11 Ocak 2010 00:00

SARAR yüzde 20 büyüdü işçiye yoksulluk düştü

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren SARAR’ın Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Sarar, kriz döneminde yüzde 20 büyüdüklerini açıkladı.

Paylaş

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren SARAR’ın Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Sarar, kriz döneminde yüzde 20 büyüdüklerini açıkladı. Sarar bunun nedenini şöyle anlatıyor: “Biz işçileriyle ve yönetimiyle bir aile gibiyiz. Ben çalışanlarımı çok seviyorum. Ben onları sevdikçe onlar da işlerine kendi işleri gibi sahip çıkıyorlar.”
İşçiler ise “Biz aileyiz” sözünü kabul etmiyor. Günde 9.5 saati bulan mesailerle, sendikasız ve güvencesiz çalışan işçiler, patronlarının yaptığı açıklamaya tepkililer.
Patronun kendilerine her zaman kriz olduğunu ve kemerleri sıkmaları gerektiğini söylediğini aktaran bir kadın işçi şöyle konuştu: “Aynı patron şimdi de büyüdük, kriz falan yok diyor. Biz burada çok kötü koşullarda çalışıyoruz. Sendika yok. Sendika isteyince patron, 5 bin tane başvuru formu var diyerek bizi işsizlikle tehdit ediyor. Ya da fabrikayı Hindistan’a taşırım diyor. İkramiye de yok. Sadece zamanı geçmiş erkek takım elbiseleri veriliyor bizlere. Doğrudur, SARAR büyüdü ama bu bizim sayemizde gerçekleşti. Yine patron bizim için ‘Onları çalıştırarak aslında kollarına altın bilezik takmış oluyorum’ demiş. Biz burada karın tokluğuna çalışıyoruz ama kolumuzda hiç bilezik yok. Asıl bilezik patronların eşlerinde. O bilezikleri de bizim sayemizde takıyorlar” diyor.
TUVALETE İZİNLE GİDİLİYOR
Yine SARAR’da çalışan bir başka kadın işçi de, “Patron biz bir aileyiz diyor ama bu nasıl bir aile anlayışı? Fabrikanın her yerinde kameralarla gün boyu takip ediliyoruz. Tuvalete gitmemiz bile ancak izinle mümkün. Fabrikada havalandırma yok. Yazın kan ter içinde çalışıyoruz. İstediğimiz radyo kanalını bile dinlememize izin yok. Sonra da biz bir aileyiz diyorlar. Biz kimsenin ailesi değiliz. Bizim kendi ailemiz var. Biz sadece insanca yaşayabileceğimiz bir ücret ve çalışma koşulları istiyoruz. Çocuklarımızı daha güzel yarınlara hazırlamak istiyoruz” diye konuştu.
SENDİKA GELDİ AMA...
Genç erkek işçilerden biri ise sendikanın daha önce SARAR’da çalışma yürüttüğünü duyduğunu söyleyerek şunları dile getirdi: “Önceden sendikal çalışma yapılmış ama sanırım başarılı olmamış, işten atılanlar olmuş. İstanbul’da sendikalı işyerlerinde çalışan akrabalarım var. Bir arada bir çatı altında olunca hak kazanmak daha kolay oluyor. Bakkalların bile odası, derneği var, bizim neden sendikamız olmasın? Bence işçilere sigorta gibi sendika da mecbur olmalı. Kimsenin malında gözümüz yok, sadece emeğimizin karşılığı olan ücreti ve ikramiyelerimizi istiyoruz.”
O BÜYÜDÜ BİZ KÜÇÜLDÜK
SARAR’ın kadın işçilerinden bir diğeri ise senelerdir zam almadıklarını; iğneden ipliğe her şeye zam geldiğini ama kendilerinin yıllardır ücret artışı görmediklerini anlattı. İşçi şöyle devam etti: “Elektrik, su, doğal gaz, telefon ve kira masraflarına bile yetmiyor ücretimiz. Celalettin Sarar bu sene zam olacak demiş, sağ olsun, en azından ağzına aldı, bakalım ne zaman gerçekleştirecek? Bu kadar yoğun düşük ücrete zamsız çalıştırırsa elbette kriz yok, ben büyüdüm der; o büyüdü, biz ise küçüldük.”
Bir başka işçi ise “Asgari ücrete günlük 1 lira zam yaptılar. Zaten patron zam diye bir şey bilmiyor. Devlet de bir önlem almayınca patronların insafına kalıyoruz. Asgari ücret 8 saat için geçerli, biz ise burada 9.5 saat çalışıyoruz. Patronlar bizim 1 aylık ücretimizle 1 hafta idare edemezler. Yıllık izinlerden doğan 1 haftalık ücret eklemesiyle geçen ay aylık aldık. Bunun her ay böyle devam etmesini istiyoruz en azından. Hepimiz diğer tekstil çalışanlarının halini görerek şükretmeye alıştık. En azından sigortamız tam gün yatıyor. Düşük de olsa ücretimizi düzenli alıyoruz diyoruz. Bu zaten bizlerin ve tüm çalışanların en temel hakkı. Ama ne yazık ki Eskişehir Organize’yi bu hale getirdiler. Birlikte hareket etmeyi öğrenmedikçe de bu değişmez” diye konuştu. (Eskişehir/EVRENSEL)

HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR
SARAR’ın yaptığı yatırımlara ve gelecek dönemdeki projelerine bakıldığında, her geçen gün büyüyen bir şirket olduğunu görmek mümkün. 2010 yılında Rusya’da kendi şirketini kuracak olan SARAR’ın, Hindistan ve Washington’da da kendine ait olan bayileri bulunuyor. SARAR kadın giyimin yıllık cirosu da yaklaşık 22 milyon dolar. Artık giyim sektöründe bir dünya devi sayılan SARAR, büyümesine Eskişehir’de de devam ediyor. Şehir merkezinde büyük bir alışveriş merkezi açacak olan Sarar ailesi, yeni inşa edeceği lüks otel için de eski otogar alanını satın aldı.
Erdal Saran
ÖNCEKİ HABER

Basın özgürlüğü işçilerin başarısıyla gelecek

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa