14 Ocak 2010 00:00

Mitinge destek büyüyor

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB Türk-İş’in 15 Ocak’ta Ankara’da olacak TEKEL işçilerinin eylemine ve Türk-İŞ7in çağrısıyla 16 Ocak’ta Ankara’da yapılacak mitingine katılacaklarını açıkladılar.

Paylaş

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB Türk-İş’in 15 Ocak’ta Ankara’da olacak TEKEL işçilerinin eylemine ve Türk-İŞ7in çağrısıyla 16 Ocak’ta Ankara’da yapılacak mitingine katılacaklarını açıkladılar. TEKEL işçilerine destek vermek için yapılacak mitingde asgari ücretten, özelleştirmelere; kıdem tazminatına ve kiralık işçi uygulamasına kadar gündemdeki saldırılar protesto edilecek.
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB genel başkanları, DİSK’in sendikal hak ve özgürlük ihlallerine karşı Çarşamba günleri gerçekleştirdiği eylem, “Güvencesiz ve düşük ücret dayatılan tüm işçilerin talepleri için, TEKEL işçileriyle dayanışma” başlığıyla ortaklaştırdı. Bu kapsamda İstanbul, Edirne, Antalya, Ankara, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, İzmir, Kocaeli, Eskişehir, Samsun ve Konya’da oturma eylemleri yapıldı.
BİRLİK ÇAĞRISI
İstanbul’da Taksim Gezi Parkında yapılan eyleme direnişteki Sinter Metal işçileri “İşimizi istiyoruz” pankartıyla katıldı. Burada kurumlar adına açıklamayı DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptı. Birlik, mücadele, dayanışma çağrısında bulunan Çelebi, “Bir kez daha emek ve meslek örgütlerini yan yana getiren şey, sendikal hak ve özgürlükler için, demokrasi için birleşik bir mücadelenin gerekli olduğuna duyduğumuz inançtır” dedi. TEKEL işçilerin üyesi olduğu Tek Gıda-İş Sendikası’nın çağrısına destek olmak için 15 Ocak Cuma günü Ankara’da olacaklarını belirten Çelebi, 16 Ocak’ta yapılacak “Emek, barış, özgürlük için demokrasi ve haklar mitingine” de Ankara örgütleri ve genel başkanlar düzeyinde katılacaklarını duyurdu.
AKP İHANET ETTİ
Ankara’da eylem Yüksel Caddesi’nde yapıldı. Eylemde konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren, sendikal hak ve özgürlük ihlallerine, işçi ve emekçilere yoğunlaşan saldırılara karşı yaptıkları oturma eyleminin üçüncüsünü TEKEL işçileriyle dayanışma eylemine dönüştürdüklerini söyledi. AKP’nin teslimiyetçi tutumuyla kendini iktidara taşıyan yoksul kesime ihanet ettiğini belirten Evren, “Sendikalara, hak arayanlara yapılan baskılar, toplumun bütün muhalif kesimlerine, medyaya, siyasi partilere yöneliyor, seçilmişler tutuklanıyor” dedi. Tek Gıda-İş Sendikası’nın çağrısına uyarak 15 Ocak Cuma günü TEKEL işçilerinin yanında olacaklarını belirten Evren, 16 Ocak mitingine de katılacaklarını bildirdi.
ADANA’DA YÜRÜYÜŞ YAPILDI
Türk-İş, DİSK, KESK ve Adana Tabip Odası TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla ortak eylem yaptı. Eyleme TEKEL işçilerinin yanı sıra, Emek Partisi ve Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu da katılarak destek verdi.
Sun Sinema Sokağı’nda bulunan DİSK binası önünde toplanan işçi ve emekçiler buradan sloganlarla İnönü Parkı’na yürüdüler. Yürüyüşte sık sık “TEKEL işçisi yalnız değildir”,”Her ye TEKEL her yer direniş”, “Genel grev genel direniş” sloganları atıldı.
Burada açıklama yapan Genel-İş 2 No’lu Şube Sekreteri Cebrail Dağhan, artn saldırılara karşı TEKEL işçilerinin direnişinin tüm yurda yayılması gerektiğini söyledi. Her çarşamba günü ortak eylem yapma karalarının olduğunu duyuran Dağhan, 16 Ocak’ta gerçekleştirecek mitinge de destek vereceklerini bildirdi. Türk-İş Bölge Başkanı Edip Gülnar da Ankara’da gerçekleşecek programla ilgili bilgi verdi. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı. (HABER MERKEZİ)

EĞİTİM EMEKÇİSİ KADINLARDAN DAYANIŞMA

EĞİTİM SEN 1 No’lu Şube üyesi kadın emekçiler, TEKEL işçileri için dayanışma etkinliği düzenledi. Şube binasında düzenlenen etkinlik öncesi TEKEL işçisi kadınların direnişlerini anlatan ve Hayat Televizyonu’nda yayınlanan Ekmek ve Gül programı izlendi. TEKEL işçisi kadınların Ankara’ya geldikleri günden itibaren yaşadıklarını anlattıkları röportajların yer aldığı program izlenirken, duygulu anlar yaşandı. Ardından da kadınların hazırladıkları yiyecekler dağıtıldı. Etkinlikte konuşan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Kadın Sekreteri Yurdagül Çabat Boztaş, TEKEL işçilerinin kazanımının tüm emekçilerin kazanımı anlamına geleceğini söyledi. 4-c’nin kamuda hakim çalışma düzeni olmaması için TEKEL işçilerinin mücadelesinin önemli olduğunu vurgulayan Boztaş, tüm emekçilerin bu mücadele etrafından birleşmesi gerektiğini ifade etti. ANKARA

AKYILDIZ ‘GENEL GREV’ DEDİ
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile görüşmesinin ardından TEKEL işçilerine seslendi. Tek Gıda-İş Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel’in de katıldığı açıklamada Akyıldız, TEKEL işçilerinin mücadelesinin eskilere dayanan bir hak mücadelesi olduğunu söyledi. TEKEL işçilerinin yanında olmayı sorumluluk kabul ettiklerini ifade eden Akyıldız, “Her zaman yanınızda olacağız. Bundan emin olun” diye seslendi. “Yılgınlık yok direniş var”, “Her yer TEKEL, her yer direniş” sloganları arasında konuşan Akyıldız, “İşin içinde haklılık varsa o zaman susmayız, susturulamayız. TEKEL işçisi bu hak mücadelesinde mutlaka kazanacaktır. Bu mücadelenin kazanılması için ne gerekiyorsa yapacağız. İşin ucu genel greve gitse, sonuna kadar gideceğiz. Sonuna kadar yanınızda olacağız”dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sincan Belediyesi işçileri mücadeleden vazgeçmiyor

SONRAKİ HABER

Tapi Kanepe işçilerinin canına ‘tak’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa