12 Ocak 2010 00:00

Sinop enerji çöplüğü olmasın

SİNOP Ayancık’ta termik santral karşıtı miting yapıldı.

Paylaş

SİNOP Ayancık’ta termik santral karşıtı miting yapıldı. Mitinge katılan yaklaşık 2 bin Sinoplu termik santrale karşı eylemleri sürdürecekleri uyarısı yaptı. Önceki gün Köprübaşı’ndan yürüyüşe geçen kitle ‘Termikçi şirket Sinop’u terk et’, ‘Sinop enerji çöplüğü olmayacak’, sloganları eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Mitinge Sinop Ve Gerze’deki çevre örgütleri de destek verdi.
Ayancık Çevre Platformu Sözcüsü Ercüment Sarısoy, Ayancık halkının termik santrale karşı etkili mücadele ettiğini belirtti. Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, “Sinop’un tertemiz doğası ve ormanlarını mahvedecek olan bu termik santral girişimine izin vermeyeceğiz” dedi. Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kalafat ise santralin saldığı kükürt dioksitin asit yağmurlarına neden olduğuna dikkat çekti. Özer Gürbüz ise Sinop halkının bu santrale izin vermeyeceğine inandığını belirtti. Sinop Çevre Platformu Sözcüsü Metin Gürbüz Sinop Çevre Platformu olarak termik ve nükleer santral girişimlerine karşı sürekli eylemlerle mücadele ettiklerini ifade etti. CHP Sinop milletvekili Engin Altay da milletvekili olarak Sinop halkıyla birlikte tüm gücüyle mücadele edeceğini belirtti. Miting şarkılar ve halaylarla sona erdi. (Sinop/EVRENSEL)

TERMİK SANTRAL TOPRAĞI ZEHİRLİYOR
Afşin-Elbistan termik santralinin tarlasını kirlettiğini, bu nedenle zarara uğradığını söyleyen çiftçi 110 bin lira tazminat kazandı. Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinin Çomudüzü köyünde oturan Çiftçi Mehmet Yağcı mahkemeye başvurarak, Afşin-Elbistan termik santralinden şikayetçi oldu. 200 dönüm araziye sahip olan Yağcı, santralın yaydığı kirlilik nedeniyle ‘toprak değer kaybı’ yaşandığını, bu nedenle uğradığı zararın tazminini istedi.
İki yıl önce açılan dava sırasında bilirkişi heyeti, santralin tarlaya verdiği zararı saptamak için keşif yaptı. Topraktaki uranyum limit değerlerin üzerinde çıktı. Bilirkişi, Mehmet Yağcı’nın arazisinde yüzde 10 oranında ‘toprak değer kaybı’ yaşandığı yönünde rapor hazırladı.
Mahkeme, santralın sahibi EÜAŞ’ın çiftçiye 110 bin 179 TL tazminat ödemesine hükmetti. Yargıtay da kararı onadı. Çiftçilerin santralle ilgili açtığı 360 dava daha var. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

EMO’dan ‘tasarruf tacirleri’ uyarısı

SONRAKİ HABER

Gıda yeterli ama milyarlar aç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa