demirel, sermayeye ve özelleştirmelere hizmet edenlerin uygulamalarını boşa çıkarmak için emin adımlarla hareket etmek gerektiğini vurgulayarak, “Siz kazandığınızda biz de kazanmış olacağız” dedi.Konuşmanın ardından dernek yöneticileri yanlarında getirdikleri yiyecekleri TEKEL işçilerine ikram ettiler. (Ankara/EVRENSEL)

Kadın işçilere destek

ANKARA Kadın Platformu, direnişlerinin 25. gününü geride bırakan TEKEL işçisi kadınlarla dayanışma etkinliği düzenledi. Jeoloji Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirilen kahvaltıda platform adına konuşan Tüm Bel-Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Satı Burunucu Çalı, “Erkek arkadaşlarına ‘Bu soğukta kadınlar gitmiyorsa, biz de gitmeyiz’ dedirten TEKEL’in cevval kadın işçileri kaybedeceklerinin sadece işleri değil, özgürlükleri ve gelecekleri olduğunu biliyor” dedi. TEKEL’in kadın işçilerinin, Novamed işçisi kadınlar ve Desa direnişçisi Emine Arslan gibi yol gösterdiğini ifade eden Çalı, TEKEL işçisi kadınları kararlı mücadelelerinden dolayı kutladı.
TEKEL işçilerinin kazanacağını dile getiren Çalı, “TEKEL işçileriyle birlikte biz de kazanacağız” dedi. Adıyaman’dan gelen Hanım Hazar adlı TEKEL işçisi, bütün kadınları 14 Ocak’ta yapacakları eyleme ve dayanışmaya çağırdı. Adana’dan gelen Fadime Kıray’da İskenderun fabrikasına sürgüne gönderildiğini belirtti. Kıray, İskenderun’daki ağır çalışma koşullarını anlatarak “Bu koşullarda çalışmak bile 4-c’den iyi” dedi. Kadınlar daha sonra sohbet ettiler. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Belediye işçilerini iki ay bedava çalıştırdılar

SONRAKİ HABER

İşçi kararlılık bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...