13 Ocak 2010 00:00

EZELi VE EBEDi GÖÇ!

MANİSA’nın Selendi ilçesinde Romanların ilçeyi terk etmeleriyle sonuçlanan olayların ardından Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan Romanlara da göç yolları göründü.

Paylaş

MANİSA’nın Selendi ilçesinde Romanların ilçeyi terk etmeleriyle sonuçlanan olayların ardından Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan Romanlara da göç yolları göründü. Milas’a bağlı Tuzabat köyü yakınlarında 5 yıldan bu yana çadırlarda yaşayan Roman vatandaşlar, bölgenin hazine arazisi olması ve SİT alanı ilan edilmesi nedeniyle yerlerinden edilmek isteniyor. Tuzabat’ta yaşayan 40 Roman vatandaş, 2 gün içerisinde bölgeyi terk etmeleri konusunda uyarılırken, gidecek bir yerleri olmayan Roman vatandaşlar, çaresiz bir şekilde yardım eli uzatılmasını bekliyor.
Romanların göçü, gittikleri yerlerde karşılaştıkları ayrımcı uygulamalar nedeniyle ebedi bir göçe dönüştü neredeyse. Manisa’nın Selendi ilçesinde Roman vatandaşların ilçeyi terk etmek zorunda kalmalarıyla sonuçlanan olayların ardından Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Tuzabat köyünde yaşayan Romanlar da Selendi’deki Romanlarla benzer kaderi paylaşmaya hazırlanıyor. Bu kez linç girişimi olmasa da yurtsuz ve mülksüz Romanların sıkça karşılaştığı bir durum söz konusu. Tuzabat’ta bulundukları alanın hazine arazisi olması ve bölgenin SİT alanı ilan edilmesi nedeniyle çadırlarda yaşayan Roman vatandaşlardan bölgeyi terk etmeleri istendi.
‘YAŞADIKLARIMIZ UTANÇ VERİCİ’
86 yaşındaki Ahmet Duran, yaşadıklarına ‘artık yeter’ diyor. “Biz bu devletin vatandaşı değil miyiz? Çoluk çocuk bu karda kışta nereye gidelim” diyen Duran, son dönemde Romanların yaşadıklarını ise ‘utanç verici’ olarak değerlendiriyor.
YURTSUZ VE MÜLKSÜZLER
Cevriye Çelik de, Duran’ın kaygılarını ve tepkilerini paylaşıyor. Jandarma yetkililerinin kendilerini 2 gün içerisinde bölgeyi terk etmeleri konusunda uyardığını belirten Çelik, gidecek bir yerleri, sığınacak kimseleri olmadığını söylüyor. “Çocuklarımızı okula gönderdiğimizde dışlanıyorlar. Milas’a çalışmaya gönderiyoruz, kimse işe almıyor. Şimdi de yerimizden atmak istiyorlar” diyen Çelik, yerel yöneticilerden ve devlet yetkililerinden sorunlarının çözümü için yardım eli uzatılmasını bekliyor. (Muğla/DİHA)
Hacı Güneş
ÖNCEKİ HABER

UZUN MESAFE

SONRAKİ HABER

Tarlabaşı yok oluyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa