09 Ocak 2010 00:00

Ankaralı fotoğrafçılardan Darwin’e saygı

09 Şubat 1809’dan beri geçen 200 yıl, insanlık tarihinin gördüğü en ileri düşünce ve uygulamalara sahne oldu.

Paylaş

09 Şubat 1809’dan beri geçen 200 yıl, insanlık tarihinin gördüğü en ileri düşünce ve uygulamalara sahne oldu. Bunlardan birinin “evrim teorisi” olduğu, daha 19. yüzyılda bilim insanlarınca, övgüyle dile getirildi.
2009 yılı, Charles R. Darwin’in doğumunun 200. yılı olması nedeniyle UNESCO tarafından “Darwin Yılı” ilan edildi. Büyük bilim insanı Darwin anıldı; “Darwin Yılı”, tüm dünyada çeşitli biçimlerde kutlanırken ülkemizde de, özellikle bilim çevreleri başta olmak üzere çeşitli toplantılar, seminerler, söyleşiler ve benzeri etkinlikler yapıldı.
Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği – AFSAD Doğa Fotoğrafçılığı Grubu’ndan bir grup fotoğrafçı, bu yılın anısına “Darwin 200- Doğa Tarihinden Bir Kesit” isimli fotoğraf sergisi düzenledi. Evrim fotoğrafları, 18 Ocak’ta ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde sergileniyor. Sergi, bilim ve sanat insanlarının ortak emekleri ile gerçekleşen, bilim ve sanatın ortak yüzeyde buluştuğu bir etkinlik olması bakımından dikkat çekici.
BİLİM VE SANAT BULUŞTU
Sergide, 13 fotoğrafçının toplam 48 fotoğrafı yer alıyor. Bunların yanında, Tevfik Fikret’in kara kalem ile yapmış olduğu ve Aşiyan Müzesi’nde bulunan Darwin portresinin tıpkı çekimi olan fotoğraf, serginin simgesi olmuş.
Hülya Afacan, Ercan Algüner, Banu Fırat, İnci Aloğlu, Oya Necla Kurtaran, İmren Doğan, Aysun Öztürk, Bahar Avcı, Tarık Yurtgezer, Taner Kıral, Mehmet Pınar, Ali Asgar Şahin ve Erol Bektaş’ın fotoğraflarının yer aldığı sergi; bilim ve sanat insanlarının ortak emekleri ile gerçekleşen, bilim ve sanatın ortak yüzeyde buluştuğu bir etkinlik oldu
Darwin Yılı’nda Darwin’e bir saygı selamı göndermek” teması ile çalışma yürüten “Evrim Fotoğraf Grubu” sergilerini , “evrim” gibi soyut bir konunun fotoğraflarla ifade edilmesine, bilim çalışanlarının ve fotoğrafçıların başlangıçta kaygı ile yaklaştığını fakat fotoğrafın etkili gücünün sergilenmesi yönünden başarılı bir sergi olarak değerlendiriyor.
Fotoğraf gruplarına ilişkin tanıtım-bilgilendirme yazılarının C. R. Darwin ile ilgili bölümünde şunlar yer alıyor;
“200 yıl önce, 12 Şubat 1809’da doğan Charles’in önerdiği evrim fikri yeni bir fikir değildi; pek çok doğa gözlemcisi ve düşünür canlıların zaman içerisinde değiştiğini fark etmişti ancak doğal seçilim, evrim kuramı için önerilen ilk gözlenebilir ve deneysel incelemeye uygun mekanizma olmuştur. Bu kapsamlı bilimsel önermenin etkisi öylesine geniş çaplı olmuştur ki kısa zaman içerisinde klasik biyolojiyi, anlaşılmaz gözlemlerin sıralandığı bir sınıflandırma biliminden, pek çok öngörü ve sonucun üretildiği ve bugünün bilimsel atılımlarının gerçekleştiği verimli bir bilimsel alana dönüştürmüştür.
… Biyoloji bilimine bütünsel bir yapı kazandıran ve insanın doğaya bakışını olgunlaştıran evrim kuramını geliştiren Darwin’in doğumunun 200. ve bu büyük kuramını insanlığa duyuruşunun 150. yılında düzenlediğimiz bu fotoğraf sergisi ile Charles Darwin’i saygıyla anıyoruz.”
(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCE EVRİM EĞİTİMİ ALMIŞLAR
AFSAD Doğa Fotoğrafçılığı Grubu sorumlusu- doğa fotoğrafçısı Tarık Yurtgezer’in 2008 yılı ortalarında yaptığı çağrı üzerine, 2008 yılı sonunda çalışmalara başlayan Evrim Fotoğraf Grubu, önce Ankara Üniversitesi’nde Aralık-2008’de Prof. Ali Demirsoy’un verdiği “Evrim” konulu seminer ile ODTܒde Prof. Francosco Ayala’nın konuk olduğu “Evrim” konulu semineri izleyerek işe başlamış. Ankara Üniversitesi Merkez Laboratuvarı’ndan Biyolog Şafak Mert, AFSAD’lı gruba yönelik olarak “evrim” konulu seminer verir.
Ankara’da çeşitli üniversitelerden (ODTÜ, Bilkent, Hacettepe, Ankara Ü.) öğretim görevlisi ve öğrencilerden oluşan Bilim Çalışma Grubu üyeleri ile ortak çalışma yürütülür. BÇG Üyesi Taylan Töral’ın çabaları, bilim çalışanları ile fotoğrafçıların ortak çalışmalarının sağlanmasında etkili olur.
Yıl boyunca başta Ankara ve çevresi olmak üzere, ülkemizin farklı coğrafyalarında fotoğraflar çekilir. Evrim konusunun kendi içindeki bütünlüğünün sağlanmasına da özen gösterilerek; Jeolojik Oluşumlar (yerkürenin oluşumu), Mimikri (taklit), Canlı Çeşitliliği ve Fosiller olmak üzere dört konu başlığı belirlendikten sonra eylül ayından itibaren, belirlenen konu başlıklarına uygun fotoğraflar seçilir.
ÖNCEKİ HABER

İz’de insanlık dramları

SONRAKİ HABER

Yazar İhsan Devrim için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...