14 Ocak 2010 00:00

DANIŞTAY ECZACILAR LEHİNE KARAR VERDİ

SOSYAL Güvenlik Kurumu’nun (SGK) eczacılarla yaptığı protokolü fesh etmesi kararı Danıştay tarafından durduruldu.

Paylaş

SOSYAL Güvenlik Kurumu’nun (SGK) eczacılarla yaptığı protokolü fesh etmesi kararı Danıştay tarafından durduruldu. Eğer Danıştay durdurmasaydı sigortalı hastalar 16 ocak gününden itibaren aldıkları ilaçlara para ödemek zorunda kalacaklardı.
İSTANBUL ECZACI ODASI DAVA AÇMIŞTI
SGK’nın İlaç Alım Protokolünü tek taraflı olarak feshetmesine karşı İstanbul Eczacı Odası’nın açtığı davada Danıştay 10. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay 10. Dairesi, yine İTO tarafından açılan bir diğer davada da SGK’nın 17 Aralık tarihli duyurusunda açıkladığı “eczanelerle tek tek sözleşme yapılması” yönündeki idari işlemİ yürütmeyi durdurma kararı verdi.
‘HUKUK ZAFERİ’
İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada karar şöyle değerlendirildi; “Bu kararların ardından 16 Ocak 2010 tarihinden sonra da SGK’nın fesih etmiş olduğu protokolün yürürlüğü, ikinci bir karara kadar, devam edecektir.
Örgütlenme özgürlüğüne yapılan antidemokratik ve hukuk dışı saldırılara yönelik açtığımız davalarda, SGK’nın fesih gerekçesinin İLO ve İnsan Hakları Sözleşmelerine aykırı olduğunu, böyle bir gerekçe ile sözleşmenin fesih edilmesinin hukuk ayıbı olduğunu belirtmiştik.
Davalarımızda Danıştayca verilen yürütmeyi durdurma kararlarını sevinçle karşılıyoruz. Örgütlü gücümüzün ve tüm eczacılarımızın başarısı olarak gördüğümüz bu karar hukuksuzluğa karşı hukukun zaferidir.” (İstanbul/EVRENSEL)

‘SGK’NIN ŞARTLARI KABUL EDİLEMEZ’

SGK’nın eczanelerle yaptığı protokolün devamı için TEB’e önerdiği şartlar, eczacıları isyan ettirdi. Dün basın toplantısı yapan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Semih Güngör, şartların kabul edilemez olduğunu söyledi. İstanbul Eczacı Odası’nda yapılan toplantıda Güngör, SGK’nın, 11 Ocak Pazartesi günü TEB ile görüştüğünü hatırlatarak, ancak Kurum Başkanı M. Emin Zararsız’ın eczacıların taleplerini karşılanmasının mümkün olmadığını söylediğini vurguladı.
SGK’nın getirdiği şartlarla adeta eczacıyla alay ettiğini belirten Güngör, talepleri şöyle değerlendirdi: “Meslek örgütümüzü teslim almanın, eczacıyı SGK’nın kölesi haline getirmenin şartları olan SGK’nın olmazsa olmazları şunlardır:
1) Temel koşullardan biri ‘eylemsizlik kararı’. SGK kepenk kapatma ve benzeri eylemlerin yapılmamasını, eczane vitrinlerinin ‘eylem amaçlı’ kullanılmamasını birinci koşul olarak öne sürüyor.
2) İlaç Takip Sistemi’ne koşulsuz olarak ‘evet’ denmesini istiyor.
3) Sağlık Uygulama Tebliği ile ilgili tüm değişikliklerin kurum tarafından yapılacağını söylüyor ve TEB’in buna koşulsuz olarak uymasını istiyor.
4) TEB’in sözleşmelerden ücret almamasını istiyor. Sıralı dağıtım sistemine devam edilmesi için oda katkı paylarının kaldırılmasını şart koşuyor. Yani eczacının mesleki birliğini ekonomik anlamda güçsüzleştirmek istiyor.
Güngör eczacıların hizmetin devamı için TEB ile adil bir sözleşme yapılması gerektiğini vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Çağdaş Demokrat Makina Mühendisleri adaylarını tanıttı

SONRAKİ HABER

Sağlıkçılar bakanlığı yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...