13 Ocak 2010 00:00

Başbakan’dan ‘Sağlıkta devrim yaptık’ iddiası

Başbakan Tayyip Erdoğan, AKP TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, tam gün yasa tasarısının amacının...

Paylaş

Başbakan Tayyip Erdoğan, AKP TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, tam gün yasa tasarısının amacının, halkın kolay erişebileceği bir sağlık hizmeti vermek ve sağlık çalışanlarına yeni imkanlar sunmak için hazırlandığını iddia etti.
‘Sağlıkta dönüşüm’ adı altında sağlığı paralı hale getiren SSGSS yasasını hayata geçiren AKP Hükümeti’nin, Cumhuriyet tarihinin sağlıktaki en büyük devrimi gerçekleştirdiğini savunarak, “Dedik ki, biz bütün hastaneleri birleştireceğiz ve bununla da kalmayacağız, çünkü biz devlette yeni bir anlayış getiriyoruz. Bir koordinatör devlet anlayışını getiriyoruz. Devletin bu kurumlarının yanında özel sektörlerin, vakıfların hastaneleri vardır; bunlarla da anlaşmaya gideceğiz, dolayısıyla benim vatandaşım bu hastanelerin hepsinden yararlanacak. Kapısından içeri adım atmaya fırsat bulamayan vatandaşım, o lüks hastanelere girme imkanına kavuştu” diye konuştu.
EYLEMLERE TAHAMMÜLSÜZLÜK
Sağlık emekçilerinin sağlıkta özelleştirmeye karşı ve haklarını elde etmek için yaptıkları eylemlere olan tahammülsüzlüğünü de “Bakıyorsunuz hastanelerde, efendim işte ne yapacaklarmış; işi durdurma yapacaklarmış. Ameliyat masasında, acilde benim vatandaşım, beyefendiler, eylemini bitirsin gelsin de ameliyat olurum diye bekleyebilirim. Tababet yemininde böyle bir şey yok” sözleriyle gösteren Erdoğan, “Bir gün seni de farklı bir şekilde vurur” diyerek aba altından sopa gösterdi.
Tam gün yasa tasarısı ile halka yüksek standartta kaliteli, kolay erişilebilir bir sağlık hizmeti vermeyi amaçladıklarını savunan Erdoğan, sağlık çalışanlarına da yeni imkanlar sunulduğunu iddia ederek, “Bu konudaki itirazlar son derece yersizdir” şeklinde konuştu.
Tam gün yasası ile tüm personelin ek ödemeleri, hekimlerin mali haklarının da düzenleneceğini savunan Erdoğan, maaşlara çalışmalarından bağımsız olarak sabit bir ek katkı yapılacağını ve bunun emekli maaşlarına da yansıyacağını anlattı.
ECZACILARA TEHDİT
Eczanelerle ilgili de konuşan Erdoğan, AKP Hükümeti’nin aldığı kararla yürürlüğe giren İlaç Fiyat Kararnamesi’ne karşı ülke genelinde kepenk kapatarak sokaklara dökülen eczacılara da çattı. Eczacıların kepenk kapatma eylemini “Eczaneleri kapatıyoruz, ne demek kapatıyorsun? Biz sorumluluk üstlenmişiz, atılması gereken adım neyse bunu biz atarız. O dernekmiş şu dernekmiş anlamayız” şeklinde değerlendiren Erdoğan, “Ben bu konuda eczane sahiplerine açık söylüyorum. Şu anda sorumlu olan birlik, ilgili bakanımla ya oturur anlaşır, oturmadığı takdirde de müracaat eden bütün eczanelerle anlaşmayı yapar yolumuza devam ederiz. Artık hiç zor değil, eczaneler anında ilgili bakanlıkla irtibat kuruyor. Biz halkımızın sağlığını ideolojilere kurban etmeyeceğiz” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

TAM GÜN YASASINI KABUL ETMEYECEĞİZ

Tam gün yasasının piyasalaşmış ve işletme haline gelmiş kamu sağlık kurumlarında hekimleri fazla mesaiye ve performans ödemelerine teşvik ederek çalıştırma esasına dayandığını belirten Türk Tabipler Birliği Başkanı Gençay Gürsoy, bu yasayı kabul etmeyeceklerini dile getirdi. “Türkiye’de 100 bin civarında hekim var ve bu hekimlerin 60 bini tabip odalarında örgütlü. Bu tabip odalarından bir iki istisna dışında tamamı bu yasaya karşı. Ayrıca bilimsel bakımdan hekimler uzmanlık derneklerinde örgütlenmişlerdir. Bu derneklerin de tamamı bu yasaya karşı. Başbakan ve Sağlık Bakanlığı bu uygulamayı bu kadar yoğun hekim muhalefetine rağmen sürdürüyor.
Bugün Başbakan’ın konuşmasında telaffuz edilmeyen başka bir yasa Meclis gündeminde bekliyor. O da kamu hastaneleri birliği yasası. Bu yasa bütünüyle kamu hastanelerini tipik bir özel işletme haline çevirme ve hekimleri sözleşmeli statüyle çalıştırma esasına dayanıyor. Aynı zamanda sağlık hizmetlerini adım adım taşeronlaştırma amacını güdüyor” dedi.
Bugün TEKEL işçilerinin ve İstanbul’da itfaiye çalışanlarının başına gelenlerin, bu yasalar çıktığı zaman hekimlerin ve sağlık çalışanlarının da başına geleceğine değinen Gürsoy, bu yüzden hekim kitlesinin topyekün bu uygulamalara karşı tavır almak zorunda olduğunu dile getirdi. TTB olarak bütün tabip odaları başkanlarını ve uzmanlık dernekleri yöneticilerini Ankara’da acil bir toplantıya çağırdıklarını söyleyen Gürsoy, “Bu toplantıda gerek tam gün yasası, gerekse kamu hastane birliği yasasının sağlık alanına getireceği sorunları yeniden gözden geçirip alacağımız tavrı belirleyeceğiz. Aynı zamanda TEKEL işçilerinin direnişine destek verdiğimizi ifade edeceğiz. Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak sorunlarımızı kamuoyuna duyuracağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Sahte salgın demek doğru değil’

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...