14 Ocak 2010 00:00

Kaynak İplik’te başarılı TİS

TEKSİF Uşak İl Başkanı Hasan Hazar, vermiş oldukları sendikalaşma mücadelelerini başarıyla sonuçlandırdıklarını...

Paylaş

TEKSİF Uşak İl Başkanı Hasan Hazar, vermiş oldukları sendikalaşma mücadelelerini başarıyla sonuçlandırdıklarını, toplu iş sözleşmesinin Kaynak İplik fabrikası tarafından kabul edildiğini, işçilerin de bulunduğu basın açıklamasıyla kamaoyuna deklare etti.
Yapılan toplu iş sözleşmesinde; fazla çalışma ücretinin yüzde 60 zamlı alınması, ücretli sosyal izinlerin işçinin mazeretine göre artırılması, hafta tatili-genel tatillerde çalışmanın her gün için 3 yevmiye ödenmesi, evlenme, çocuk, yakacak, bayram yardımlarında verilen ücretin artırılması gibi bazı maddelerin iyileştirilmesi yer alıyor.
Hazal, Kaynak İplik’ten atılan işçilerin kıdem tazminatlarının sendikalı olarak hesaplanıp tekrar fabrika tarafından ödeneceğini, yani atılan sendikalı işçinin sendikasıza göre yaklaşık 10 milyar fazla alacağını ve atılan işçilerin mahkemelerinin devam ettiğini, işe dönmeleri halinde bu yeni sözleşmeye göre işe alınacaklarını söyledi. İstediklerinin işverini zor durumda bırakmak değil insanca sendikalı olmak olduğunu sözlerine ekleyen hazal, basın açıklamasına son verdi.
İşçilerle yaptığımız röportajlarda bir işçi, kendilerine ‘sendikalı olma’ telkininde bulunulduğunu, hatta olmaları halinde işten atılacakları tehditlerine maruz kaldıklarını, şimdi sendikadan neden korkulduğunu yaşadıklarıyla anladığını dile getirdi. Diğer bir işçi de, toplu iş sözleşmesinde yer alan maddelerin gerçekten uygulanmasını, işten atılan arkadaşlarının geri dönmesini istediklerini belirtti.
İŞTEN ATILMAYA RAĞMEN
TEKSİF Örgütlenme Uzmanı Asalettin Aslanoğlu da şu değerlendirmelerde bulundu: “Kaynak İplik işçileri 2007 yılında başlayan örgütlenme çalışmalarında bir direniş destanı yazdılar. İşverenin ‘ya sendikadan istifa edip çalışmaya devam edersiniz ya da işten atılacaksınız’ tehdine dahi boyun eğmediler. Grev oylamasının yapıldığı gün işverenlerin karşısına dizilip ‘köle değil emekçiyiz’ diye haykırdılar. 123 arkadaşımız işten atıldı ama TEKSİF’in Uşak şubesini hiç boş bırakmadılar. Bir yandan kendi inançlarını bilerken, diğer taraftan sendikanın gerçek işlevinde çalışmasına yol gösterici oldular. TEKSİF Sendikası ise sendikaların, sendikacıların en zor koşullarda dahi bir çıkış yolu bulabileceklerini, mücadele ederek zafere ulaşabileceklerini gösterdi.” (Uşak/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

IMF’den vatandaşa ağır fatura

SONRAKİ HABER

Unakıtan’lara büyük teşvik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...