11 Ocak 2010 00:00

YÜZSÜZLÜK!

MANİSA’nın Selendi ilçesinde çıkan olaylardan sonra Gördes’e taşınan 12 aileli 48 Roman, tekrar memleketlerine dönüyor.

Paylaş

MANİSA’nın Selendi ilçesinde çıkan olaylardan sonra Gördes’e taşınan 12 aileli 48 Roman, tekrar memleketlerine dönüyor. Kimlerin döneciğine ilişkin yapılan açıklamalar ise tam bir yüzsüzlük örneği oldu. ‘Sözde vatandaş’ tanımlamasının yetersiz olduğu anlaşıldığından olsa gerek, şimdi de öz-üvey ayrımı yapılmaya başlandı. Üstelik bu ayrımın hangi temellere dayandığına ilişkin de bir şey söylenmeden...
Doğrudan devletin organize ettiğinin anlaşıldığı bir etkinlik düzenleyecek olan Selendi’den 30 ailenin Romanların yeniden ilçeye dönmelerini isteyeceği iddia ediliyor. Gelişmeleri doğrulayan İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZROM) Başkanı Abdullah Cıstır, “Yaşanan travmadan sonra inşallah kucaklaşmayı göreceğiz” diye konuştu.
Sadece öz Selendililerin döneceğinin belirtildiği açıklamada, Romanların geri gelmeleri için Selendi’den 30’a yakın Selendili vatandaş, “Romanları geri istiyoruz” diyecek. İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZROM) Başkanı Abdullah Cıstır, kendilerinin de öz Selendililerin geri dönmesini arzuladıklarını belirtti. Selendililer ile Romanların buluşmasına Manisa milletvekillerinin de katılacağını dile getiren Cıstır, 7 Roman ailesinin Salihli’ye yerleştirildiğini hatırlattı. Cıstır, “Öz Selendililer memleketlerine dönecek. Çomak sokanlar da dönseydi ama böyle biraz daha iyi olacak” iddiasında bulundu.
(HABER
MERKEZİ)

DEVLET ROMANLARA UZAK
HACI Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Manisa’nın Selendi ilçesinden Roman vatandaşların kovulması nedeniyle Devlet Bakanı Faruk Çelik’in “Selendi’de tahrik var” sözlerine tepki gösterdi. Geçmez, “Romanlara-Çingenelere karşı ayrımcı tutum ve davranışa karşı olduğumuzu, her türlü nefret söylemini ve şiddeti kınadığımızı belirtmek istiyoruz” dedi. Çelik’in “Tahrik var” dediğine dikkat çeken Geçmez, hangi ülkede bu kadar çabuk tahrik olmaya hazır insanlar olduğunu merak ettiğini belirtti. Yaşananların basit bir adli olay olmadığının altını çizen Geçmez, Romanlara yapılan saldırının giderek büyüyen ırkçılığın ve milliyetçi söylemlerin sonucu olduğunu dile getirdi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Karakoldan kültür merkezine

SONRAKİ HABER

Bu kışkırtma değil mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...