11 Ocak 2010 00:00

91kurumdan AKP’ye çağrı

DİYARBAKIR’da bir araya gelen 91 kitle örgütü, yayınladıkları bildirgeyle, Kürt sorununun hukuk ve daha fazla özgürlükle çözülmesi çağrısında bulundular.

Paylaş

DİYARBAKIR’da bir araya gelen 91 kitle örgütü, yayınladıkları bildirgeyle, Kürt sorununun hukuk ve daha fazla özgürlükle çözülmesi çağrısında bulundular. BDP’ye yönelik operasyonlarda tutuklanan seçilmişler ve insan hakları savunucularının derhal serbest bırakılmasını isteyen kurumlar, AKP’ye sorumluluk çağrısı yaptılar.
BASKIYLA ÇÖZEMEZSİNİZ
Diyarbakır’da, aralarında Baro, Tabip Odası, DTSO, DESOB, İşveren Dernekleri, Odalar, KESK ve İHD’nin de bulunduğu 91 kitle örgütü, Kürt sorununun demokratik çözümü için hazırladığı ortak bildirgeyi Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti önünde açıkladı. Kurumlar adına açıklamayı okuyan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Kürt sorununun demokratik yollardan çözümüne dair umutların azaldığı ve siyasetin de çıkmaza sürüklendiği bir dönemin yaşandığını söyledi. DTP’nin kapatılması ile BDP’ye yapılan operasyonlar kapsamında seçilmiş belediye başkanı, siyasetçi, insan hakları savunucularına yönelik geniş çaplı operasyonlar düzenlendiğini hatırlatan Aktar, “Siyasi partiler ve seçilmişler halkın iradesini temsil etmektedir. Gözaltı ve tutuklamalar, demokratik siyasal alanı boşaltmaya yönelik uygulamalar; uzlaşmaya, sorunların barışçıl ve adil çözümü çabalarına katkı sunmamaktadır” dedi. Aktar şöyle konuştu: “Sürekli bahaneler gösterilerek çözüm arayışları ötelenmemeli; diğer yandan insani, vicdani, hukuki tüm sorumlulukları alarak çözüm umutlarını yükseltmeliyiz. Bu çağrımız, başta hükümet olmak üzere siyasi sorumluluk alan herkesedir. Kürt sorununun çözümü daha önce denenmiş olan baskıcı yöntemlerle değil, adalet, eşitlik, hukuk ve daha fazla özgürlüklerle gerçekleşebilir. Bunun için siyaset kanalları açık tutulmalı, seçilmişler ve insan hakları savunucuları bir an önce serbest bırakılmalı, operasyonlara son verilerek siyasetin önü açılmalıdır. Bizler, yüz binlerin iradesine özgürlük ve eşitlik inancına yönelik bu uygulamalara karşı, herkesi ortak ses vermeye, çözümün gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.”
GÜL VE ERDOĞAN’LA GÖRÜŞECEKLER
Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aktar, “Hangi girişimlerde bulunacaksanız” sorusuna şu yanıtı verdi: “Sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı ve Başbakan’la görüşmek için de bir heyet oluşturup Ankara’ya gideceğiz. Diyarbakır’daki billboardlarda tepkimizi ve taleplerimizi duyuracağız. Diyalog grupları kurup, Cumhurbaşkanı, hükümet ve diğer siyasi partilere taleplerimizi ileteceğiz.”
(DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

Adıyaman’da TEKEL işçilerine destek

SONRAKİ HABER

Üniversitede ‘arkadaşını ihbar et’ anketi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...