09 Ocak 2010 00:00

ABD’de ‘güvenlik’ tartışması sürüyor

ABD’de bir yolcu uçağına yönelik saldırı girişiminin ardından başlayan ‘güvenlik’ tartışmaları devam ediyor.

Paylaş

ABD’de bir yolcu uçağına yönelik saldırı girişiminin ardından başlayan ‘güvenlik’ tartışmaları devam ediyor. Bir yandan istihbarat birimleri arasında iletişimsizlikten bahsedilirken, diğer yandan da yeni ‘güvenlik önlemleri’ alınacağı duyuruluyor.
Beyaz Saray, son olayla ilgili altı sayfalık bir rapor hazırladı. Raporda, ABD yönetiminin elinde, Noel gününde yolcu uçağına düzenlenen saldırı girişimini engelleyebilecek yeterli istihbaratın bulunduğu, ancak girişimi düzenleyen Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib’i potansiyel bir saldırgan olarak tespit etmede başarısız olunduğu açıklandı. Raporda, istihbarat birimlerinin, tüm istihbarat ve analizleri bir arada toplayarak “noktaları birleştiremediği” de ifade edildi.
Raporla ilgili olarak gazetecileri bilgilendiren ABD Başkanı Barack Obama’nın Terörle Mücadele Danışmanı John Brennan, “İstihbarat gözden kaçtı. Bu, birden fazla kuruluşta oldu” dedi.
El Kaide’nin olası bir saldırı planına dair, geçen yılın ekim ortasıyla aralık sonları arasındaki dönemde istihbaratın geldiği, ABD’li “terörle mücadele” yetkililerinin, Abdülmuttalib, onun Arap Yarımadası’ndaki El Kaide ile olan ilişkisi ve El Kaide’nin ABD’lilere yönelik tehditleri hakkında bilgisinin olduğu kaydedilen raporda, “Saldırı girişiminden önce CIA ve Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’ndeki (NCTC) ilgili görevlilere, tüm istihbaratın ulaştırılmış olmasına rağmen, noktalar hiçbir zaman birleştirilemedi. Sorun, kurumlar arasında istihbarat paylaşımının eksikliğinden çok “noktaları birleştirme”de yaşanmış görünüyor. Bunun nedeni de, istihbaratın ‘parçalar halinde olması ve büyük bir veri yoğunluğu arasında fark edilememesi” denildi.
OBAMA’DAN TALİMATNAME
Tehdidin ortaya çıkarılmasında sonra istihbarat birimlerinin, “Arap Yarımadası’ndaki El Kaide tehdidi” üzerinde çalışarak kaynaklarını artıramadığı belirtilen raporda, terörle mücadele mekanizmasının, “Terör saldırısı planına dair farklı istihbarat parçalarını tümünü 25 Aralık’tan önce tutarlı bir tek bütün olarak tanımlayamadığı, aralarında bağ kuramadığı ve birleştiremediği” kaydedildi.
“Tamamlanmış bir istihbarat raporunun dağıtımının geciktirilmesi ve Abdüllmuttalib’in kimlik bilgilerine yönelik eksik veya hatalı aramalar, imla yanlışları” gibi unsurları içeren bir dizi insani hatanın da bulunduğu belirtilen raporda, terör şüphelilerine yönelik “izleme sistemi”nin arızalı olmadığı, ancak “güçlendirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğine” işaret edildi. Raporla birlikte, Obama’nın ilgili kuruluşlara “sistematik zaaf ve insani hataların” düzeltilmesi için neler yapması gerektiğini anlatan 3 sayfalık bir talimat listesi de sunuldu.
300 TARAMA CİHAZI
Bu arada, Obama’nın, yolcu uçağına saldırı girişiminde “noktaların birleştirilmemesi”nden sorumlu tuttuğu istihbarat ve güvenlik birimlerine sert çıkışının ardından, ilgili kuruluşlardan yeni adımlara dair sürekli açıklamalar geliyor.
ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, havaalanlarında tüm vücudu üç boyutlu yansıtan ve kıyafetlerin altına gizlenmiş nesneleri de gösteren tarayıcıların sayısını artırmayı planladığını bildirdi.
ABD’deki havaalanlarında bu yıl gelişmiş teknolojili 300 yeni tarayıcının kullanılmaya başlanmasının öngörüldüğünü kaydeden Napolitano, bakanlık yetkililerinin, havayolu güvenliğinde yeni nesil teknolojinin geliştirilmesi için Enerji Bakanlığı uzmanlarıyla ortaklık kuracağını, buna ek olarak ticari uçuşlarda gizli güvenlik görevlilerinin sayısının artırılacağını belirtti.
Napolitano ayrıca, uluslararası havayolu güvenliğinde daha sıkı önlemlerin alınması çabaları çerçevesinde Avrupalı meslektaşlarıyla yapılacak bir toplantıya katılmak üzere bu ay İspanya’ya gideceğini duyurdu.
CIA İÇİNDE DEĞİŞİKLİK
CIA Başkanı Leon Panetta da şüphelilerin izlenmesinin geliştirilmesi ve faaliyetleriyle ilgili istihbaratın dağıtımının hızlandırılması için CIA içinde bazı değişiklikler yapılması talimatını verdi.
CIA tarafından yapılan açıklamaya göre Panetta, terör şüphelilerine dair istihbaratın, 48 saat içinde son şekli verilip, diğer istihbarat birimlerine dağıtılmasını istedi. Açıklamada ayrıca, Yemen ve Afrika üzerinde çalışan uzmanların sayısının artırılması ve “kaygı duyulan ülkelere” mensup kişilere dair istihbaratın, bu kişilerin ABD’nin izleme listesindeki statülerinin değiştirilmesi tavsiyesinde bulunup bulunulmayacağını belirlemek üzere gözden geçirilmesinin planlandığı belirtildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gordon Brown’a darbe iddiası

SONRAKİ HABER

MISIR, GALLOWAY’İ SINIR DIŞI ETTİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...