12 Ocak 2010 00:00

Vali ‘Mutlu’ yoksul mutsuz

DİYARBAKIR Valiliği, Türkiye’de model olarak kabul edilen ve 46 kurumun ortak projesi olan Sarmaşık Gıda Bankası Projesi’ne Diyarbakır Büyükşehir ...

Paylaş

DİYARBAKIR Valiliği, Türkiye’de model olarak kabul edilen ve 46 kurumun ortak projesi olan Sarmaşık Gıda Bankası Projesi’ne Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kaynak aktarım kararı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Valilik bu kararla gıda desteği alan 15 bin kişiyi açlığa mahkum etmiş oldu.
Sarmaşık Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. M. Selim Ölçer, yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili olarak Sarmaşık Gıda Bankası’nda bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya Gıda Bankası’nın proje ortakları olan Sanayi ve Ticaret Odası, Baro, Tabipler Odası, Mimar ve Mühendis Odaları ile çok sayıda meslek örgütü ve sendika temsilcisi de katıldı.
2 BİN 300 AİLEYE GIDA DESTEĞİ
Her ay 2 bin 300 ailenin Gıda Bankası’ndan destek aldığını belirten Ölçer, “Bu yardımı her ay düzenli olarak almaktadırlar. Bayramdan bayrama, Ramazan’dan Ramazan’a değil. Seçimden seçime hiç değil; ihtiyaç duydukları sürece her ay almaktadırlar. Yardım edenlerin merhametine, bağlı olarak da değil ‘hak’ temelli almaktadırlar” dedi. Gıda desteği alan ailelerin açlık sınırında olduğuna dikkat çeken Ölçer, “Bu ailelerde, iş verseniz dahi çalışabilecek kimse bulunmamakta. Sadece yardımlarla yaşama tutunmaya çalışan, destek sunulmadığında aç kalması kaçınılmaz ve muhtemelen kimi geceler aç yatan ailelerdir” dedi.
VALİLİĞİN AZMİ!
Gıda Bankası Projesi’nin en büyük ortaklarından olan Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yeni dönem proje ortaklığı için aldığı kararın Valilik’çe veto edildiğini vurgulayan Ölçer, valiliğin yürütmeyi durdurma kararına ise gerekçe olarak ‘Sarmaşık Derneği’nin kamu yararına çalışan bir dernek olmadığını’ gösterdiğini ifade etti. Ölçer, kararın siyasi olduğunu belirterek, “Proje 33 aydır sürüyor. Belediyenin ortaklığı defalarca Sayıştay ve Mülkiye müfettişlerince denetlenmiş, yasaya aykırı bir husus olmadığı müfettiş raporlarında belirtilmiştir”dedi.
VALİLİK 15 BİN KİŞİYİ AÇ BIRAKACAK
Ölçer açıklamada şu soruları yöneltti; “Diyarbakır Valiliği eliyle yapılan yardım çalışmaları, basına yansıyan görüntülerden de anlaşılacağı gibi ortada. Bu, yöntem ve anlayışa karşı çıktığımız ve alternatifini oluşturduğumuz için mi çalışmalarımız sabote ediliyor? Diyarbakır Valiliği, yaptığı engelleme neticesinde 2 bin 300 ailenin tekabül ettiği 15 bin kişiyi açlıkla karşı karşıya bıraktığını görmüyor mu? Görüyorsa vicdanen rahat mı?” “Bu uygulamalarla insanlarımıza el açtırmak istiyorlar; açtırmayacağız. Yoksulluklarını kullanarak bir yerlere bağımlı hale getirmeye çalışıyorlar; izin vermeyeceğiz” diyen Ölçer, herkesi Sarmaşık’la dayanışmaya davet etti. Derneğin çalışmalarının engellenmek istenmesinin hukuka aykırı olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Metin Kılavuz, “Proje ortağı olarak bundan sonrada çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kentteki yoksul ailelere el açtırtmayacağız.”dedi. Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar’da uygulamanın hukuka aykırı olduğunu söyledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Van’da sıkı yönetim!

SONRAKİ HABER

Çemen Tekstil’de GREV günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...