14 Ocak 2010 00:00

Kriz fırsatçılığının böylesi

Otomotiv Sanayicileri Derneği’nin son raporu, ÖTV ve diğer muafiyetlerden yararlanan sektörün kendisini korurken krizin kamburunu işçilere yüklediğini ortaya koydu.

Paylaş

Otomotiv Sanayicileri Derneği’nin son raporu, ÖTV ve diğer muafiyetlerden yararlanan sektörün kendisini korurken krizin kamburunu işçilere yüklediğini ortaya koydu. Daha krizin adı duyulur duyulmaz, başta TOFAŞ olmak üzere işçilere ücretsiz izin ve işten çıkarma gibi uygulamaları dayatanlar, şimdi yaptıkları açıklamalarla krizi işçilere karşı kullandıklarını adeta itiraf ediyorlar.
Raporda, ÖTV indirimi ve çeşitli kampanyalarla 2009 Mart-Eylül ayları arasında talep artışının sağlanarak, bu dönemde fazladan 150 bin aracın satıldığı ve sonuçta bir önceki yıla göre satışın yüzde 23 arttığı belirtiliyor. Sektör 2009 yılını 557 bin 126 adetlik satışla kapattı.
Ayrıca otomotiv sektöründe 2000 yılına göre ihracatın beş kat arttığı, otomotiv sanayinin Türkiye ihracat sıralamasında yedinci sıradan birinci sıraya yükseldiği de belirtiliyor.
TOFAŞ’IN DEVASA KÂRI
TOFAŞ’ın yılın üçüncü çeyreğindeki konsolide net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 771 arttı. TOFAŞ 126.6 milyon lira kâr elde etti.
Hyundai adına açıklama yapan Başkan Kwang-Heum Um, “Hükümetin sağladığı ÖTV indirimleriyle otomotiv pazarının payının yüzde 25 artmasının yanı sıra Hyundai olarak 2009 yılının ilk on ayında satışlarını yüzde 60 artırdıklarını belirtti.
Kriz söylemleri arasında 2009 yılını ciddi bir yara almadan, hatta bazı önemli atılımlar yaparak kapatan otomotiv sektöründe çalışanlar cephesinde ise her şey tam tersi bir görünüm arz ediyor.
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, şu değerlendirmede bulunudu:
“Otomotiv sektöründeki bu gelişmeler ülke ekonomisi adına sevindirici olabilir, ancak genel bütçeden yapılan teşvikler ile sermaye kârlarını katlarken bu gelişmenin anlamlı olabilmesi için emekçiler ve halkın da bu gelişmeden yararlanması gerekir. Oysa, binlerce işçinin işten çıkartılması, geriye kalanların ise ücretsiz izin ve daha sonra kısa süreli çalışmalarla istihdam edilmesi, işverenlerin üzerindeki yükün tamamen hafifleyerek sömürünün artmasına neden olmuştur. Reel ücretler TÜİK rakamlarına göre 2008 yılının ilk 6 ayına oranla yüzde 18.8 erimiştir. Veriler objektif, rakamlar son derece çarpıcı, tablo ise gerçekten vahimdir. İşsizliğin yıl içinde yüzde 16’lara çıktığı, en son ise yüzde 13.4’lerde seyrettiği bir dönemde, işsizlik tehdidiyle gerçek ücretleri sürekli gerileyen işçiler, kelimenin tam anlamıyla krize kurban edilmişlerdir.”
(İstanbul/EVRENSEL)

RENO’YA ÜLTİMATOM: TÜRKİYE’DE ÜRETME
Fransa’da istihdamı korumaya çalışan hükümet, ülkenin ikinci büyük otomobil üreticisi Renault’nun yeni Clio modelinin Fransa dışında, muhtemelen Türkiye’de üretilmesini engellemeye çalışıyor.
Fransa Sanayi Bakanı Christian Estrosi parlamentoda yaptığı açıklamada, “Clio 4’ün Türkiye’de üretilmesine izin vermeyeceğiz. Renault’nun bu otomobili Fransa’da üretilecek ve Fransa’da satılacak. Bunu Başbakan ve hükümet adına söylüyorum, Fransa pazarında satılacak bir Fransız arabası, Fransa’da üretilmek zorundadır” dedi.
Fransız devleti, Renault’da yüzde 15.01 pay sahibi. Clio 4’ün Türkiye’de üretilmesi fikrine yatkın olan Renault, Paris’in kuzeyindeki Flins fabrikasında da 2012 yılından itibaren elektrikli otomobil üretilmesi olasılığını değerlendiriyor.
ÖNCEKİ HABER

Unakıtan’lara büyük teşvik

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...