13 Ocak 2010 00:00

KRİZ MÜHENDİSLERİ DE VURDU!

ELEKTRİK Mühendisleri Odasının (EMO) krizin EMO üyesi mühendisler üzerindeki etkisinin değerlendirildiği anket sonuçları geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Paylaş

ELEKTRİK Mühendisleri Odasının (EMO) krizin EMO üyesi mühendisler üzerindeki etkisinin değerlendirildiği anket sonuçları geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Araştırmaya katılan 855 mühendisten 554’ü krizden çeşitli şekillerde etkilendiğini ortaya koyarken, 267 mühendis hiç etkilenmediğini belirtmiştir.
EMO’nun anket sonuçları üzerine yaptığı açıklamada şöyle denilmektedir: “Araştırma sonucunda EMO’ya üye olan, elektrik, elektrik-elektronik, elektronik, elektronik haberleşme, bilgisayar ve biyomedikal mühendislerinin yüzde 69.3’ünün küresel krizden çeşitli şekillerde etkilendiği belirlendi. İş bulma olanağı yüksek olarak değerlendirilen EMO üyeleri arasında işsizlik oranının yüzde 10 olduğu saptanırken, işsiz mühendislerin yüzde 44.3’ünün de iş bulma umudunu kaybettiği ortaya çıktı. 1-2 yıl arasında iş bulmayı umut eden yüzde 8’lik paya sahip işsizler de dahil edildiğinde, işsiz EMO üyesi mühendislerin yüzde 52.3’ünün iş bulma umudundan yoksun olarak 2010 yılına girdikleri görülmektedir.”
GELECEĞE GÜVENLE BAKAMIYORLAR
Ankette EMO üyelerinin yüzde 31.3’i “Geleceğe güvenle bakamıyorum”, yüzde 13.2’si “Borçlarımı ödeyemiyorum”, yüzde 10.7’si “İşyeri sahibiyim, iş kapasitem daraldı” diyerek krizden etkilendiklerini ifade ediyorlar.
Mesleki unvanlar bazında oluşturulan tabakalara göre krizden etkilenme yüzde 75 oranı ile en fazla elektrik mühendislerinden, en az etkilenme bildirimi ise yüzde 51.8 oranıyla bilgisayar mühendislerinden gelmiştir. Elektronik haberleşme mühendislerinin krizden etkilenme oranı yüzde 68.4 olurken; elektronik mühendislerinde bu oran yüzde 65.4, elektrik-elektronik mühendislerinde yüzde 65.1 olmuştur.
Yapılan anketler sonucu elde edilen sayılar veriler; özellikle ücretli olarak çalışan mühendislerin krizden yoğun olarak etkilendiklerini, işsizliğin mühendisler için en büyük kaygılardan birisi haline geldiğini gösteriyor. Yeni açılan üniversitelerle beraber, yeni mezun mühendislerin sayısı plansızca artıyor ama iş imkanları gelişmiyor. (Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kürtlerin yaşadığı mahallelere hizmet götürülmediği iddiası

SONRAKİ HABER

‘Hastanemiz kapatılmasın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...