14 Ocak 2010 00:00

Polis yine patrondan yana

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde Çemen Tekstil işçilerinin grevinde gerginlik yaşandı.

Paylaş

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde Çemen Tekstil işçilerinin grevinde gerginlik yaşandı. İşçilerin üzerine otobüs süren servis şoförüne tepki gösteren işçilere, polis saldırdı. 4 işçi yaralandı. İşçileri oyalayarak grevi kırmaya çalışan patron ise önceki gün verdiği sözü tutmadı.
Pazartesi başlayan greve sendika üyesi olmayan bir grup işçi de sendikalı işçilerle birlikte katılmıştı. Ancak dün öğleden sonra 15.00 vardiyasında patron, sendika üyesi olmayan işçileri servislerle fabrikaya getirtti. Grevdeki işçiler otobüsleri durdurarak işçileri kendilerine katılmaya ikna etmek istedi. Bu sırada bir servis şoförünün, otobüsü grevdeki işçilerin üzerine sürmesi işçileri kızdırdı. Servis şoförüne tepki gösteren işçilere polisin saldırması sonucu kısa süreli bir çatışma yaşandı. Polisin cop ve biber gazı kullandığı saldırıda 4 işçi yaralandı, servis otobüslerinin camları kırıldı. Yaralanan işçiler ambulansla hastaneye götürüldü. İşçilerin kararlı tutumu sonucu 15.00’te gelen vardiya da işbaşı yapmadı. Patronun grevi kırma girişimini engelleyen işçiler, fabrika önünde halay çekerek grevi sürdürdüler.
PATRON, İŞÇİLERİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEK İSTİYOR
Yaşanan gerginlikten Çemen Tekstil patronu Kamil Çetinkaya’nın sorumlu olduğunu söyleyen işçiler, işverenin sendikalı işçi ile sendika üyesi olmayan işçileri karşı karşıya getirerek birbirine kırdırmak istediğini dile getirdiler. Kendilerinin yeni işçilerle bir sorunu olmadığını ifade eden işçiler, servis şoförünün arabayı üzerlerine sürmesinin ve polisin patrondan yana tutumunun, ortamın gerilmesine ve arbede yaşanmasına neden olduğunu belirttiler. Grevdeki Çemen Tekstil işçileri, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar. Havanın soğuması üzerine yer yer ateşler yakıp ısınan işçiler, fabrika önünde beklemeye devam etti.
PATRON SÖZÜNDE DURMADI
Önceki gece sendika yöneticileri ile işveren arasında aracılar yoluyla görüşmeler de sürdü. Gece saat 24.00’e kadar bekleyen işçilere seslenen DİSK Genel Merkez Yöneticisi Muzaffer Subaşı, işverenin yarın (dün) saat 14.00’e kadar müsaade istediğini belirtti. Subaşı, “Saat 14.00’te sendika ile toplusözleşme görüşmelerine başlayacağına dair söz verdi. Eğer sözünde durmazsa biz de gerekeni yaparız” diye konuştu. Bu açıklamanın üzerine işçiler sabah tekrar fabrika önünde buluşmak üzere evlerine gittiler. Ancak Çemen Tekstil patronu sözünde durmayarak dün yapılması gereken görüşmeye gelmeyerek görüşmeye avukatını gönderdi. Fabrikaya gelen avukat DİSK-Tekstil Genel Başkanı Rıdvan Budak, Genel Sekreter Recep Türkyılmaz ve sendika avukatıyla görüştü. Görüşme sırasında ‘Sözleşme için gelmedim’ diyen patronun avukatı, “Patron ne istediğinizi öğrenmek istiyor” dedi.
KAZANANA KADAR DİRENİŞ
Sendika temsilcileri ise taleplerinin zaten patron tarafından bilindiğini dile getirerek ‘Patronun işçileri oyalayarak, yeni işçilerin işe başlamasını sağlamaya ve grevi kırmaya çalıştığını’ belirttiler. Patronun avukatına işçilerin taleplerini bir kez daha aktaran sendika yetkilileri, ‘Geriye dönük 12 aylık 100 liraların ödenmesini, işe yeni alınan işçilerle aynı ücretle çalışmak istediklerini, ücretlere zam yapılmasını, 750 lira net ücret istediklerini, sosyal haklarının iyileştirilmesini ve sendikalı olarak iş yerine dönmek istediklerini” belirttiler. İşçiler ve sendika bu talepler karşılanmadan grevin sona ermeyeceğini belirttiler.
(Gaziantep/EVRENSEL)

TEKEL İŞÇİLERİNDEN SELAM
Ankara’da hakları için direnişte olan TEKEL işçilerinin üye olduğu TEKGIDA-İŞ Sendikası’ndan da grevdeki Çemen Tekstil işçilerine destek geldi. TEKGIDA-İŞ’ten yapılan açıklamada şöyle denildi; “İşçilerin anayasal hak ve özgürlükleri ile yürürlükteki yasaları hiçe sayan işvereni protesto ediyor ve derhal sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. TEKGIDA-İŞ olarak, TEKEL işçilerinin özlük hakları için en çetin mücadelelerden birinin verildiği bu günlerde ülkenin bir başka köşesinde emek mücadelesi veren Çemen Tekstil işçilerini yürekten destekliyoruz. Yaşasın işçinin ve emekçinin güç birliği. Yaşasın işçi dayanışması.”
ÖNCEKİ HABER

‘Ceylan’ı öldürenler yargılansın’ diyenler ifadeye çağrıldı

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...