12 Ocak 2010 00:00

Birliği büyütme zamanı

Mücadele deneyimlerini anlatmak üzere Kayseri’ye gelen TEKEL işçileri, Kayseri’nin emek ve demokrasi güçlerini bir araya getirdi.

Paylaş

Mücadele deneyimlerini anlatmak üzere Kayseri’ye gelen TEKEL işçileri, Kayseri’nin emek ve demokrasi güçlerini bir araya getirdi. Şimdi sıra 17 Ocak’ta Kayseri’de zamlara karşı yapılacak olan mitingde…
Mücadele deneyimlerini aktarmak üzere Kayseri’ye gelen TEKEL İşçilerinden Mesude Akgül ve Ahmet Aksu, Kayserili işçilere “Şimdi birliğimizi büyütme zamanı” mesajını verdi.
EMEK GÜÇLERİ BİR ARADA
DİSK, KESK ve Türk-İş’e bağlı sendika şubelerinin organize ettiği söyleşiye Hak-İş’e bağlı sendikaların üyesi işçiler de katıldı. Kayseri’ye gelen TEKEL işçilerini, 150’yi aşkın kişi izlerken, Türk-İş’in salonunda gerçekleşen söyleşide birlik ve mücadele rüzgarları esti. Kamu-Sen’e bağlı Türk-Eğitim Sen, Türk Tarım Orman Sen, KESK’e bağlı Eğitim Sen, SES, BES, Tarım Orkam-Sen, Türk-İş’e bağlı Haber-İş, Ağaç-İş, TÜMTİS ve DİSK’e bağlı TEKSTİL’in şube başkan ve yöneticileriyle, Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu sözcüleri, Kayseri OSB’den çok sayıda işçi ve üniversite ve liselerden gençlerin katıldığı söyleşide, 17 Ocak’ta Kayseri Meydanı’nda zamlara karşı yapılacak olan mitingi güçlendirme kararlılığı ön plana çıktı.
‘HÜKÜMETİ DİZE GETİRECEĞİZ’
Burada konuşan Malatya TEKEL İşçisi Ahmet Aksu’nun, “Mücadelemizle hükümeti dize getireceğiz” sözleri salonda büyük alkış aldı. Farklı işkollarından işçilerin ve sendika temsilcilerinin bir araya gelmesinin sevindirici olduğunu ifade eden Aksu, “Saldırılar hepimize. Biz bir temel attık, bu temelin üzerini oluşturmak için bir araya gelmemiz şart” dedi.
‘EN KÖTÜ ÖRGÜTLÜLÜK ÖRGÜTSÜZLÜKTEN İYİ’
Geçtiğimiz aylarda, mücadele etmeyi tercih ederek Türk-iş’e bağlı Ağaç-İş sendikasında örgütlenen Ladin Mobilya işçilerinin, özel sektörde çalışan işçilere örgütlenme çağrısı yapmasına değinen Aksu, “En kötü örgütlülük bile örgütsüzlükten daha iyidir, ancak sendikalaşırsak haklarımızı alabiliriz” dedi.
GENÇLERİMİZİN YARINLARI KARANLIK
Kendilerini dinlemek için gelen gençlerin durumuna da vurgu yapan Aksu, “Bugün gençlerimizin de yarınları karanlık. Benim çocuğumun yarını garantiye alınacaksa, bugün cezasını ben çekmeye hazırım. Copumu da yerim, biber gazımı da yerim, soğukta da üşürüm. Bugün ben bu direnci göstermezsem yarın çocuklarım üşüyecek sokaklarda” dedi.
Hükümetin 4-c dayatmasına tepki gösteren İzmir TEKEL İşçisi Mesude Akgül, Başbakan’ın ‘Sen çalışmazsan çalışacak çok insan var’ diyerek, kendilerini işsizlikle tehdit ettiğini söyledi. Başbakan’a, “İnsanları kölelik koşullarında çalışmaya razı hale kim getirdi, bu kadar işsizliği kim ortaya çıkardı?” diye soran Akgül, “Başbakan kendi suçunu da bize yüklüyor” dedi.
KADINLAR EN ÖNDE OLMAYA DEVAM EDECEK
“Eve geldiği zaman büyük iş kadınlarımıza düşüyor. Direnişimizde de gördük, gösterdik, kadınlar en öndeler ve öyle olmaya da devam edecekler” diyerek kadınların mücadeledeki önemine vurgu yapan Akgül, toplumun tüm kesimlerinden destek görmelerinin kadınları da cesaretlendirdiğini ifade etti. Kayserili işçilere birleşme çağrısı yapan Akgül şöyle konuştu: “Direnmekten başka çaremiz yok. Biz desteği tüm toplumdan istiyoruz. Birliğimiz ne kadar büyürse, gelecek için kazanımımız da büyüyecek.” (Kayseri/EVRENSEL)


ÖZELLEŞTİRME YILANI HEPİMİZİ SARDI
Toplantıda konuşan sendikacılar, bir taraftan özelleştirmelere karşı topyekün mücadele edilmesi gerektiğini söylerken, diğer taraftan da 17 Ocok’ta Kayseri’de yapılacak mitinge çağrı yaptılar.

Yakup Aslandoğan (DİSK/Tekstil İç Anadolu Başkanı): Söyleşinin yapılacağı salonun sadece bir gün önce netleşmesine rağmen tıklım tıklım dolması, tüm Türkiye emekçilerinin kalbinin TEKEL işçileriyle olduğunun göstergesi. Aramızda Organize Sanayi Bölgesi’nden onlarca işçi arkadaşımız var, yeni örgütlenmiş olan ağaç işçileri var, tekstil ve metal işçileri var, öğrenciler, emekliler, sağlıkçılar, öğretmenler var. Bugün çok önemli bir birliktelik sağlanmıştır. Bu birliktelik 17 Ocak’ta yapılacak olan mitinge ve AKP önünde TEKEL için yapılacak eylemlere de olanca canlılığıyla taşınmalıdır.
ÖZELLEŞTİRME YILANI
Veli Solak (Türk-İş/Haber-İş Kayseri Şube Başkanı): TEKEL işçilerinin öyle çok ciddi paralar aldığı söylenemez. Spekülasyonlara kanmayın. TEKEL’de çalışan arkadaşlarımız mı bu fabrikaları kapattırdı? TEKEL fabrikalarındaki çalışan işçi arkadaşlarımız mı tütün yasasını çıkardı? Burada hepimizin suçu var. Limanlar satıldı, Et-Balık satılıp, Kayseri’de de birilerine peşkeş çekildi. ‘Aman bize ne’ dedik. TEKEL’ci ‘bana ne’ dedi. Telekom satıldı, dediler ki ‘bize ne.’ Herkes kendi bünyesinden baktı. Özelleştirme yılanı, birer birer hepimizi sardı, şimdi hepimiz kuşatıldık. Dünya görüşümüz ne olursa olsun, birbirimize sahip çıkacağız. Emek tek, alın teri tek, mücadelemiz de tek olmalı.

Sedat Ünsal (KESK/Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı): Emek güçleri birlikte bir mücadeleyi örmeli. TEKEL işçisinin sorunu da, kamu emekçilerinin sorunları da, işsizlik sorunu da genel grevle çözülür.

Ali İhsan Öztürk (Kamu-Sen/Türk Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı): Hangi düşünceden hangi görüşten olursa olsun, emekçilerin birlik olmasının zamanı geldi.
KORKUYORLAR
Orhan Karakaya (KESK/SES Şube Başkanı): AKP iktidarı, kendini nerede bir mücadele ve direniş varsa, oraya saldırmakla görevli hissediyor. Bugün TEKEL işçilerine söylediklerini geçmişte SEKA işçilerine söylemişlerdi. Telekom işçilerine, kabloları kendilerinin kestiği yalanına varacak kadar, iftiralar attılar. Bugün de TEKEL işçilerinin direnişinden korkuyorlar.

‘Asla kabul etmeyeceğiz’
İZMİR Çiğli’de TEKEL, Organize Sanayi, Kent AŞ işçileri ve kamu emekçilerinden oluşan komite üyelerinin kararı ile Çiğli ve Harmandalı’da esnaflar ve kahvehaneler dolaşılarak bildiri dağıtıldı. Halkla konuşan işçiler hükümetin dayatmalarını asla kabul etmeyeceklerini bir kez daha açıkladı.
TEKEL işçileri ayrıca mücadelelerini ve TEKEL’in getirildiği durumu anlattılar ve mücadelelerine destek istediler. Halkın tüm kesimlerine, TEKEL işçilerinin mücadelesine güç verme ve kendi talepleri ile mücadeleye katılma çağrısı yapan “TEKEL İşçileri” imzalı bildirilerin dağıtımı yapıldı.
Kendisi de TEKEL işçisi olan Ruşen Turan, esnaflara ve kahvehanelerdeki vatandaşlara yaptığı konuşmada, “Bizlerle ilgili yalan yanlış bilgiler aktarılıyor. İki milyar maaş aldığımız, yan gelip yattığımız söyleniyor. Biz alın terimizle para kazanıyoruz. Biz fazladan bir şey istemiyoruz. Özlük haklarımızla birlikte çalışmak, üretmek istiyoruz” diyerek mücadelelerine destek istedi.
YALANA BORDROLU YANIT
Bazı esnafların, “Çok para alıyormuşsunuz” sözüne karşılık ceplerindeki maaş bordrolarını gösteren TEKEL işçileri, “Aldığımız aylık 1100-1500 lira arasındadır. 2009 yılı Aralık ayında yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırında yaşaması için aylık gelirinin 2588 TL olması gerekmektedir. Bizler fazla ücret almıyoruz ama milyonlarca sendikasız, sigortasız işçi ve emekçi açlık sınırının altında ücretle yaşıyor. AKP Hükümeti ve Başbakan bizlere, ‘Siz de onlar gibi yaşayacaksınız. 4-c’li olacaksınız. Sendikanız olmayacak, iş güvenceniz, kıdem tazminatı hakkınız olmayacak, yılda on ay çalışacaksınız” diyor. Bunu asla kabul etmeyeceğiz” dediler.
(İzmir/EVRENSEL)

TEKEL İŞÇİLERİ 29. GÜNDE DE ANKARA’DA

TEKEL işçilerinin Ankara’daki direnişleri, işçilerinin kararlılığıyla bugün 29. gününe girdi. Her gün destek ziyaretleriyle de güç bulan işçileri dün TÜMTİS, Petrol-İş, TGS Ankara şubeleri yalnız bırakmadı.
TEKEL işçileri dün 28. günlerinde yine Türk-İş önündeydi. Coşkularını ve kararlılıklarını artırmak için il il Sakarya Caddesi’nde toplanıp, Türk-İş önüne yürüyen işçiler dün de aynı uygulamaya devam ettiler. Her Pazartesi olduğu gibi dün de yine TÜMTİS Ankara Şubesi üyesi işçiler kitlesel ziyaretle, TEKEL işçilerinin mücadelesinin yanında olduklarını gösterdiler.
TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan, Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen ve TGS Ankara Şube Başkanı Turgut Dedeoğlu’nun da katıldığı destek ziyaretinde, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “TEKEL işçisi, direnişin simgesi”, “TEKEL işçisi yalnız değildir” sloganları atılıp, birlikte mücadeleye dikkat çekildi.
Öte yandan 14 Ocak’ta illerden yola çıkacak olan TEKEL işçileri, aileleriyle birlikte 15 Ocak Cuma günü Ankara’da olacaklar. Tek Gıda-İş’in aldığı karar doğrultusunda, Cuma sabahından itibaren Türk-İş önü, Sakarya Caddesi’nde TEKEL işçileri, aileleriyle birlikte on binlerce kişi üç günlük oturma eylemi yapacaklar. Geceyi de dışarıda geçirme kararlılığındaki işçiler, sendikalarının Cumartesi günü Sıhhiye Meydanı’nda yapacağı mitinge katılarak seslerini yükseltecekler. Hükümetin bu sesleri duyup, gerekli adımları atmaması halinde ise 18 Ocak Pazartesi’nden itibaren açlık grevi başlatılacak.
ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI
Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB’a bağlı şube ve odaların yer aldığı Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu’nu “acil” toplantıya çağırdı.
Bugün 15.00’de yapılacak olan toplantıda, TEKEL işçilerinin bu eylemlerine “nasıl katkı koyabiliriz, nasıl güçlendiririz” önerisi üzerinde tartışma yapılıp, kararlar alınması bekleniyor. Özgen, bu saatten sonra kendilerine ve emek güçlerine düşenin, üretim alanlarından başlayarak bu mücadeleyi güçlendirmek, destek vermek, kazanıma götürmek olduğunu söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

TEKEL işçisi kazandığında herkes kazanacak

TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde işi ve ekmeği için mücadele eden TEKEL işçileri, önceki gün Ankara Dikmen’de bulunan köy derneklerini ziyaret ederek mücadelelerini anlattı.
Sivas’a bağlı Kümbet ve Beyyurdu köy derneklerinin düzenlediği Aşure’ye davet edilen TEKEL işçileri adına konuşma yapan Cemalettin Özden, TEKEL’in içinin nasıl boşaltıldığını ve kendilerinin neden bu direnişi başlattıklarını anlattı. AKP iktidarı tarafından sürdürülen özelleştirme furyası sonucu kendilerine dayatılan 4-c uygulamasını kabul etmeyeceklerini, özlük haklarından ve sendikalarından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Özden, bu mücadeleyi başardıklarında Türkiye işçi hareketinin de çok şey kazanacağını belirtti. Özden mücadelenin kazanılması için dayanışmanın önemine değinerek semtlerde ve iş yerlerinde TEKEL işçisinin haklı davasının anlatılması ve dayanışma içinde olunması çağrısında bulundu.
Kızılırmak Dernekler Federasyonu Başkanı Mustafa Özarslan ise TEKEL işçilerinin anlamlı ziyaretlerinin sevindirici olduğunu dile getirdi. TEKEL işçileri kazandığında tüm emekçilerin kazanacağını belirten Özarslan ellerinden gelen her türlü yardım ve desteği kendilerine sunacaklarını belirtti. (Ankara/EVRENSEL)


Tarsus’ta zamlara tepki TEKEL işçilerine destek

EĞİTİM SEN Tarsus Şubesi’nin çağrısıyla bir araya gelen siyasi parti ve dernekler bir taraftan AKP Hükümeti’nin yaptığı zamları protesto ederken diğer taraftan da bir aya yakın süredir hükümetin her türlü baskısına rağmen direnişlerini sürdüren TEKEL işçilerine destek verdi. Yarenlik Alanı’na yapılan yürüyüşte, emekçilerin haklarına yönelik saldırıların yanıtsız kalmaması için Tarsuslulara çağrı yapıldı. Ortak açıklamayı okuyan Eğitim Sen Tarsus Şube Başkanı Cuma Erçe, AKP Hükümeti’nin işbaşına geldiği günden bu yana kamunun tasfiyesi, özelleştirme ve emekçi haklarına yönelik saldırıları artırdığına dikkat çekti.
Bu politikaların sonucu olarak TEKEL işçilerinin 4-c’li yapılmak istenmesine değinen Erçe, bütün emek örgütlerinin birleşik bir mücadeleyle bu saldırıya yanıt vermesi gerektiğini söyledi. (Tarsus/EVRENSEL)
Ümit Kartal - Ferhat Kiş
ÖNCEKİ HABER

Ünlü yönetmen Amerikalıların tarih ezberini bozdu

SONRAKİ HABER

Genel grev zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa