12 Ocak 2010 00:00

Gıda yeterli ama milyarlar aç

ZİRAAT Mühendisliği Teknik Kongresi’nin açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ...

Paylaş

ZİRAAT Mühendisliği Teknik Kongresi’nin açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak dünyada yeterince tarımsal üretim yapılmasına rağmen 1 milyar insanın açlık, 2 milyar insanın da yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Ankara Üniversitesi Rektörü Cemal Taluğ ise, neoliberal politikaların kırsal alanda yoksulluğu artırdığını, çevreyi tehdit ettiğini ve teknolojik bağımlılığı artırdığını söyledi.
Ziraat Mühendisleri Odası’nın (ZMO) düzenlediği Ziraat Mühendisliği 7. Teknik Kongresi dün Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda başladı.
Açılışta konuşan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak yeterli tarımsal üretim yapılmasına rağmen 1 milyar insanın açlık, 2 milyar insanın da yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
‘KIRSALDA YOKSULLUK DERİNLEŞİYOR’
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ da, facebook’da yer alan Farmville oyununda milyonlarca insanın çiftçilik yaptığını, ancak gerçek yaşamda tarım işletmelerinin ve köylerin hızla boşaldığını ifade etti. Tarımda çalışanların emeklerinin karşılığını alamadığına dikkat çeken Taluğ, “Neoliberal politikalar, serbest piyasa politikaları, kırsal alanda yoksulluğu ve eşitsizliği derinleştiriyor, çevreyi tehdit ediyor, biyolojik çeşitliliği yok ediyor ve tarımda teknoloji bağımlılığını müthiş bir şekilde pekiştiriyor” diye konuştu.
Konferansın açılış konuşmasını yapan ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın ise, TÜİK’in tarımla ilgili verilerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Hükümetin tarımsal desteklerin arttığı yönündeki iddialarını eleştiren Günaydın, artan tarımsal kredilerin de iddiaların aksine, üretim için değil üreticilerin borçlarını döndürmek için kullanıldığını söyledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları’nın, hükümetin “Türkiye’de tarımın büyüdüğü, tarımsal desteklerin arttığı” söylemini tekrarlaması tepki topladı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sinop enerji çöplüğü olmasın

SONRAKİ HABER

Mahkemeden ceza bakanlıktan koruma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...