12 Ocak 2010 00:00

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, 16 ayı geride bırakan Kıbrıs müzakerelerinde dün yoğunlaştırılmış görüşmelere geçti.
Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla 11 Eylül 2008’de başlayan müzakerelerde yeni bir aşamaya geçildi. Üçer günlük iki tur halinde yapılacak yoğunlaştırılmış görüşmelerin ilk turu, Bileşmiş Milletler (BM) genel sekreterinin Kıbrıs özel temsilcisi Taye Brook Zerihoun’un Lefkoşa ara bölgedeki resmi ikametgahında başladı. Görüşmeye, liderlerin ekipleri ile BM genel sekreterinin Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer ve özel temsilci Zerihoun da katılıyor.
Tam gün sürmesi öngörülen görüşme, Kıbrıs Türk tarafının, “Yönetim ve Güç Paylaşımı” konusunda Kıbrıs Rum tarafına sunduğu öneri paketinin, Rum tarafınca “kabul edilemez” bulunması gölgesinde başlıyor. Eylül 2008’de başlayan ve 4 Ocak 2010’da 60. görüşmeyi yapan liderler, yoğunlaştırılmış müzakere sürecinde planlanmış toplam 6 görüşme yapacak. Bugün ve yarın bir araya gelecek olan liderler, 25, 26 ve 27 Ocak günlerinde de görüşecek. Taraflar görüşmelerde, “Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “Avrupa Birliği” ve “Ekonomi” konularını müzakere ederek ve farklılıkları gidererek, daha fazla yakınlaşma sağlamaya çalışacak.
Görüşmelerde, “Mülkiyet” konusunun da ele alınması planlanıyor. BM, yoğunlaştırılmış müzakereleri, “iki liderin süreçte önemli bir ilerleme kaydetmesi için önemli bir fırsat” olarak görüyor.
ÖNERİ KRİZİ YAŞANDI
Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türk tarafının, yoğunlaştırılmış görüşmelerde ele alınmak üzere sunduğu öneri paketini, daha müzakere masasına gelmeden reddetti ve önerileri basına sızdırdı.
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas başkanlığında Rum başkanlık köşkünde önceki gün yapılan “gayriresmi siyasi parti başkanları konseyi” toplantısında, KKTC Cumhurbaşkanı Talat’ın sunduğu önerilerin “görüşmeler için zemin olamayacağı ve kabul edilemez olduğu” kararına varıldı.
Hristofyas, toplantıya katılan siyasi parti başkanlarına, “yoğunlaştırılmış müzakerelere katılarak, Kıbrıs sorununun temel ilkelerini ve üzerinde uzlaşılmış zemini savunacağını” söyledi. Toplantıda, üçü koalisyon ortağı olan Rum siyasiler, “önerilerin kabul edilemez ve uzlaşılmış zeminin çok uzağında olduğu” ortak saptamasına da vardı.
Kararda, Türk tarafının önerilerinin, “iki bölgeli, iki kesimli, BM Güvenlik Konseyi kararlarında tarif edildiği şekliyle siyasi eşitliğe sahip; tek egemenliği, tek uluslararası temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olan federasyon çözümü yönündeki uzlaşılmış çözüm zemininin çok dışında olduğu” savunuldu.
Kıbrıs Türk tarafı ise Rum tarafına sunulan önerilerin görüşme masasına gelmeden basına yansıtılmasını ve küçük düşürülmeye çalışılmasını üzüntüyle karşıladığını açıkladı. KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca yazılı açıklamasında, “Kıbrıs Rum tarafının son iki gündeki çabalarının, müzakere sürecinde yeterince ciddi ve sonuç alıcı davranmadıklarının yeni bir göstergesi olduğunu” vurguladı. (DIŞ HABERLER)
16 Temmuz 2025 10:12

CHP'li Gürer: "Vatandaşın sofrasından bu yılın başından beri 295 ekmek eksildi"

Fethi Gürer, "Asgari ücretli vatandaş, yılın başında maaşıyla bin 768 adet ekmek alabiliyorken, temmuz ayında bu sayı bin 473'e düştü. Vatandaşın sofrasından 295 ekmek eksildi." dedi.

CHP'li Gürer:

Ömer Fethi Gürer | Fotoğraf: CHP

İçerik yükleniyor...

(ANKA)
16 Temmuz 2025 11:25

DEM Parti: Uluslararası güçler Süveyda'da yaşanan katliamın suç ortağıdır

DEM Parti, Süveyda'da yaşanan çatışmalar ile ilgili geçici Şam hükümetini sorumlu tuttu ve Dürzi halkına yönelik operasyonları 'katliam' olarak nitelendirdi.

DEM Parti: Uluslararası güçler Süveyda'da yaşanan katliamın suç ortağıdır

Fotoğraf: AA

İçerik yükleniyor...

(Politika Servisi)
16 Temmuz 2025 11:59

Testo Taylan gözaltına alındı

Testo Taylan, Kocaeli’nin Körfez ilçesinde gözaltına alındı. 13 yaşındaki bir hayranına saldırdığı iddia edildi.

Testo Taylan gözaltına alındı

Testo Taylan

İçerik yükleniyor...

(Haber Merkezi)
16 Temmuz 2025 11:44

Kırmızı et tüketimi yüzde 50 azaldı

Et fiyatları, Kurban Bayramı sonrası yüzde 30’a varan düşüşle gündeme geldi. Alım gücündeki düşüş ve et tüketimindeki azalma, piyasada durgunluğa ve kasaplarda kepenk kapatmalara yol açtı.

Kırmızı et tüketimi yüzde 50 azaldı

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(Karar)
16 Temmuz 2025 09:29

Londra’da iz bırakan festival 36 yaşında

Londra’daki Türkiyeli göçmenlerin 36 yıllık dayanışma geleneğini sürdüren DAY-MER Festivali, bu yıl da sınıf teması, çok kültürlü katılımı ve kolektif emeğiyle binlerce kişiyi buluşturdu.

Londra’da iz bırakan festival 36 yaşında

Fotoğraf: Evrensel

Faruk Eskioğlu
[email protected]


İçerik yükleniyor...

Evrensel'i Takip Et