11 Ocak 2010 00:00

Üniversitede ‘arkadaşını ihbar et’ anketi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi’nde öğrencilere muhbirlik anketi uygulandı.

Paylaş

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi’nde öğrencilere muhbirlik anketi uygulandı. Tıp fakültesinde okuyan tüm öğrencilere dağıtılan ve isimlerini yazmaları zorunlu tutulan anketlerde, öğrencilerin arkadaşlarını ihbar etmeleri istendi.
DTP’nin kapatılmasının ardından bölgenin birçok kentinde yapılan protesto gösterilerine polis müdahalesi sonucu birçok kişi yaralanmış, gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
ÖLÜMLER BOYKOTLA KINANMIŞTI
Diyarbakır’da 6 Aralık’ta yapılan gösteriye ise polisin müdahalesi sert olmuş, çıkan olaylarda Dicle Üniversitesi öğrencisi Aydın Erdem, polisin silahından çıktığı belirtilen kurşunla yaşamını yitirmişti. Yine 15 Aralık’ta Muş’un Bulanık ilçesinde yapılan gösteriye polisin müdahalesinin ardından, korucu olduğu ve JİTEM’le bağlantısı olduğu iddia edilen bir esnafın göstericilerin üzerine Kalaşnikof silahla ateş açması sonucu 2 kişi yaşamını yitirmiş, 8 kişi de yaralanmıştı. İşte tüm bu yaşananları ve ölümleri protesto etmek isteyen öğrenciler, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği’nin (YÖDER) çağrısıyla dersleri boykot etmişti. Üniversite yönetimi, boykot olayını ‘çözmek’ için hazırladığı ankette, hem kimlerin boykota katıldığını tespit etmeye çalışıyor, daha da vahimi öğrencilerden muhbirlik yapmasını istiyor.
ÇARPICI SORULAR
Tıp fakültesi öğrencilerinin tamamına dağıtılan ankette, 21 Aralık’ta öğrencilerin bir kısmının derslere girmediği ve bu nedenle bazı derslerin de işlenemediği belirtiliyor. İki profesör, iki doçent ve bir yardımcı doçentin görev aldığı inceleme komisyonunun hazırladığı ankette inanılmaz sorulara yer veriliyor. Öncelikle öğrencilerin kendilerini ihbar etmesi istenen anketin ilk sorusu, ‘21.12.2009 tarihinde derslere girdiniz mi?’ şeklinde. Ardından ‘Girmediyseniz neden girmediniz’ sorusu soruluyor ve devamında ‘Boykot nedeniyle mi?’ diyerek soru devam ettiriliyor. ‘Neyi boykot ettiniz’ sorusu da ihmal edilmeyen anketin en çarpıcı kısımları ise bundan sonra başlıyor.
ARKADAŞINI İHBAR ETMEK İSTER MİSİN?
“Derse girmenizi engelleyen ya da sizi tehdit eden bir durumla karşılaştınız mı’ sorusuyla yavaş yavaş sadede gelen ‘inceleme komisyonu’, asıl sorusunu ise bundan sonra patlatıyor: “Bir engelleme ya da tehditle karşılaştıysanız bunu yapanların isimlerini verebilir misiniz?” Ankette, öğrencilerin çok büyük bir kısmının katıldığı boykota katılımı ısrarla ‘tehdit ve engelleme’ olarak izah eden inceleme komisyonu, anketi ‘Konuyla ilgili eklemek istediğiniz bir şey var mı’ sorusuyla bitirirken, anketi dolduran her öğrenciye isim yazma zorunluluğu konması da dikkat çeken bir başka nokta oldu.
ÖĞRENCİLER TEPKİLİ
Üniversite yönetiminin anketle başlattığı fişleme ve muhbirlik kampanyasına öğrenciler tepkili. Tıp fakültesi öğrencileri, bugün konuya ilişkin bir basın açıklaması yapacaklar.
(Van/EVRENSEL)
Tarık Özdemir
ÖNCEKİ HABER

91kurumdan AKP’ye çağrı

SONRAKİ HABER

Ziraatçılar Tarım Haftası’nda teknik kongre yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...