10 Ocak 2010 00:00

KÜLT-ABLASI

İtalya'da atların hakları koruma altına alınmış. Günde sekiz saat çalışacaklarmış. Yarış atından sütçü beygirine sınıf ayrımı olmadan. Bakanlık müsteşarı Francesca Martini ayrıca atlara sağlık sigortası getirileceğini, yaşlı atların mezbaha yerine huzur haralarına yollanacağını açıklamış.

Paylaş

İtalya'da atların hakları koruma altına alınmış. Günde sekiz saat çalışacaklarmış. Yarış atından sütçü beygirine sınıf ayrımı olmadan. Bakanlık müsteşarı Francesca Martini ayrıca atlara sağlık sigortası getirileceğini, yaşlı atların mezbaha yerine huzur haralarına yollanacağını açıklamış. Gayet güzel. Hayvanlar da sömürülmemeli elbet. Sadece sendikalı diye işten atılan bir araba işçi varken, özelleştirme yüzünden fabrikaları kapatılıp ortada kalan tonla işçinin direnişi küçümsenirken, çalışma koşulları yüzünden sapar sapır insanlar ölürken buralarda henüz hayvanlara sıra gemlememiş görünüyor. Sadece sinema sektöründe bir sene içinde beş ölüm var. Tersaneyi ve diğer iş kollarını saymıyorum bile.
Bu bir yazı değil bir liste. Ağır koşulların, iş yasası yerine orman düzeninin hakim olduğu bir sektörden. Sadece hak ihlalleriyle ilgili bir liste üstelik. Ücretlerin ödenmemesi, sansür, binbir skandalın çıktığı sinema destekleri, sansürü hiç katmıyorum bile. Sine-Sen'in veri derleme çalışmasından bu liste 2009 yılına ait birkaç örnek. Yorumsuz.
20 Nisan
Beşiktaş Akaretler'de Joke Perestroyka adlı mekanın tanıtım çekimleri 16 saat sürdü. Çekimlerde iki adet araba, çok sayıda varil ve Molotof kokteyli yakıldı. Çekim sırasında alevler rüzgarın da etkisiyle kontrolden çıkarak büyük bir tehlike yarattı, 50 kişilik ekipte panik çıktı. Yangından sonra masa sahnesi için oyuncu Tuğba Ünsal'ın omzuna asılan 25 kiloluk alev makinesi, Ünsal'ın omzunu çıkarttı.
23 Nisan
TRT 1'de ekrana gelen "Aynadaki Düşman" adlı dizinin setinde kalp krizi geçiren yardımcı yönetmen Abdullah Baykal, hastaneye giderken yolda yaşamını yitirdi.
3 Mayıs
Tiyatro ve sinema oyuncusu Selahattin Yaman Tarcan (50), intihar etti. Sosyal güvencesiz olan Tarcan bir yakının iddiasına göre bir yıldır düzenli iş bulamıyordu. Bu sürede bankalara yaklaşık 20 bin TL borçlanmış ancak ödeyemediği için bunalıma girmişti.
15 Haziran
"Küçük Kadınlar" adlı dizide oynayan Hande Soral, set çıkışında evine giderken kendi kullandığı araçla kaza yaptı. Ancak Soral, kırık kürek kemiği ve kaburgasıyla dizide çalışmaya devam etti.
30 Temmuz
Foça'da çekilen "Sonsuz" filminin çekimleri sırasında senaryo gereği denizde bir tekne batırıldı. Suya atlayan filmin oyuncularından Ferhat Gündoğdu, yüzme bilmediği için boğulma tehlikesi atlattı.
9 Ağustos
Kemerburgaz'da çekimi yapılan Cem Yılmaz/FikirSanat yapımı "Yahşi Batı" filminin setinde profesyonel at binicisi, filmde kullanılan atların seyisi ve oyuncu dublörü Ramazan Eser öldü. Sette atla gezintiye çıktıktan sonra kaybolan ve daha sonra bir gölette ölü bulunan Eser'in sette görevli arkadaşı Gürsel Taşavlı, arkadaşının bataklığa saplanan atını kurtarmak isterken boğulduğunu tahmin ettiğini söyledi.
15 Ağustos
Samanyolu Televizyonu'nda yayınlanan "Tek Türkiye" dizisinin oyuncusu Ozan Çobanoğlu, Konya'nın Tuz Gölü kıyısında film çekimleri sırasında rol gereği ciple kaçarken aracın kontrolünü kaybederek takla attı. Kazada yaralanan Çobanoğlu'nun film setindeki çekimler sırasında daha önce de bir kaza atlattığı öğrenildi.
23 Ağustos
Gold Film Yapımı "Ömre Bedel" adlı dizinin setinde kalbi duran figüran Fatma Elif Develi bayıldı. Eşinin yaptığı kalp masajı sayesinde 7 kez ölümden dönen Develi bu olay sonucunda yaklaşık bir ay komada kaldı.
6 Eylül
Kuzey Productions yapımı "Adanalı" dizisinin oyuncularından Mehmet Akif Alakurt'un, setteki kostüm görevlisi Özlem Çakır'ı tokatladığı iddia edildi. Çakır'ın Alakurt'a açtığı dava sonucunda Alakurt 3500 TL ödemeye mahkum oldu.
15 Eylül
Yapımcılığını Avşar Film ve MassMedia şirketinin üstlendiği "Türkler Çıldırmış Olmalı/Afrika" filminin setinde çalışan ve esnek/uzun çalışma saatlerine itiraz eden kostüm tasarımcısı Hale İşsever ve ona destek olan makyöz Arzu Ünal Yurter ve iki asistanının işlerine son verildi.
5 Ekim
Hatay'da çekilen ve Star TV'de yayınlanan Asis Film yapımı "Kül ve Ateş" dizisinde set görevlisi olarak çalışanların bulunduğu otomobile, başka bir otomobil çarptı. Kazada büyük hasar gören otomobildeki set çalışanı Kemal Çoban ile Ozan Belli ve diğer otomobildeki Mustafa Boyacıoğlu yaralandı.
19 Ekim
Levent Kırca'nın işten çıkarılan Feyza Ünal, Adem Uğur, Ali Turna, Hüsnü Özçetin, Mesut Davulcu ve Aziz Kaplı adlı eski çalışanları, tazminatlarını alabilmek amacıyla Kırca'ya dava açtılar.
5 Kasım
Focus Film/Nilgün Sağyaşar yapımı TV dizisi "Bez Bebek"in oyuncu kadrosunda yer alan şarkıcı Pınar Aylin diziden çıkarıldı. Aylin'in rol yapamadığı ve dublajı da yetersiz bulunduğu için diziden çıkarıldığı öne sürüldü. Daha önce de Tan Sağtürk'ün benzer nedenden dolayı Bez Bebek dizisinin kadrosundan çıkarıldığı iddia edilmişti.
19 Kasım
FOX TV'de yayınlanan Gold Film yapımı "Ömre Bedel" adlı dizinin başrol oyuncusu Murat Han ile dizinin yönetmeni Nihat Durak'ın yumruk yumruğa kavga ettiği öne sürüldü.
22 Kasım
Eskişehir'de çekimleri yapılan Tim's Productions yapımı "Es-Es" adlı dizide görevli iki ışık teknisyeni Uğur Demir (20) ile Ersin Akgül (24), elektrik akımına kapılarak yaralandı.
ayşebengi
ÖNCEKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

SONRAKİ HABER

NOT

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...