14 Ocak 2010 00:00

TEKEL işçisine vitamin desteği

Ankara’daki direnişleri bir ayını dolduran TEKEL işçileri, Ankara’da aileleriyle birlikte yapacakları oturma eylemi ve mitinge hazırlanırken, her kesimden destek ziyaretleriyle moral buldular.

Paylaş

Ankara’daki direnişleri bir ayını dolduran TEKEL işçileri, Ankara’da aileleriyle birlikte yapacakları oturma eylemi ve mitinge hazırlanırken, her kesimden destek ziyaretleriyle moral buldular. İşçiler ilk günkü gibi kararlı, “Ölmek var, dönmek yok” dediler.
Pankarttaki direniş takvimlerine ilişkin bölüme “30. gün” yazan TEKEL işçileri, sağanak yağmura aldırışsız slogan attılar, halay çektiler, sıcak çaylarını içtiler.
VİTAMİNLER MERSİN’DEN
“Mersin Emek ve Demokrasi Platformu” sabah saatlerinde TEKEL işçilerine destek ziyaretinde bulundu. Petrol-İş Ankara Şubesi önünde Ankaralı emek ve demokrasi güçleriyle buluşan Mersinli emekçiler, buradan ellerinde file file mandalina, portakal ve limonla TEKEL işçilerini ziyaret ettiler. Bir kamyon narenciye ile Ankara’nın soğuğuna karşı adeta TEKEL işçilerine vitamin taşıyan Mersinli emekçiler, destek ziyaretleriyle de güç verdiler.
Platform Sözcüsü Kenan Hazar burada yaptığı açıklamada, Mersinli emekçilerin içten selam ve dayanışma duygularını getirdiğini söyledi. “Bu onurlu direnişinizle AKP’nin emek düşmanı politikaları yüzünden geleceği karartılmak istenen milyonlarca emekçinin heyecanı ve umudu oldunuz. Kara kışı bahara çevirdiniz. Sınıf mücadelesine canlılık ve moral kazandırdınız, yürünecek yolu gösterdiniz, ülke emekçilerini burada birleştirdiniz” diyen Hazar, bu mücadelenin sadece TEKEL işçileriyle hükümet arasında değil, emek cephesiyle, hükümet ve sermaye cephesi arasında olduğunu söyledi. Onun için birlikte mücadele etmekten başka çareleri olmadığını belirten Hazar’ın sözleri, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz” sloganı ile karşılandı. Ziyarette sık sık, “Mersin halkı direnişin yanında” sloganı atıldı.
Mersinlilerin getirdiği portakalları yiyen işçiler limonları ceplerine koydular. “Bu limon değil artık, gazsavar” diyen işçiler, hafta sonunda yapacakları eylemler için şimdiden “Gazsavar”larını hazırladıklarını ifade ettiler.
TEZ-KOOP-İŞ’TEN DESTEK
İlk günden itibaren işçilere sendikasının kapılarını açan Tez-Koop-İş Ankara şubeleri de Kızılay’da buluşup, Türk-İş önüne destek yürüyüşü gerçekleştirdi. “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “TEKEL işçisi direnişin simgesi” sloganları ile gelen Tez-Koop-İş üyeleri TEKEL işçilerinin coşkulu alkışlarıyla karşılandı.
Tüm şubeleri adına konuşan Tez Koop-İş Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Barın, işçilere, “Kışı bahara çevirenler, umudu yerleştirenler merhaba” diye seslendi. Direnişlerinin, neoliberal yıkım politikalarının ipliğini pazara çıkardığını, Hükümet’in işçi düşmanı politikalarını teşhir ettiğini belirten Barın, “TEKEL işçileriyle simgeleşen açlığa, yoksulluğa, güvencesizleştirmeye ve sendikasızlaştırmaya direniş, tüm ülkemiz işçilerinin direnişidir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

POLiS, iŞÇİLERi DURDURAMADI
AKHİSAR TEKEL işçileri, 16 Ocak’ta yapılacak Ankara mitinginin duyurusu için yürüyüş yaptı. Akhisar Yaprak Tütün Depoları’nda çalışan 200 işçi, aileleriyle birlikte Tahir Ün Caddesi’nde bir araya gelerek, AKP ve 4-c’yi protesto etti. Burada konuşan Tek Gıda-İş Akhisar İşyeri Baştemsilcisi Ferhat Durgut, “Bizler, 4-c köleliliğini asla kabul etmeyeceğiz” dedi. Eyleme EMEP, ÖDP ve Emekli-Sen de katılarak destek verdi. Basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçen işçiler, şehir içinde “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “TEKEL işçisi direnişin simgesi” sloganlarını attılar. Akhisarlıların alkışlarla destek verdiği yürüyüşe, emniyet müdürü bizzat gelerek müdahale etmek istedi ve işçilerden bazılarını gözaltına almak istedi. Ancak, TEKEL işçilerinin kararlı tutumu polise geri adım attırdı. İşçiler, İzmir-İstanbul yolunu da geçişleri nedeniyle bir süre trafiğe kapattılar. (Akhisar/EVRENSEL)

KARŞILIKLI DESTEK

TEKEL işçilerinden 100 kadarı Türk-İş önünden, “tamgün” yasa tasarısına karşı eylem yapan sağlıkçılara destek için Sağlık Bakanlığı önüne yürüdü, TTB ile birlikte tepkilerini yükselttiler.
Hekimler ve diğer sağlık çalışanları da açıklamalarının ardından kendilerine destek veren TEKEL işçileriyle Türk-İş önüne yürüdüler.
Burada işçilere seslenen TTB Genel Başkanı Gençay Gürsoy, “Size gaz sıkanlar, seçilmiş temsilcilere kelepçe taktı” diyerek, siyasi güç olarak parlamentoda olmaları gerektiğini söyledi. Gürsoy işçilerin açlık grevi kararına vurgu yaparak, “Biz insani olarak açlık grevine karşıyız, ama böyle bir eyleminizde yine de yanınızda olacağımızı unutmayın” dedi.
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da konuşmasında işçilerin yanında olduklarını ifade etti. (ANKARA)

DAYANIŞMA GRUBUNDAN DESTEK EYLEMİ
Aralarında Aziz Konukman, Berhan Şimşek, Cem Somel, Erinç Yeldan, Korkut Boratav, Levent Kırca ve Müjdat Gezen gibi isimlerin olduğu TEKEL Dayanışma Grubu, destek amacıyla bugün İstanbul Cevizli TEKEL önünde eylem yapacak. Dayanışma grubu, Ankara’da Türk-İş’in düzenleyeceği mitinge de katılacak.
ÖNCEKİ HABER

YAP-BOZ EĞİTİMİ

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...