11 Ocak 2010 00:00

ABD’ye karşı intikam çağrısı

Afganistan’da Amerikalı istihbarat görevlilerini öldüren Ürdünlünün intikam çağrısı yaptığı videosu yayınlandı.

Paylaş

Afganistan’da Amerikalı istihbarat görevlilerini öldüren Ürdünlünün intikam çağrısı yaptığı videosu yayınlandı. Khost kentindeki CIA üssüne giden Humam Halil Ebu Mulal el Balavi, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirerek, yedisi CIA ajanı biri de Ürdünlü istihbaratçı olmak üzere toplam sekiz kişiyi öldürmüştü.
El Cezire Televizyonu’nda yayınlanan videoda, Balavi, Pakistan Talibanı’nın öldürülen eski lideri Beytullah Mehsud’un intikamının alınması gerektiğini söylüyor.
Beytullah Mehsud, geçen yıl 6 Ağustos’ta Güney Veziristan bölgesinde yapılan bir Amerikan saldırısında öldürülmüştü.
Balavi’yi Pakistan Talibanı’nın yeni lideri Hakimullah Mehsud ile görüntüleyen videoda, Ürdünlü intikam için “Amerika’nın içeride ve dışarıda vurulması gerektiğini” kaydediyor.
El Cezire’de açıklamaları yayınlanan bir Taliban sözcüsü, El Balavi’nin, Ürdün ve Amerikalı istihbaratçıları bir yıl boyunca yanıltan, ikili oynayan bir muhbir olduğunu söyledi.
CIA’YA KANLI SALDIRI
Bu, Amerikan istihbarat yetkililerinin 1983’te Beyrut’taki ABD elçiliğinin bombalanmasından bu yana uğradıkları en kanlı saldırıydı.
Amerikan merkezi istihbarat teşkilatı CIA, kurulduğu 1947 yılından bu yana toplam 90 kayıp verdi. El Cezire’nin yayınladığı görüntülerde Balavi, “islam düşmanlarına” bir mesaj verdiğini söylüyor ve bunlar arasında Ürdün istihbaratı ile CIA’yı sayıyor. DIŞ HABERLER

FBI’IN GÖZALTINA ALDIĞI SANIKLAR SUÇLAMALARI REDDETTİ

ABD’de trenlere bombalı saldırı düzenleme iddialarıyla ilgili olarak New York’ta gözaltına alınan Bosna göçmeni Adis Medüncanin ile Amerikan vatandaşı Zasrein Ahmedzay, suçlamaları reddetti.
Önceki gün mahkemeye çıkarılan Bosna doğumlu Adis Meduncanin, suçsuz olduğunu savundu. 25 yaşındaki Meduncanin, yabancı bir ülkede cinayet işlemek için komplo oluşturmak ve yabancı terör örgütlerinden askeri eğitim almakla suçlanıyor.
YALAN SÖYLÜYORLAR
Önceki gün, Afganistan doğumlu Zarein Ahmedzay da federal yetkililere yalan ifadede bulunmaktan tutuklanmıştı. Masum olduğunu savunan Ahmedzay, 2008-2009 yıllarında Afganistan ve Pakistan’da gittiği yerlerin tümünü bildirmediği ve Pakistan’da askeri eğitim görmediğini beyan ederek, federal yetkililere yalan söylemekle suçlanıyor.
ZAZİ DE REDDETMİŞTİ
Yetkililer, New York’ta tutuklanan bu kişilerin Amerika’nın Colorado eyaletinde yaşayan Afganistan doğumlu Necibullah Zazi’yle ilişkisi olduğunu öne sürüyor. Geçen yıl tutuklanan Zazi’nin, New York’ta kitle imha silahlarıyla saldırı düzenlemeyi planladığı iddia ediliyor. Zazi de suçlamalarını reddetmişti.
Savcılık, Zazi’nin ev yapımı kitle bombalarla New York metrosuna saldırı düzenleme hazırlığında olduğunu iddia ediyor. Pakistan’da bomba imalatında eğitildiği ileri sürülen Zazi’nin, 10 Eylül 2009 tarihinde saldırıyı düzenlemek üzere New York’a gittiği iddia ediliyor.
Federal yetkililer, Ahmedzay ve Neduncanin’in aylardır izlendiğini belirtiyor. NEW YORK

ÖNCEKİ HABER

Hollywood’dan insancıl bir çağrı

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...