14 Ocak 2010 00:00

IMF’den vatandaşa ağır fatura

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ile yeniden hareketlenen IMF anlaşması ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Paylaş

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ile yeniden hareketlenen IMF anlaşması ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Buna göre 2 yıllık stand-by anlaşması çerçevesinde IMF’nin, ekonomide yeniden disiplinin sağlanması için ekonomi yönetiminden 2010 yılı için 21.4 milyar liralık, 2011 yılı için de 19.4 milyar liralık tasarruf tedbiri alınmasını talep ettiği bildirildi. 2009 yılının son gününde yapılan zamlarla ilave 9 milyar liralık ek gelir elde etme imkanına kavuşan ekonomi yönetiminin ise IMF’yi geri kalan 12 milyar liralık tedbir konusunda “kademeli önlem” teklifi ile ikna ettiği belirtildi. Yaklaşık 20 aydır devam eden pazarlıklarda, IMF’nin son dönemde tutumunda değişiklik olduğu belirtildi.
Vergi cezalarının artırılmasına ilişkin düzenlemelerin altından IMF çıktı. Kod 5 sistemi, vergi kaçakçılarına verilen hapis cezasının artırılması gibi düzenlemelerin IMF’nin talepleri doğrultusunda gerçekleştirildiği belirlendi. IMF ile 20’nci stand-by anlaşmasına ilişkin görüşmelerde, vergi cezalarının artırılması konusunda görüş birliğine varıldığı bildirildi.
YİNE ÜMÜK SIKILACAK
IMF ile anlaşma yapılmadığı süre içerisinde Başbakan’ın sürekli yinelediği “halkın ümüğünü sıktırmayacağız” beklentisi yine boş çıktı. IMF ile anlaşmanın faturası zamlar yoluyla yine halka ödetilecek.
Vatan gazetesinin haberine göre IMF, Orta Vadeli Ekonomik Program’ı olumlu bulsa da 2010 yılı bütçesini gerçekçi kılacak bazı ek gelir artırıcı önlemler talep etti. Fon bu çerçevede Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 1.5’i düzeyinde bir tedbir paketi hazırlanmasını istedi.
Bu talebin ardından hükümetin yeni yıl öncesinde yaptığı vergi artışlarının yol açtığı zamlara ek olarak, 7.6 milyar liralık yeni bir tedbir paketi hazırladığı belirtiliyor. Bunlar da zam olarak halka dönecek.
IMF’nin radarına takılanlardan biri de BOTAŞ’ın kamu kurumlarından alacakları oldu.
DOĞAL GAZA ZAM İSTEDİ
Fon, BOTAŞ’ın kamu kurumlarından alacaklarının tahsiline yönelik “gerçekçi ve ivedi” bir planlama istedi.
Fonun halkı üzecek bir talebi de olduğu söyleniyor. Edinilen bilgilere göre IMF, doğal gaz zammı ve diğer enerji KİT’lerinin borçlarını ödeyebilmeleri için elektrik fiyatlarına zam yapılmasını istiyor.
IMF’nin radarına BOTAŞ başta olmak üzere enerji KİT’leri de takıldı. BOTAŞ’ın, en çok kamu kurumlarından olmak üzere 15 milyar liraya ulaşan alacağını tahsil edemediği ve Maliye’ye olan vergi borçlarını ödeyemediği biliniyor.
(EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Tapi Kanepe işçilerinin canına ‘tak’ dedi

SONRAKİ HABER

Kaynak İplik’te başarılı TİS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa