10 Ocak 2010 00:00

İşçiler her yerde AKP’ye yürüdü

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun aldığı kararı uygulayan işçiler Türkiye genelinde AKP binalarına yürüdü. İstanbul’da Cevahir Alışveriş Merkezi önünde bir araya gelen işçi ve emekçiler, “Salla Türk-İş düşecek”, “Hükümet istifa Tayyip yüce divana”, “Genel grev genel direniş” sloganları ile AKP Şişli ilçe binasına yürüdüler.

Paylaş

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun aldığı kararı uygulayan işçiler Türkiye genelinde AKP binalarına yürüdü. İstanbul’da Cevahir Alışveriş Merkezi önünde bir araya gelen işçi ve emekçiler, “Salla Türk-İş düşecek”, “Hükümet istifa Tayyip yüce divana”, “Genel grev genel direniş” sloganları ile AKP Şişli ilçe binasına yürüdüler.
Yolun sadece bir şeridinin trafiğe kapatılmasını isteyen polis işçilere engel olamadı. Bir süre sonra işçiler yolu tamamen trafiğe kapattılar. Yapılan görüşmelerin ardından sadece bir şerit açık bırakıldı. Yürüyüşe TEKEL işçileri “Ölmek var dönmek yok” sloganı ile katılırken, itfaiye işçileri de “İtfaiye yanıyor Topbaş bakıyor” sloganı ile katıldılar. Hava-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan Sabiha Gökçen Havalimanı işçileri, KESK İstanbul Şubeler Platformu ve siyasi partilerin üyeleri de pankartları ile yürüyüşte yerini aldı.
AKP binası önünde basına açıklama yapan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, AKP hükümetini uyararak şu çağrılarda bulundu; “İşçiyi düşman gibi görmekten, kendinizi zenginlerin patronların, tuzu kuruların çıkarlarını geliştirmeye memur saymaktan vazgeçin. Bu günün yarını da var unutmayın. Er ya da geç sandık bu halkın önüne gelecek.”
KOCAELİ VE MERSİN’DE İŞÇİLERE DESTEK
Mersin’de de AKP il binasına yürüyen Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri TEKEL işçilerine destek verdi.
Akşam saatlerinde Petrol-İş Sendikası önünden sloganlarla yürüyen platform bileşenleri AKP hükümetini protesto etti. Eyleme katılan TEKEL İşçisi Mithat Soner Arıkan da kısa bir konuşma yaparak verilen destekten dolayı teşekkür etti. 20 yıldır TEKEL’de çalıştığını söyleyen Arıkan “Yattı denilen insanlar orada yatmadı. Hiç kimse yatmak istemiyor. Biz iş istiyoruz, biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Ben 7 yıl hamallık yaptım. Ben hamallık yaparken Recep Tayyip Erdoğan neredeydi?” dedi.
Türk-İş İl Temsilcisi Adil Alaybeyoğlu ise direnen TEKEL işçisinin yanında olduklarını söyledi. Alaybeyoğlu, önümüzdeki hafta çarşamba günü bir otobüsle Ankara’ya gideceklerini ve TEKEL işçilerinin yanında olacaklarını belirtti.
Türk-İş’e bağlı sendikaların Kocaeli şubeleri de önceki akşam AKP il binası önünde basın açıklamasını gerçekleştirdi. Eyleme KESK Kocaeli Şubeler Platformu da destek verdi.
TOKAT’TA POLİS
MÜDAHALESİ
Malatya’da Türk-İş’e bağlı sendikaların üyeleri Türk-İş başkanlar kurulunun kararıyla TEKEL işçilerine destek olmak için iş bırakarak AKP önüne yürüdüler. AKP Malatya il binası önünde yapılan açıklamayı Demiryol-İş Şubesi Mali Sekreteri Hikmet Kazgan okudu.
Tokat’ta işçiler, “TEKEL işçisi domuz değildir”, “TEKEL’i satanı biz de satarız”, “İşçi memur el ele genel greve” sloganları attılar. Türk-İş Tokat İl Temsilcisi İsmail Duman, Ankara’da gözaltına alınan 42 TEKEL işçisinin serbest bırakıldığı, bu işçilerden 13’ünün Tokat TEKEL işçisi olduğunu ve Ankara’da mücadelenin inançla sürdüğünü belirtti. Basın açıklamasının sonunda sendika yöneticileri işçilerin dağılmasını istedi. Sendika yöneticilerinin ve polisin tüm engellemelerine rağmen işçiler yine de AKP il binası önüne doğru yürüdü. AKP il binası önüne gelince binanın karşısında bulunan inşaatın etrafındaki saç duvara vuran emekçiler sloganlar atarak bir süre AKP il binası önünde bekledi. Ancak polisin ve sendikacıların ısrarı ile emekçiler cadde boyu yürümeye başladı. Bir süre yürüyen emekçilerin dağılmaması üzerine Emniyet Müdürlüğü yakınlarında polis kitleye müdahale etti. Yaşanan arbede üzerine küçük gruplara bölünen kitle yavaş yavaş dağıldı. Eyleme yaklaşık bin kişi katıldı.
Bursa’da TEKEL işçileri ile dayanışma eylemine yüzlerce işçi ve emekçi katıldı. Saat 17.00’ da Fomara meydanında toplanan Türk-İş’e bağlı işçilere siyasi partiler ve demokrasi güçleri de katılarak destek verdiler. Buradan AKP il binasına doğru sloganlarla yürüyen işçi ve emekçiler hükümetin TEKEL işçilerine yönelik saldırılarını protesto ettiler. Türk-İş Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, “Hükümet TEKEL işçisinin bu haklı davasına gölge düşürmek istiyor ancak yapılan refarandum da göstermiştir ki işçiler canları pahasına direnmeye kararlıdır”dedi.
ESKİŞEHİRDE YÜRÜYÜŞ
Türk-İş’e bağlı sendikalar, Eskişehir’de de bir kez daha iş bırakarak eylem yaptılar. Atatürk Bulvarı’nda bir araya gelen sendikalara üye işçiler buradan AKP il binasına kadar yürüdüler. TEKEL işçilerinin eylemine destek verilen ve hükümetin protesto edildiği eylemde AKP il binası önünde, Türk-İş Bölge Temsilcisi Nejat Kılıç, “Sadece TEKEL işçilerine destek için değil, bu eylemlerin tüm yurda yayılması için buradayız” dedi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Gönüllerin Cumhurbaşkanı Lütfü Oflaz için kim, ne dedi?

SONRAKİ HABER

Duyarsızlık sürdükçe eylemler de sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...