12 Ocak 2010 00:00

Kıbrıs’ta müzakereler ‘yoğunlaştı’

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, 16 ayı geride bırakan Kıbrıs müzakerelerinde dün yoğunlaştırılmış görüşmelere geçti.

Paylaş

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, 16 ayı geride bırakan Kıbrıs müzakerelerinde dün yoğunlaştırılmış görüşmelere geçti.
Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla 11 Eylül 2008’de başlayan müzakerelerde yeni bir aşamaya geçildi. Üçer günlük iki tur halinde yapılacak yoğunlaştırılmış görüşmelerin ilk turu, Bileşmiş Milletler (BM) genel sekreterinin Kıbrıs özel temsilcisi Taye Brook Zerihoun’un Lefkoşa ara bölgedeki resmi ikametgahında başladı. Görüşmeye, liderlerin ekipleri ile BM genel sekreterinin Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer ve özel temsilci Zerihoun da katılıyor.
Tam gün sürmesi öngörülen görüşme, Kıbrıs Türk tarafının, “Yönetim ve Güç Paylaşımı” konusunda Kıbrıs Rum tarafına sunduğu öneri paketinin, Rum tarafınca “kabul edilemez” bulunması gölgesinde başlıyor. Eylül 2008’de başlayan ve 4 Ocak 2010’da 60. görüşmeyi yapan liderler, yoğunlaştırılmış müzakere sürecinde planlanmış toplam 6 görüşme yapacak. Bugün ve yarın bir araya gelecek olan liderler, 25, 26 ve 27 Ocak günlerinde de görüşecek. Taraflar görüşmelerde, “Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “Avrupa Birliği” ve “Ekonomi” konularını müzakere ederek ve farklılıkları gidererek, daha fazla yakınlaşma sağlamaya çalışacak.
Görüşmelerde, “Mülkiyet” konusunun da ele alınması planlanıyor. BM, yoğunlaştırılmış müzakereleri, “iki liderin süreçte önemli bir ilerleme kaydetmesi için önemli bir fırsat” olarak görüyor.
ÖNERİ KRİZİ YAŞANDI
Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türk tarafının, yoğunlaştırılmış görüşmelerde ele alınmak üzere sunduğu öneri paketini, daha müzakere masasına gelmeden reddetti ve önerileri basına sızdırdı.
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas başkanlığında Rum başkanlık köşkünde önceki gün yapılan “gayriresmi siyasi parti başkanları konseyi” toplantısında, KKTC Cumhurbaşkanı Talat’ın sunduğu önerilerin “görüşmeler için zemin olamayacağı ve kabul edilemez olduğu” kararına varıldı.
Hristofyas, toplantıya katılan siyasi parti başkanlarına, “yoğunlaştırılmış müzakerelere katılarak, Kıbrıs sorununun temel ilkelerini ve üzerinde uzlaşılmış zemini savunacağını” söyledi. Toplantıda, üçü koalisyon ortağı olan Rum siyasiler, “önerilerin kabul edilemez ve uzlaşılmış zeminin çok uzağında olduğu” ortak saptamasına da vardı.
Kararda, Türk tarafının önerilerinin, “iki bölgeli, iki kesimli, BM Güvenlik Konseyi kararlarında tarif edildiği şekliyle siyasi eşitliğe sahip; tek egemenliği, tek uluslararası temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olan federasyon çözümü yönündeki uzlaşılmış çözüm zemininin çok dışında olduğu” savunuldu.
Kıbrıs Türk tarafı ise Rum tarafına sunulan önerilerin görüşme masasına gelmeden basına yansıtılmasını ve küçük düşürülmeye çalışılmasını üzüntüyle karşıladığını açıkladı. KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca yazılı açıklamasında, “Kıbrıs Rum tarafının son iki gündeki çabalarının, müzakere sürecinde yeterince ciddi ve sonuç alıcı davranmadıklarının yeni bir göstergesi olduğunu” vurguladı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

DÖNÜŞÜM

SONRAKİ HABER

Afganistan’da 5 işgal askeri öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa