09 Ocak 2010 00:00

‘İki saatten’ taviz yok

İstanbul’da sendikaların kararlı olduğu yerlerde işçiler sendikaların çağrısına iş bırakarak yanıt verdi.

Paylaş

İstanbul’da sendikaların kararlı olduğu yerlerde işçiler sendikaların çağrısına iş bırakarak yanıt verdi. Türk-İş’in çağrısı üzerine 25 Aralık’ta 1 saatlik iş bırakan Karayolları işçileri, Trakya bölgesinde 43 birimde 2 saat iş bıraktı.
Belediye-İş Sendikası, örgütlü olduğu tüm belediyelerde 2 saat iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Genel-İş Sendikası da İstanbul Anadolu yakasında örgütlü olduğu tüm belediyelerde 2 saat iş bırakarak TEKEL işçilerine destek verdi
İstanbul’da Karayolları 1. ve 17. bölge müdürlüklerinde Yol-İş’e bağlı işçiler ve KESK’e bağlı Yapı-Yol Sen üyeleri ortak açıklama yaptılar.
Zincirlikuyu’da işyerlerinin önünde bir araya gelen işçiler adına konuşan Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Erdem Arcan, “TEKEL işçilerine yapılan saldırılar, itfaiye işçilerine de yapılıyor, yarın da bize yapılacaktır” diyerek, eylemlerini kazanana kadar sürdüreceklerini belirtti.
KESK’e bağlı Yapı-Yol Sendikası üyeleri de eyleme destek verdi. Şu anda ülkede mücadele veren iki grup olduğunu vurgulayan Yapı-Yol Sen İstanbul Şube Başkanı Çetin Dinçer, “Bunlardan biri sermayeyi tekellerine sokanlar, diğeri de ülkenin geleceği için mücadele veren işçilerdir, TEKEL işçileridir. Bu ülkenin değerleri satılık değil ve biz bu değerleri sattırmayacağız” diye konuştu.
Sabah saat 08.00’de toplanmaya başlayan Kartal-Cevizli TEKEL işçileri, çocuklarını da eyleme kattılar.
Tek Gıda-İş Sendikası Danışmanı Göksel Şengün, 24 günlük direnişte gelinen süreci anlatarak mücadele çağrısı yaptı.
Kartalda Genel-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu belediye fen işlerinde işçiler, TEKEL işçileri ile dayanışmak amacıyla 2 saat iş bıraktı. İş bırakanlara Genel-İş Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir seslenirken, eyleme, DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtsever, Tayfun Görgün ve Birleşik Metal-İş 1 No’lu Şube Başkanı Kemal Coşkun da katıldı.
CERRAHPAŞA’DA ORTAK EYLEM
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 2 saat iş bırakan Tez Koop-İş ve SES üyesi emekçiler, genel grev çağrısı yaptı. Sabah işbaşı yapmayarak dekanlık önünde bir araya gelen Tez Koop-İş ve SES üyesi emekçiler, alkış ve sloganlar eşliğinde hastane bahçesinde yürüdü. TEKEL işçilerinin yanında olduklarını belirten emekçilere, öğrencilerin yanı sıra hasta ve hasta yakınları da destek verdi.
İstanbul Üniversitesi’ne bağlı kantin ve otoparkların taşeronlaştırılmasına izin vermeyeceklerini belirten emekçiler, birleşik mücadelenin önemine dikkat çektiler. SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, yapılan eylemlerin sadece Türk-İş ile ve kamuda çalışanlarla sınırlı olmayacağını belirterek, “Bu ülkede işçisiyle, memuruyla, ekemez hale gelen köylüsüyle, kepenk kapatan esnafıyla genel grevi örgütlemek zorundayız. Birleşen emekçiler yenilmez. Güçlerimizi birleştireceğiz. Bu pervasızlığa ve insanları açlıkla terbiye edenlere gereken dersi vereceğiz” dedi.
Tez Koop-İş 5 No’lu Şube Yöneticisi Safiye Çakır da üniversitede taşeron şirketler aracılığıyla hizmet üretilmesine ve üniversitenin rant kapısı olmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. Tez Koop-İş Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, Ankara’dan TEKEL işçilerinden selam getirdiğini söyledi. Tek ses olarak bir bütünleşme sergileyen TEKEL işçilerinin her şeye rağmen 9 bin 800 insanın oy kullanarak eyleme devam kararı aldığını aktaran Bozkurt, bu mücadelenin, her kesime yayılarak yükseltilmesi gerektiğini dile getirdi.
DERİ İŞÇİLERİ KARARLI
Erkenden Uyguner fabrikası önünde toplanan Tuzla deri işçileri, sloganlar eşliğinde toplanma merkezi olan traktörcüler durağına kadar yürüdüler. Yaklaşık 700 işçinin katıldığı eylemde, hükümet istifaya çağrıldı. Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay, 2009 yılının işçiler açısından birçok hak gaspının yaşandığı bir yıl olduğunu dile getirerek şunlara söyledi: “Bugün TEKEL iççilerinin başlatmış olduğu mücadelenin, sendikal örgütlenmemenin önünün açılması, insanca yaşayacağımız çalışma koşuları, çocuklarımızın daha iyi bir geleceğe sahip olması için deri işçileri bu direnişin bir parçası olacaktır. Türk-İş’in aldığı Cuma Eylemleri kararlarının daha da genişletilmesi için çaba sarf edeceğiz.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ’NDEN DESTEK
Boğaziçi Üniversitesi güne eylemle başladı. Sabah dokuzda bir araya gelen eğitim emekçileri ve öğrenciler TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla Türk-İş genel merkezine telgraf çektiler. Kütüphanenin önünde toplanan grup buradan postaneye kadar sloganlar eşliğinde yürüyerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada günlerdir soğuğa, gaza ve copa rağmen çocuklarıyla, eşleriyle beraber direnen TEKEL işçilerinin mücadelesinin tüm emekçiler için önemine vurgu yapıldı. Yeni yıla zamlarla girildiğine değinilen açıklamada 4-c ile dayatılan sefalet koşullarının reddedilmesi gerektiğine de dikkat çekildi.
Açıklamanın ardından eğitim emekçilerinden öğrencilere sırayla katılımcıların söz alarak gerçekleştirdiği forumda, İstanbul’da taşeronlaştırmaya karşı günlerdir çadırda direnen itfaiye işçileri de unutulmadı.
Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Emekçileri Ve Öğrenciler imzasıyla TEKEL direnişini destekleyen telgraflar çekildikten sonra öğrencilerin hazırladıkları çaylar eşliğinde sohbet ve tartışmalar sürdü. Türk-İş merkezinin telgrafları aynı gün içerisinde işçilere ileteceğinin de duyurusu yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)


ASKERİ TERSANEDEN TAM DESTEK
TÜRK-İş’in aldığı iş bırakma eylemi kararına Pendik Askeri Tersanesi’nden güçlü destek geldi. Harb-İş’in örgütlü olduğu tersanede 2 bin işçi iş bıraktı. Sabah saat 07.30’da “İşçi memur el ele genel greve” sloganlarıyla tersane kapısında toplanan işçilere seslenen Harb-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Hüseyin Över, süren eylemlere ve sınıf dayanışmasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Özel ya da kamuda birçok işyerinde kazanılmış toplu iş sözleşmeleri uygulanmıyor. Sağlıkta katkı payı daha ağırlaştırılıyor, şeker fabrikaları ve enerji santralleri başta olmak üzere tüm toplumun malı olan kamu kuruluşlarının özelleştirilmesine hız veriliyor. Ücretler üzerindeki vergi yükü daha da artırılarak taşeronlaştırma ve güvencesiz çalıştırma dayatılıyor. Sorunlarımızın neler olduğunun değil nasıl çözümleneceğinin önemli olduğuna dikkat çekerek, TEKEL işçileri, Ankara’da 25 gündür işi, ekmeği ve geleceği için kadınıyla erkeğiyle Ankara’nın soğuğunda ölümüne mücadele ederek, sorunlar karşısında neler yapılması gerektiğini gösteriyorlar. TEKEL işçilerinin çığlığı bizim de çığlığımızdır, onların mücadelesiyle omuz omuza durmaktan gurur duyuyoruz, TEKEL işçilerinin yanındayız ve bunu her koşulda göstereceğiz.”
Eylemde işçiler, “4-c’yi istemiyoruz” dövizleriyle kendilerini zincirle bağladılar. Başbakan’ın maskesini takıp skeç gösterisi yapan işçiler, alkış ve ıslaklarla hükümetin uygulamasını protesto ettiler. “Yaşasın sınıf dayanışması, genel grev genel direniş, Türk-İş dağılma eyleme sahip çık” sloganları atılan eylem, saat 08.30’da son buldu.
MAKİNİSTTEN DESTEK
Eylem devam ederken eylem alanının hemen yanından geçen trenden de eyleme destek geldi. Eylem alanından geçerken treni yavaşlatan makinist, alkışlarla ve siren çalarak eyleme destek verirken, trende olanlar da eyleme alkışlarla destek verdiler.
ÖNCEKİ HABER

TEKEL’e dört bir yandan destek

SONRAKİ HABER

Belediye işçilerini iki ay bedava çalıştırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa