12 Ocak 2010 00:00

TGS’den ‘Basın özgürlüğü’ kampanyası

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) tarafından organize edilen iki günlük “İnsan Hakları Gazeteciliği” semineri, “basın özgürlüğü” kampanyası kararıyla sona erdi.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) tarafından organize edilen iki günlük “İnsan Hakları Gazeteciliği” semineri, “basın özgürlüğü” kampanyası kararıyla sona erdi.
TGS ve EFJ tarafından Ankara’da, Petrol-İş Ankara Şubesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen iki günlük “İnsan Hakları Semineri” sona erdi. Seminerde konuşan Avukat Fikret İlkiz, konuşmasını 14 yıl önce polisler tarafından dövülerek öldürülen Metin Göktepe’ye ithaf etti. “Eğer gazeteciler olmasaydı, Metin Göktepe’yi öldürenlerin neden öldürdüğünün” açığa çıkmayacağını, polislerin ceza almayacağını ifade eden İlkiz, basına yönelik sınırlamanın 11 ayrı ölçütü olduğunu söyledi. “Milli güvenlik”le başlayıp devam eden sınırlamalara dikkat çeken İlkiz, Anayasa’da, “Basın hürdür, sansür edilemez, aleyhine bir düzenleme yapılamaz” ifadesinin konulmasıyla, basın özgürlüğünün sağlanabileceğini söyledi.
Gazeteci Rahmi Yıldırım, medyanın ayrımcı, ayrıştırıcı bir dil kullandığını, olayların mutlaka negatif yönleriyle haberleştirildiğini söyledi. Yıldırım, “Ertuğrul Özkök gezeteciliği”nden örnekler de vererek, “Medya yaşam hakkını dahi ihlal eder” dedi. “Yalan haber en büyük insan hakları ihlalidir” diyen Yıldırım, manşetten verilen yalan haber örnekleri ile son sayfalarda en alttan verilen düzeltmelere yer verdi.
Gazeteci Faik Akçay da medyada çocuk hakkı ihlallerine dikkat çekti. Son dönemde “taş atan çocuklar” diye verilen haberlere; son on yılda 147 bin 443 çocuğun hüküm giydiğine, çocukların istismarını önleyecek bir mevzuat olmadığına vurgu yaptı.
Hak ihlallerine uğrayan Türkiye’den ve İran’dan mülteci gazetecilerle mülakatların, tarafsız rapor oluşturma ve haber yazma tekniklerinin uygulandığı; “Gazeteciler başkalarının insan haklarını ihlal eder mi?”, “Gazeteciler başkalarının haklarını nasıl ihlal eder?” başlıklarında grup çalışmalarının da yapıldığı seminerde, sanatçı Timuçin Esen, Uğur Yücel, Levent Kırca, gazetecilerin yaptığı hak ihlallerinin mağdurları olarak gündeme geldi. Gazetecilerin sıradan insanlara yönelik hak ihlallerinin de konuşulduğu seminerde, gazeteci etik ilkelerinin çok daha yaygınlaştırılması, bu konuda eğitim çalışmaları düzenlenmesi gerektiği ifade edildi.
Seminer, TGS’nin basın özgürlüğü kampanyası düzenlemesi kararıyla sona ererken, bu konuda bir de komisyon oluşturuldu. Bu doğrultuda, TCK’da basın özgürlüğünü engelleyen 27 maddenin değiştirilmesi; gazetecilerin iş güvencesine ilişkin yasal düzenleme, akreditasyon engellerinin kaldırılmasını da içine alan bir çalışma yapılması gerektiği belirtilen kampanyanın içeriği ve detayları, önümüzdeki günlerde netleşecek.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GERÇEĞİN GÖZÜYLE

SONRAKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...