10 Ocak 2010 00:00

ABAKÜS

2009 yılı başta torrent ağları olmak üzere P2P (Peer to Peer) paylaşım ağları açısından zor bir yıl oldu.

Paylaş

2009 yılı başta torrent ağları olmak üzere P2P (Peer to Peer) paylaşım ağları açısından zor bir yıl oldu. Müzik ve video tekellerinin baskıları, P2P ağlarına açılan davalar ve verilen cezalar, erişim engelleme kararları gibi gelişmeler yüzünden P2P paylaşım ağlarının çeşitli zorluklar yaşadıkları doğru. Sadece P2P paylaşım ağları değil, bu ağların kullanıcıları da bu saldırılardan nasibini aldı. Çeşitli ülkelerde İnternet servis sağlayıcılar tarafından evlere gönderilen ‘ihtar’ mektupları, yasal dosya paylaşımı ya da ‘yasa dışı’ dosya paylaşımı diye ayırmadan tüm P2P paylaşımı yasa dışı ilan edilerek throttling denen yöntemlerle İnternet bağlantılarının İnternet servis sağlayıcılar tarafından filtrelenmesi sonucunda kullanıcıların iletişim özgürlüğünün kısıtlanması gibi ‘uyarıcı’ ve ‘engelleyici’ yöntemlerin yanı sıra Joel Tennenbaum’a verilen “Sallandıracaksın üç tanesini Taksim Meydanı’nda bak bir daha yapabiliyorlar mı” cezaları da paylaşım ağlarını tümden ortadan kaldırmak isteyenlerin kullandıkları yöntemler arasında yer aldı.
Bu noktada Tenenbaum davasını kısaca hatırlatmakta yarar var. İnternet üzerinden müzik indirdiğini ve paylaştığını mahkeme önünde kabul eden 25 yaşındaki Fizik Öğrencisi Joel Tenenbaum pek çok davalı ‘korsan’, davacı müzik tekelleri ile 3 ila 5 bin dolar arasında bir anlaşmaya varırken anlaşma bedelini ödeyemediğinden iş mahkemeye taşınmıştı. Davanın sonucunda Tenenbaum telif hakkı ihlalinden suçlu bulunmuş ve şarkı başına 22 bin 500 dolar olmak üzere 30 şarkı için toplam 675 bin dolar para cezasına çarptırılmıştı. Amerika’da yürürlükte olan telif yasalarına göre telif hakkı ihlali başına 750 dolar ile 150 bin dolar arasında para cezası verilebiliyor. Tenenbaum’un avukatları şimdi mahkemenin yeniden görülmesi ve cezanın kaldırılması ya da asgari sınıra çekilmesi için uğraşıyorlar.
Bütün bunlara rağmen başta torrent olmak üzere paylaşım ağları büyümeye ve çoğalmaya devam ediyor. Torrentfreak’in yaptığı açıklamaya göre popüler torrent istemcisi uTorrent kullanıcısı sayısı 52 milyona ulaştı. Bir sene önce, 2009 yılı başında bu sayı 28 milyon kişi civarında idi. Yani bir yılda uTorrent kullanıcısı sayısı her şeye rağmen neredeyse iki katına çıktı. Üstelik bu sayının içinde Azureus, BitComet gibi diğer torrent istemcileri ve diğer P2P protokolleri yok.
P2P paylaşım ağlarında işler böyle devam ederken mevcut P2P paylaşım teknolojileri ve istemcileri de hızla gelişmeye devam ediyor. Hali hazırda pek popüler olmayan bazı torrent istemcilerde olan videoları torrent üzerinden indirirken bir yandan da izleyebilmeyi sağlayan ‘streaming’ özelliği popüler torrent istemcisi uTorrent’in 2.1 beta sürümünde denemeye açıldı. Bu özellik sayesinde torrenti bir yandan YouTube vb. video paylaşım siteleri gibi kullanırken bir yandan da izlediğiniz video daha sonra beklemeden rahatça izleyebilmeniz için bilgisayarınıza kaydedilecek. Şimdilik uTorrent’in kararlı sürümüne eklenmeyen bu özelliğin kararlı sürüme eklenmesi ile birlikte özellikle de çeşitli televizyon dizilerini kendi ülkesinde gösterime girmeden önce İnternet’ten indirerek izleyen sabırsız ‘korsanlar’ başta olmak üzere uTorrent’in kullanıcı sayısını kayda değer ölçüde arttıracağı tahmin ediliyor. Bu özelliğin, Torrent’in video paylaşım siteleri ile yarışabilmesini sağlayıp sağlayamayacağını zaman gösterecek.
GÖKHAN BAYRAM
ÖNCEKİ HABER

‘Yolunmaktan tüyümüz kalmadı’

SONRAKİ HABER

Marmara Denizi’nde kirlilik canlıların DNA’sını bozdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...